shutterstock_191403524.jpg

A stat la baza multor dezbateri, este un subiect controversat de multe ori și studiat cu mare atenție de specialiști din toată lumea. Vorbim, desigur, despre nicotină, despre care este corect să spunem că are o reputație destul de proastă. Deși știm că a născut multe opinii și analize în ultimii ani, ce știm mai exact despre ea, ca substanță?

Unde se mai regăsește nicotina, în afara tutunului

Nicotina este cea mai cunoscută substanță regăsită în tutun. Este, în realitate, un alcaloid, care conține nitrogen și are un efect similar precum cel al cafelei. Așa cum o regăsim în tutun, nicotina se mai află în cantități mici atât în cartofi, roșii și vinete. Nivelul de nicotină din aceste legume este diferit față de cel regăsit în țigări. Vorbim în general despre 0,0001 miligrame de nicotină la fiecare gram din greutatea vinetelor, spre exemplu.

Care este cantitatea de nicotină absorbită, în medie, de organism

O singură țigară conține aproximativ 10 miligrame de nicotină, însă această cantitate nu este absorbită în totalitate de organism. Potrivit acestui raport al Ministerului Sănătății din Marea Britanie, mai puțin de 10% dintre adulți înțeleg că efectele cele mai nocive ale fumatului asupra sănătății nu sunt cauzate de nicotină. În plus, procesul de ardere și filtrare face ca organismul să absoarbă, dintr-o țigară, un singur miligram de nicotină. Mai multe concluzii ale specialiștilor britanici pot fi urmărite accesând întreaga analiză realizată de aceștia, privind nicotina și relația cu noile dispozitive care folosesc tehnologia încălzirii țigărilor.

De cât timp are nevoie nicotina ca să ajungă la creier

Fiind un alcaloid, nicotina se poate deplasa cu multă ușurință prin sistemul sanguin al omului. Din clipa în care a fost inhalată, aceasta va trece mai întâi prin membranele plămânului, va intra apoi în sânge, de unde se va deplasa dinspre inimă către artere și, într-un final, la creier. Analizele arată că întregul traseul al nicotinei de la momentul inhalării și până la primele efecte durează, cu aproximație, între 10 și 20 de secunde.

Care sunt receptorii importanți care pot fi influențați de nicotină

Odată ajunsă în organism, nicotina va influența câțiva neurotransmițători, arată această analiză, începând cu dopamina, un neurotransmițător de multe ori neînțeles, care funcționează ca un reminder pentru răsplată. Urmează apoi serotonina, un neurotransmițător care intervine în producerea somnului, în procese mintale și afective, dar și în funcții hormonale, printre altele. La această listă se adaugă și acidul gamma-aminobutiric, denumit și GABA, un mediator inhibitor central, glutamatul, un neurotransmițător excitator, dar și noradrenalina, denumit și hormonul stresului.

Care sunt primele efectele pe termen scurt ale nicotinei

În momentul inhalării nicotinei, anumite simțuri precise vor fi stimulate, plecând de la neurotransmițătorii enumerați la punctul anterior. Din acest motiv, printre primele efecte produse de nicotină va fi creștere ritmului cardiac, influențând mai departe și capacitatea de a rămâne atent.

Fiind supusă anual unor nenumărate studii, rapoarte și analize, nicotina va rămâne în continuare un subiect aprins și, cum precizam la începutul materialului, controversat, în care opiniile și concluziile nu vor atinge de fiecare dată puncte comune.

Sursă foto. Shutterstock / Copyright: Dean Drobot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda