Mașinile mici câștigă teren în ceea ce privește popularitatea datorită nevoii oamenilor de a se descurca mai ușor în trafic. Oricât de priceput ai fi ca șofer, cu siguranță ai observat că orele de vârf îți dau bătăi de cap și că locurile de parcare sunt din ce în ce mai greu de găsit. Din informațiile oferite de instituțiile statului, în anul 2018 s-a depășit numărul de 8 milioane de autovehicule înmatriculate în România. Așadar, dacă ai un job care implică drumuri dese pe străzile orașului sau dacă îți dorești o mașină pe care să o folosești exclusiv pentru treburile de zi cu zi, alege o mașină compactă sau una subcompactă. Aceasta îți va oferi multe dintre avantajele la care visezi atunci când ești la volan. Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare:

Bugetul de care dispui

Dacă ești pasionat de mașini și de condus, cu siguranță mașina compactă nu va fi singurul autoturism pe care îl deții. În acest caz, bugetul trebuie stabilit în funcție de cât ești dispus să cheltui pentru mica mașină de oraș. Trebuie să ții cont de suma pe care o ai disponibilă până la momentul achiziției, dar și de cheltuielile care pot apărea ulterior. Asigură-te că alegi un model pentru care poți găsi cu ușurință piese auto, deoarece întreținerea unei mașini te va obliga să scoți sume considerabile din portofel.

Câtă nevoie ai de spațiu

În general, mașinile compacte nu au foarte multe de oferit la capitolul spațiu. În ultima vreme, însă, acest lucru începe să se schimbe. Cele mai multe mașini moderne compacte oferă mai mult spațiu pentru pasageri și devin automat mai comode la drum lung. Când vine vorba de spațiul pentru depozitare nu vei putea să le împaci pe toate. Așadar, trebuie să decizi dacă ai nevoie de spațiu pentru alte persoane sau pentru a transporta diferite obiecte, mai mici sau mai mari. Dacă nu ai nevoie de niciunul dintre acestea, poți opta pentru o mașină subcompactă. Aceasta te va ajuta să te strecori prin trafic în cele mai aglomerate perioade ale zilei și să rezolvi cu ușurință orice vizită personală sau în scop de afaceri.

Care este scopul mașinii

Dacă îți dorești o mașină pe care o vei scoate destul de rar din garaj, nu merită să faci o investiție mare. Însă atunci când o vei conduce zilnic, pe parcursul mai multor ore, mașina compactă trebuie să-ți ofere confort și siguranță. Producătorii de mașini nu mai fac compromisuri în privința modelelor mici precum Volkswagen Up! și Hyundai i10, iar acestea au la bord aceeași tehnologie pe care o găsești și la surorile lor dintr-o categorie mai mare. De la sisteme precum frânarea de urgență, alerta la părăsirea benzii și pilot automat, mașinile compacte și subcompacte le au pe toate. Desigur, modelele noi sunt mai scumpe, dar o mașină fiabilă merită sacrificiul. 

Cât de eco vrei să fii

Mașinile de oraș electrice sau hibride sunt tot mai prezente în viața cotidiană. Acest fapt este datorat în special costurilor reduse la consum și dorinței de a proteja aerul din oraș. Sănătatea oamenilor depinde tot mai mult de prezența noxelor în atmosferă, iar cei care fac multe drumuri cu mașina prin oraș încep să se îndrepte spre opțiuni prietenoase cu mediul. În special orașele mari se confruntă cu nivele ridicate de poluare, iar principalele cauze sunt mașinile vechi și traficul constant. Dacă ești pasionat de aceste teme și vrei să schimbi ceva în obiceiurile tale, o mașină electrică îți va aduce doar beneficii. Cu ajutorul acesteia vei putea să economisești considerabil în fiecare lună și să faci ceva pozitiv pentru orașul tău. De asemenea, trebuie să știi că statul oferă finanțări celor care își cumpără un autoturism electric sau hibrid nou. Prin programul Rabla Plus poți primi un ecotichet în valoare de 45.000 de lei în cazul achiziționării unui autovehicul full electric, respectiv 20.000 de lei în cazul unui autovehicul nou hibrid plug-in.

O mașină mică îți va fi mult mai la îndemână când vrei să ajungi ușor și rapid la destinație. Dacă ai un job care cere deplasări prin oraș în fiecare zi sau ai alte motive personale, o mașină compactă sau subcompactă te va scuti de multe probele și chiar de conflicte din trafic.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda