Toată lumea vrea, din când în când, să împrospăteze aspectul locuinţei, iar vestea bună este că, pentru a o face, ai nevoie doar de puţină creativitate şi să cunoști câteva trucuri de design interior şi nu neapărat de investiţii financiare foarte mari. În plus, un astfel de proiect ar putea fi foarte potrivit pentru a-ți ocupa timpul, având în vedere că vor mai trece câteva săptămâni până vom ieși din starea de urgență impusă în contextul pandemiei de COVID-19. Iată câteva idei de care trebuie să ţii cont, dacă vrei să transformi parţial sau radical spațiul în care te-ai autoizolat:

Alege piese de mobilier simple

În ceea ce priveşte mobilierul, alege piese cu linii şi forme simple, epurate, fără ornamente. Motivul este acela că un astfel de mobilier, deşi pare unul de bază, este atemporal și îţi permite să te joci cu tonurile de culoare şi cu accesoriile. Poţi alege o culoare interesantă pentru pereți și poţi să optezi pentru accesorii colorate, care ulterior se pot schimba în funcție de dorințele tale.

Camuflează aparatul de aer condiționat

Nu mai este mult până la venirea verii. Cum în ultimii ani vremea s-a schimbat foarte mult, în multe orașe nu prea mai poți supraviețui zilelor calde fără un aparat de aer conditionat. Un astfel de aparat este util, dar nu este estetic. Însă, poate fi camuflat în spatele unei perdele, al unei structuri cu grilaj, pe un raft suspendat sau sub un tavan fals. Orice soluţie alegi, trebuie să respecţi două reguli: nu bloca fluxul de aer şi asigură-te că aparatul este accesibil pentru eventuale reparaţii sau curăţarea filtrelor.

Achiziţionează un covor 

Pentru camera de zi sau pentru dormitor, alege un covor în detrimentul mochetei. Mai mult sau mai puțin pufoase, covoarele se găsesc în modele, forme și culori extrem de variate. Pe lângă faptul că un covor aduce un plus de stil, oferă şi confort.

Alege maximum trei culori

Din acest punct de vedere, designul interior este similar ţinutelor pe care le îmbraci. Indiferent de cameră, nu folosi mai mult de trei culori. Altfel, aspectul general va fi unul care oboseşte ochiul. Trebuie să fii specialist în design interior pentru a te putea juca cu mai multe culori, astfel încât rezultatul final să fie unul armonios. 

Adăugarea unei culori într-un spaţiu mic precum holul poate avea un impact estetic major, atât timp cât este nuanţa potrivită. Alege nuanţe mai deschise, pentru a mări vizual spaţiul.

De asemenea, trebuie să știi că materialele naturale, brute, precum lemnul, betonul, aluminiul sunt din nou la modă și oferă locuinței un aspect foarte masculin.

Nu neglija sistemul de iluminat

Joacă-te cu sursele de iluminat pentru a umple spațiul sau a obţine un efect de mărire a camerei. La fel cum luminile pot schimba aspectul unei scene la teatru, şi sistemul de iluminat din casa ta poate avea un impact imens. De exemplu, poţi instala surse de iluminat în spatele mobilierului, pentru a-i evidenția formele și a crea umbre interesante. O soluţie mai ieftină o reprezintă lumânările din ceară sau cele cu baterie, care pot oferi o senzaţie de căldură şi confort. Optează pentru becuri cu LED, sunt mai prietenoase cu mediul și consumă mai puțin.

Expune-ţi colecţiile

Îţi plac maşinile? De ce să nu-ți faci o măsuţă de cafea dintr-o jantă pentru mașină și un disc din sticlă? Sau fă-ţi un colţ dedicat special colecţiei de viniluri. Dacă eşti pasionat de călătorii, expune câteva obiecte pe care le-ai achiziţionat de-a lungul anilor, fă un colaj de cărţi poştale într-o ramă cool sau aşază pe perete o hartă frumoasă. Orice pasiune ai avea, sigur vei găsi o modalitate de a te mândri cu ea.

Fii atent la chilipiruri

Ultimele produse din serie, promoții, diverse oferte pe care le poţi găsi pe internet – fii atent la chilipiruri. Le găseşti pe toate site-urile dedicate decoraţiunilor interioare, inclusiv pe cele cu produse exclusiviste. Nu trebuie să cheltui prea mulţi bani pentru a-ţi face locuinţa mult mai interesantă. Însă ai nevoie de mai mult timp la dispoziţie pentru a găsi acele piese unice, ce vor transforma radical un spațiu care, pentru tine, a devenit plictisitor.

Poate cea mai importantă idee pe care trebuie să o reţii înainte de a face schimbări în designul interior este aceea că mai puţin înseamnă mai mult – un principiu, de altfel, valabil în multe aspecte ale vieţii. Spațiile goale, alese cu atenţie, vor face ca celelalte piese de mobilier şi accesoriile pe care le deţii să fie şi mai mult puse în valoare. 

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda