Cravata este accesoriul ce nu trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat. Chiar dacă nu o folosești zilnic, întotdeauna există ocazii speciale care impun o ținută elegantă și care nu vor fi complete fără o cravată. Ele pot fi incluse cu ușurință și în ținutele casual, de zi cu zi. Cravatele imprimă o parte din personalitatea ta stilului pe care îl alegi. Nodul cravatei poate schimba cu mult aspectul ținutei tale, așa că e important să fie realizat impecabil.

Iată cum se face nodul la cravată și care sunt tipurile de noduri:

Tipuri de noduri de cravată
Cum alegi cravata potrivită
Cum asortezi cravata

Tipuri de noduri de cravată

Orice nod la cravată începe prin înfășurarea cravatei în jurul gulerului cămășii, cu partea lată în stânga. Cel mai des, capătul lat al cravatei se înfășoară în jurul celui îngust, iar de aici pașii diferă în funcție de tipul de nod dorit.

Nodul simplu sau Four in hand. Este cel mai ușor nod de cravată și printre cele mai folosite. Este potrivit pentru toate tipurile de cravată sau gulere. Nodul de cravată four in hand se obține rapid. Ce trebuie să faci este să așezi cravata după gât astfel încât capătul lat (fața cravatei) să fie ușor mai lung decât capătul îngust (coada cravatei).

  • Încrucișează capătul lat peste cel îngust.
  • Capătul lat trebuie trecut prin spatele capătului îngust astfel încât să ajungă în dreapta cu partea din spate orientată la vedere.
  • Capătul lat trebuie trecut înapoi în partea stângă prin fața capătului îngust realizând-se astfel o buclă
  • Mai departe, capătul lat trece printre gât și nod.
  • Capătul lat se introduce prin bucla realizată anterior.
  • Nodul de cravată se ajustează trăgând de coadă și de părțile laterale care intră sub guler.

Nodul dublu (Albert) este asemănător cu nodul simplu, doar că, la pasul 2, capătul lat va fi înfășurat dublu în jurul capătului îngust, iar forma cravatei se află astfel în stânga.

  • Mai departe, se înfășoară capătul lat peste cel îngust, prin partea din față până când ajunge din nou în dreapta. Apoi, capătul lat se trece prin spațiul dintre cravată și guler, astfel că fața cravatei rămâne în sus.
  • Următorul pas este coborârea capătului lat prin bucla făcută anterior (prin înfășurarea capătului lat în jurul capătului îngust).
  • Nodul de cravată este finalizat trăgând de capătul îngust.

Nodul dublu este recomandat cămășilor cu guler în stil italian, dar și cravatelor din materiale subțiri, precum mătasea.

Nodul Windsor este numit așa după Ducele de Windsor și este tipic englezesc. Este un nod foarte popular și modern. El se remarcă prin faptul că este mai mare decât celelalte tipuri de noduri.

Pașii pentru nodul de cravată Windsor:

  • Capătul lat se înfășoară în jurul capătului îngust din partea dreaptă.
  • Fața cravatei (capătul lat) se înfășoară peste coada, din dreapta, astfel că fața cravatei se află în dreapta.
  • Apoi, capătul lat trebuie trecut prin fața capătului îngust, din dreapta jos în partea stângă, astfel că fața cravatei va rămâne în stânga.
  • Capătul lat va fi ridicat prin cercul dintre cravată și guler și apoi va fi coborât prin nodul făcut la pasul anterior. Astfel, partea lată a cravatei va fi trasă în jos în întregime. E importanta ca aceasta mișcare să nu strice aspectul nodului.

Nodul jumătate Windsor este mai mic decât nodul Windsor și este recomandat la cravatele subțiri și la cămășile descheiate.

Pașii pentru obținerea acestui nod de cravată sunt:

  • Se înfășoară partea lată în jurul gulerului, iar partea cu capătul lat se ține în stânga. Se înfășoară apoi fața cravatei peste partea îngustă din partea dreaptă, iar în momentul în care ajunge în stânga jos, se trece peste coada din partea dreapta. Aici se ajustează lungimea. E indicat ca partea îngustă să fie de 1,5 – 2 ori mai scurtă decât partea din față a cravatei.
  • Fața cravatei se ridică pe sub coada din dreapta, partea lată aflându-se acum în sus.
  • Fața cravatei se coboară în întregime prin nodul făcut la primul pas.

Nodul mic (Kent) este pe jumătatea nodului Windsor și ajută persoanele care își doresc o cravată mai lungă. De aceea, este recomandat bărbaților înalți. Nodul Kent este foarte ușor de realizat:

  • După înfășurarea cravatei în jurul gulerului cu partea lată în stânga, se învârte partea lată, în dreptul gâtului, astfel că partea lată va rămâne în stânga, cu eticheta cravatei în exterior.
  • Fața cravatei se trece în partea dreaptă, peste partea îngustă, astfel că va ajunge în dreapta cu eticheta spre cămașă.
  • Se ridică partea lată prin cercul din jurul gâtului și apoi se coboară în întregime prin nodul creat anterior.

Nodul încrucișat este unul dintre cele mai dificile tipuri de noduri de realizat. El începe diferit față de celelalte noduri de cravată, astfel încât va fi poziționat în jurul gulerului, cu partea lată în dreapta.

Nodul Trinity se aseamănă cu Windsor la mărime, însă are o formă asimetrică, ușor rotunjită. Este potrivit pentru un look mai sofisticat, dar și pentru ținutele business-elegant.

Cum alegi cravata potrivită

O cravată este deseori confecționată din mătase, lână (cașmir) sau bumbac. Cele de mătase sunt adeseori colorate.

Atunci când îți alegi o cravată, trebuie să fii atent nu doar la material, dar și la croială și cusături. E important să alegi un model cusut corect și simetric, care să nu se șifoneze atunci când faci nodul.

Lungimea standard este de 150 de cm și lățimea medie este de 7 centimetri, însă ele variază, astfel încât să se adreseze și bărbaților mai robuști, cărora le sunt indicate modelele mai late.

Nodul Windsor se potrivește mai degrabă unei persoane cu statura scundă sau medie, cu gâtul subțire, pentru cei mai înalți și cu umerii mai lați sunt ideale cravatele late și lungi. Cravata slim este pentru o siluetă subțire.

Trebuie să ții cont de faptul că vârful cravatei trebuie să atingă mijlocul cataramei curelei sau al nasturelui de la pantaloni.

Vârful cravatei (zona de tipping) poate fi triunghiular – potrivit pentru stilul casual sau slim sau poate fi pătrat – potrivit pentru stilul business.

Cum asortezi cravata

Purtarea cravatei este o artă în sine. Chiar dacă este uni sau cu imprimeu, cravata trebuie să se îmbine armonios cu restul vestimentației, motiv pentru care e indicat să fii atent la mai multe detalii.

Când vine vorba de culori, sunt mii de tipuri de cravate, cu diverse imprimeuri. E important ca o cravată să fie asortată cu sacoul, pantalonii și cămașa.

Dacă vrei o cravată cu imprimeuri, cu mai multe culori, încearcă să alegi o cravată care să aibă imprimată cel puțin o culoare la fel cu cea a costumului și a cămășii.

Pentru ocazii formale, alege o cămașă iintr-o culoare mai închisă decât cămașa cu care o asortezi. De asemenea, cravata poate fi și lucioasă la aceste evenimente. Contrastul este de dorit la ținutele vestimentare, atenție însă ca acesta să nu fie prea puternic.

Cele mai comune culori pentru cravată sunt nuanțele de roșu și bleumarin. Cravatele vișinii, maro, mov sau roz sunt, de asemenea, populare.

O cămașă verde-kaki se asortează cu o cravată verde-închis.

O cravată neagră este potrivită pentru multe ocazii, de la nunți, la întâlniri business.
Agrafa se fixează între al treilea și al patrulea nasture al cămășii.

Pentru ocaziile informale, e recomandată o cămașă mată, din lână sau bumbac, cu primul nasture al cămășii deschis și cu un nod mai lejer.

Regulile nescrise ale vestimentației spun că o cămașă cu imprimeu, cu dungi, buline sau carouri, merge cu o cravata uni și viceversa. Cu toate astea, în ultimii ani au început să se poate combinații care rescriu regulile. Astfel că sunt cazuri în care o cămașă în dungi se poate potrivi cu o cravată cu pătrățele, carouri, puncte sau chiar alte dungi, atâta timp cât sunt alese cu bun gust, iar combinația de imprimeuri să nu fie obositoare pentru ochi.

Așadar, dacă ții cont de câteva detalii, îți poți îmbunătăți look-ul cu ușurință, mai ales dacă ai și atitudinea potrivită.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda