E obiectul care te însoțește zi de zi și cel pe care te bazezi chiar și pentru cele mai (aparent) mărunte aspecte din viața ta. Nu-i surprinzător, deci, că vrei să-l păstrezi intact și perfect funcțional. Împreună cu Mobiup, îți arătăm pe parcursul mai multor episoade tot ce ai de făcut ca să-ți blindezi telefonul. La propriu.

Îți place iarna, dar simți că temperaturile cu multe grade sub minus îți taie tot cheful de viață? Ar trebui să vezi efectele frigului asupra unui mobil.

Frigul nu este tocmai cel mai bun prieten al gadgeturilor, iar asta dintr-un motiv cât se poate de simplu și foarte nociv: înghețarea vaporilor de aer pe circuitele electrice. Cu alte cuvinte, e foarte frumos sa vezi copacii din parc îmbrăcați în pulbere albă de zăpadă, de parcă ar fi pudrați cu zahăr vanilat. Foarte frumos pe Instagram, dar vrei asta și pentru telefonul tău mobil? Așa mă gândeam și eu. Ar fi fost grozav dacă aș fi putut învăța lecția asta înainte de una dintre întâmplările care m-au lăsat fără fostul meu telefon.

Există multe feluri în care îți poți strica distracția la munte, o destinație prin care ajungi destul de des iarna, iar unele dintre ele nici măcar nu au legătură cu echipamentul nepotrivit sau cu starea pârtiei. E de ajuns doar  să ai mobilul la tine și să nu ții cont de riscurile la care l-ai putea expune. Nu contează brandul sau prețul pe care l-ai plătit pentru telefon. Dacă pleci cu el nepregătit pentru condiții dificile, s-ar putea să te trezești în vârful muntelui cu o bucată de sticlă și de plastic la fel de folositoare ca un pietroi.

Dintre toate greșelile pe care le puteam face, în  ultima mea aventură de la Cota 1.400 nu m-am mulțumit să fac doar una, ci am bifat două. În primul rând, am plecat către telegondola din Sinaia fără să verific suficient de atent starea bateriei. Abia vorbisem cu cineva pe Facebook și-i trimisesem un selfie (ironic, desigur), deci în mintea mea nu încăpea probabilitatea ca telefonul să mă lase baltă.

Două ore mai târziu, mă holbam  la un display fisurat (semn clar al celei de-a doua greșeli) și renunțam  frustrat să mai deschid telefonul, după trei încercări eșuate. Și tu poți păți așa ceva, iar dacă îți închipui că trebuie să mergi tocmai până la munte pentru asta, ai putea avea parte de un reality check și mai dur. Dacă nu-ți sună deloc tentant o asemenea experiență, iată ce poți face, pentru ca iarna asta să-ți lase doar amintiri plăcute și zero cheltuieli cu service-ul pentru mobil:

Încarcă-ți mobilul la 100% și ia cu tine un acumulator de rezervă

…sau, și mai bine, o husă cu baterie încorporată, care să nu-ți lase telefonul să moară. Poate că nerăbdarea de a ieși în oraș e mare, dar ai face bine să mai zăbovești un pic înainte să iei telefonul cu tine. Cine știe ce prieten te sună, cât se prelungește ieșirea, și cât vei abuza de bateria telefonului pe tot parcursul serii. Nu ți-ar surâde să stai în frig și de să faci semne taxiurilor, cu telefonul închis, în buzunar. Atât Apple, cât și Google avertizează cu privire la efectele temperaturilor scăzute asupra dispozitivelor mobile.

Sub zero grade Celsius te poți aștepta ca autonomia bateriei să scadă drastic, iar unele terminale sunt chiar programate să se închidă, în cazul în care e prea frig sau prea cald. Dacă mai punem la socoteala și faptul că mobilul va consuma mai mult în zonele izolate, pentru a găsi rețeaua GSM, ai peisajul complet al unei experiențe enervante. Bateria încărcată 100% îți mărește șansele de a avea un telefon funcțional timp de multe ore, iar activarea modului Power Save te ajută și mai mult.


Citește și alte articole pe această temă:


Ține-l la adăpost într-o husă rezistentă

Nu există prea mulți utilizatori de smartphone care să ignore importanța huselor de protecție și a foliilor de sticlă, dar unele dintre acestea nu rezistă la solicitări severe. Unele dintre ele se pot dovedi ineficiente în multe cazuri. O husă impermeabilă îți va fi utilă și pe timp de iarnă, nu doar la plajă, iar o carcasă subacvatică va fi cel mai bun aliat pentru fotografii făcute relaxat și fără niciun risc.

Pentru șocuri mecanice, ai la dispoziție husele de polipropilenă, cu muchii groase, pregătite pentru orice impact. Dacă nu ești neapărat un heavy user și reziști fără să-ți verifici contul de Facebook sau Insta la fiecare 30 de minute, poți să îți ții telefonul într-o husă de tip etui. Va asigura gadgetului un mic baraj termic în fața frigului și va amortiza căzăturile pe gheață, care chiar și dacă nu provoacă daune asupra carcasei, pot afecta componentele interne.  

Ca să vezi ce tip de accesorii de protecție i se potrivesc telefonului tău, mai jos ai un configurator în care poți vedea cum va arăta odată ce alegi carcasa și folia de protecție. 

Poartă mănuși pentru touchscreen

Cu siguranță ai trecut prin următoarea experiență într-una dintre ierni: auzi tonul de apel, iar în timp ce te grăbești să răspunzi, scoțând mănușa, ești la un pas să scapi telefonul pe asfalt. Ai crede că mănușile cu puncte cauciucate, pentru touchscreen, au rolul de a-ți asigura confort termic. Totuși, beneficiul colateral pe care îl aduc se poate dovedi mai important decât cel principal. Mai puține manevre inexacte, mai multe șanse ca  telefonul tău să scape nevătămat în timpul iernii.

În cazuri extreme, închide telefonul

Spuneam că sistemele de operare Android și iOS sunt programate să comande închiderea telefonului mobil, în cazul în care detectează o scădere bruscă a nivelului bateriei. Chiar dacă măsura de siguranță se aplică în cazurile cu adevărat extreme, poți scuti telefonul de un stres major, asupra componentelor hardware, într-un mod foarte simplu.

Dacă nu plănuiești să folosești gadgetul pe perioada în care te afli în afara casei, dar vrei să fii sigur că mai ai telefon și după ce l-ai expus la temperaturi foarte scăzute, închide-l chiar tu. Fără să fie pus în funcțiune și bine adăpostit în rucsac sau într-un buzunar interior al gecii, telefonul va trece teafăr de gradele cu minus.

Lasă mobilul să se acomodeze la căldură

Presupunând că ai trecut cu bine de frigul năpraznic și că ai reușit să-ți păstrezi telefonul intact, fără piese desprinse sau fisuri, mai ai un singur hop. Câți dintre noi nu ne repezim pe WhatsApp imediat ce am ajuns acasa? Ai face, totuși, bine să-i lași telefonului timpul necesar pentru a se adapta la gradele din casă. Câteva minute offline nu te vor priva de prea multe noutăți, dar sigur te vor feri de probleme tehnice.

Dacă gadgetul tău ajunge progresiv la temperatura camerei, va avea mai puțin de suferit din cauza efectului de condens. Nu vei avea nevoie de mai mult de 15 minute, timp în care poți bea un ceai sau face un duș. În momentul în care nu mai simți telefonul rece la atingere, în special dacă pui mâna pe display, poți să îl deschizi fără nicio îngrijorare.

Poate că nu există soluția infailibilă pentru a-ți securiza telefonul mobil pe timp de iarnă. Cu ponturile de mai sus, însă, mai mult ca sigur vei micșora drastic efectele periculoase ale frigului, ale umezelii și ale șocurilor cauzate de alunecarea pe gheață.

Sursa foto principală: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda