E obiectul care te însoțește zi de zi și cel pe care te bazezi chiar și pentru cele mai (aparent) mărunte aspecte din viața ta. Nu-i surprinzător, deci, că vrei să-l păstrezi intact și perfect funcțional. Împreună cu Mobiup, îți arătăm pe parcursul mai multor episoade tot ce ai de făcut ca să-ți blindezi telefonul. La propriu.

De câte ori ți s-a stricat un telefon mobil – sau orice alt gadget – imediat ce a ieșit din garanție? Nu este un mit urban, nu „mi se întâmplă numai mie”: toți am trecut prin asta, fie că era vorba despre un smartphone, o tabletă, un televizor sau un frigider: doi ani durează garanția și după doi ani se strică, uneori definitiv.

Asta în condițiile în care eu am acasă un televizor Panasonic vechi de 10 ani care încă mai funcționează. La vremea lui a fost vârf de gamă, însă acum am am ajuns să mă mir în fiecare seară când reușesc să-l pornesc fără probleme.

Cu un smartphone, lucrurile stau un pic altfel, pentru că tehnologia evoluează extrem de rapid și nici producătorii nu se grăbesc să garanteze durate de viață mai mari. De exemplu, cei de la Apple susțin că telefoanele lor au o durată de viață de trei ani. În cazul telefoanelor cu sistemul Android, lucrurile se învârt tot cam pe acolo, dar lucrurile sunt mai complicate pentru că sunt diferențe și între nenumărații producători.

Dacă vorbim strict de viteza cu care se dezvoltă tehnologia în domeniu, pentru o scurtă comparație, iată care erau specificațiile primului iPhone, lansat de Apple acum 12 ani:

  • 128 MB de memorie RAM
  • 4, 8 sau 16 GB de memorie internă
  • cameră de 2 megapixeli

Și, pentru comparație, să ne uităm la specificațiile unui Huawei P20 Pro, lansat în 2018:

  • 6 GB de memorie RAM
  • 128 de GB de memorie internă
  • cameră triplă de 40+20+8 megapixeli

Dacă ne mai gândim și că sistemul de ghidare folosit în timpul misiunii Apollo 11 – cea care a dus primii oameni pe Lună – avea doar 4 kb de memorie RAM, e lesne de observat cum au evoluat lucrurile în ultimii 50 de ani. Cu toate astea, telefonia mobilă evoluează cu pași repezi și nu este greu de înțeles de ce producătorii din domeniu nu creează produse care să țină mai mult de câțiva ani.

Cum știi că telefonul e pe cale să cedeze

Fiecare model de smartphone are o durată de viață bine stabilită de producător, însă doar în anumite condiții. De la depozitare la manevrare, la întreținere și la alimentare, toate aceste detalii sunt trecute în manualul de utilizare al telefonului mobil, dar puțini dintre noi citesc documentația tehnică și mult mai puțini sunt cei care respectă la literă aceste recomandări. Iată cele mai importante semne care anunță probleme majore cu smartphone-ul tău:

1. Bateria ține mai puțin

Primul semn care trebuie să-ți dea de gândit este faptul că bateria începe să dea semne de oboseală. În mod obișnuit, un smartphone utilizat la capacitate maximă (muzică pe Youtube și rețele sociale verificate din cinci în cinci minute) poate rezista fără să fie încărcat de dimineața până seara, când pleci de la birou.

Sunt și variații, în funcție de capacitatea bateriei, de temperaturile de afară (dacă este prea cald sau prea frig, bateria se va consuma mult mai repede), de dimensiunile ecranului și de timpul efectiv de utilizare.

De exemplu, bateria unui iPhone 7+ folosit intensiv ) durează aproximativ șase ore. Dacă te trezești că, peste noapte, cele șase ore au devenit cel mult patru, înseamnă că telefonul tău se apropie de scadență și-i vei auzi în curând cântecul de lebădă. Poți să încerci câteva trucuri simple – să faci curățenie printre aplicații, să umbli cu o baterie externă la tine -, dar asta nu-ți garantează o extindere a duratei de viață.

2. Softul sau aplicațiile se blochează

De câte ori ai restartat telefonul în ultima săptămână? Chiar dacă bateria nu dă semne de oboseală, frecvența cu care „îngheață” softul sau se blochează aplicațiile este mai întotdeauna un semnal de alarmă. Cauzele pot fi multiple. Poate fi vorba de prea multe aplicații utilizate simultan, ca să nu mai vorbim despre jocurile descărcate de pe site-uri obscure.

Un alt motiv sunt update-urile sistemelor de operare: se poate întâmpla să nu fie compatibile cu telefonul. Sau, o altă situație frecventă: telefonul este dintr-o generație mai veche, cu resurse de memorie insuficiente.  

3. Ecranul sau carcasa au crăpat    

Într-adevăr, ecranul nu crapă de la sine, iar un telefon de calitate nu se desface, pur și simplu, peste noapte. De vină pentru ecranul spart este întotdeauna utilizatorul telefonului și trebuie să recunoaștem că nu avem grijă de un smartphone atât de bine pe cât ar trebui. Îl ținem în buzunarul de la spate și ne așezăm pe el, ne scapă din mână, îl băgăm în geantă alături de chei sau de alte obiecte care lasă urme adânci.

În definitiv, crăpăturile nu sunt cea mai mare problemă și, singure, nu duc la defectarea definitivă a unui telefon mobil. Praful sau umezeala își fac, însă, mult mai ușor loc înăuntru și, cu timpul, pot provoca distrugeri iremediabile printre componentele responsabile pentru bunul mers al smartphone-ului.

Cum prelungești viața telefonului tău

Se întâmplă extrem de rar, dar am uneori norocul să văd pe stradă oameni care vorbesc la telefoane vechi, cu butoane și un ecran mic, în care abia încape numărul de telefon. Ultima dată am văzut un Nokia 5300 Xpress – l-am recunoscut imediat pentru că am avut și eu același model, în 2006.

În cele mai multe cazuri, aceste telefoane „de colecție” sunt încă folosite nu din nostalgie, ci pentru că încă funcționează bine, iar posesorii lor nu au obiceiul să schimbe ceva care încă merge. Chiar dacă un smartphone modern este mai sensibil, ca să folosesc un eufemism, sunt destule lucruri pe care le poți face pentru a-i prelungi durata de viață.

Blindează-l cu accesorii de calitate

Un smartphone vine din fabrică gata de utilizat, ba chiar și parțial încărcat, așa că nu ai decât să introduci o cartelă și să începi să-l butonezi. Cu toate astea, nu e suficient dacă vrei să-l păstrezi intact cât mai multă vreme.

Mai ales dacă a costat o grămadă de bani, un smartphone trebuie protejat cu câteva accesorii esențiale: o folie de sticlă pentru ecran și o husă sau o carcasă dintr-un material rezistent la șocuri, de exemplu siliconul. Într-adevăr, nu e prea aspectuos, dar dacă știi că ți se întâmplă des să-l scapi pe jos, fă o investiție în siguranța lui.

Utilizează-l responsabil

I-ai pus folie și l-ai îmbrăcat într-o husă sănătoasă. Asta nu înseamnă că l-ai asigurat pe viață împotriva șocurilor sau a prafului. Nu-l purta la tine atunci când faci sporturi extreme. De exemplu, nu e o idee prea bună să iei telefonul la tine atunci când mergi pe pârtie cu snowboardul – poți ruga pe altcineva să-ți facă poze. Nu-l folosi cu mâinile ude și nu-l uita în nisip la plajă.

În aceeași măsură, când vorbim despre utilizarea responsabilă a unui smartphone, nu trebuie să uităm de faptul că telefonul mobil nu este un apendice al corpului nostru și e de preferat să-l mai lăsăm uneori din mână, măcar atunci când suntem pe stradă sau când petrecem timp alături de oameni dragi nouă.

Citește și alte articole pe această temă:

Sursa foto principală: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda