Dispozitivele pentru fumat câștigă tot mai mult teren în ultimii ani. Am comparat aceste noi dispozitive și am reușit să tragem niște concluzii.

Dacă și tu te numeri printre fumătorii care vor să schimbe acest obicei și să înlocuiască țigările clasice cu dispozitive de fumat care nu lasă în urmă un fum înecăcios și un miros neplăcut, atunci cu siguranță îți dorești să afli mai multe despre aceste dispozitive. Țigara electronică și IQOS-ul sunt variantele la care apelează cei care vor să transforme total acest obicei.

Ce este IQOS și cum funcționează

IQOS, acronimul de la I Quit Ordinary Smoking, este un dispozitiv de fumat ce încălzește, nu arde tutunul. Un sistem tehnologic avansat care oferă satisfacția gustului de tutun prin încălzire, fără ardere, fără foc, fără scrum și cu mai puțin miros, după cum îl prezintă chiar site-ul oficial al IQOS, acest dispozitiv are deja 3 milioane de utilizatori la nivel global, în ciuda faptului că este un produs relativ nou.

Principiul după care funcționează este unul destul de simplu: în dispozitiv există o lamelă care încălzește tutunul la 350°C și îți permite să te bucuri de gustul lui fără substanțele nocive eliberate în procesul de ardere. HeatStick-urile de la IQOS vin în patru forme, sau arome, cum vrei să le spui – Yellow, Amber, Turquoise și Blue, ultimele două având aromă de mentă.

Ca fumător de IQOS ai nevoie de dispozitivul propriu-zis, de un pachet de HEETS-uri, încărcător, perie și bețișoare pentru curățare. Tot ce ai de făcut este să introduci un HeatStick în dispozitiv, să ții apăsat butonul de încălzire până când ledul va începe să clipească verde, iar când lumina ledului se stabilizează la verde, poți fuma din dispozitiv timp de 6 minute sau 14 puffuri. Când lumina ledului se stabilizează la roșu, ai ajuns la ultimele 30 de secunde sau ultimele 2 puffuri, după care se oprește automat. O demonstrație poți vedea în clipul de mai jos:

În România IQOS s-a lansat la începutul anului 2016, iar în prezent utilizatorii pot cumpăra versiunea nouă a dispozitivului, IQOS 2.4 plus, care conține câteva îmbunătățiri față de versiunea anterioară:

 • Încărcare mai rapidă, deci și un timp de așteptare mai scurt
 • Alerte prin vibrații – atunci când dispozitivul este încărcat, respectiv descărcat
 • LED-uri de status mai luminoase – pt o vizibilitate mai buna

IQOS se încarcă la priză sau la laptop printr-un cablu usb, la fel ca un telefon sau ca o tabletă.

Avantajele tehnologiei IQOS

Dispozitivul IQOS vine la pachet cu câteva avantaje importante pentru orice fumător:

 • IQOS nu produce scrum și nici  fumul acela cu miros neplăcut care se îmbibă în haine și în textilele din casă. Fumul a fost înlocuit cu un abur ce se risipește imediat.
 • HeatSticks-urile amintesc de țigările clasice prin forma lor, astfel încât trecerea de la fumatul clasic la IQOS se va face mult mai natural. La fel ca țigările clasice, HeatSticks-urile pot fi cumpărate din mai multe magazine – de la buticuri de cartier, la benzinării, la hipermarketuri sau magazinele producătorului.
 • Poți fuma IQOS în majoritatea cafenelelor, barurilor și cluburilor, unele dintre ele având inclusiv mențiunea clară la intrare și pe mese „IQOS only”. Așadar, în majoritatea spațiilor închise este permisă utilizarea acestui dispozitiv.
 • Producătorul acestor dispozitive spune că încălzirea tutunului dintr-o țigară cu aprindere ajunge la o temperatură de până la 800°C, în vreme ce IQOS încălzește tutunul la „doar” 350 de grade Celsius. Datorita înlocuirii arderii cu încălzirea, IQOS nu eliberează gudron sau monoxid de carbon.
 • Cercetările realizate de compania Philips Morris, producătorul IQOS, pentru a determina dacă IQOS este un produs care oferă un risc redus sunt încă în desfășurare. Cercetările includ studii clinice care compară fumători ce au schimbat țigările în favoarea IQOS şi fumători care continuă să fumeze țigări convenționale.
 • Autonomia IQOS este una notabilă, cu o singură încărcare se pot fuma 20 de HEETS. Timpul complet de încărcare a dispozitivului este de 90 de minute la priză.
 • La achiziționarea unui dispozitiv IQOS ai o garanție de 1 an de la data cumpărării.
 • Poți încerca gratuit IQOS prin completarea unui formular. Reprezentații companiei te vor contacta și îți vor pune la dispoziție un dispozitiv pentru a-l încerca.

shutterstock 1015812268

Ce sunt țigările electronice și cum funcționează

Țigările electronice sunt dispozitive electronice, alimentate cu acumulatori, prin care fumătorii inhalează vapori de aer ce conțin sau nu nicotină. În funcționarea lor nu sunt implicate arderea, scrumul sau fumul. Țigara electronică funcționează cu doze lichide, iar forma ei imită de obicei forma unei țigări clasice, însă este de regulă mai lungă decât țigările clasice.

Aceste dispozitive de fumat au fost introduse pe piață în 2004, iar în prezent câteva milioane de fumători le folosesc. Dozele cu lichid folosite în țigările electronice conțin propilen glicol și/sau glicerină vegetală, arome și nicotină. Unele țigări electronice pot fi folosite și cu doze care nu conțin nicotină.

Există mai mulți producători de țigări electronice, fiecare dintre ele avânt un design propriu, cât și o experiență de utilizare proprie. Astfel de țigări pot fi utilizate și cu doze ce conțin diverse arome – de fructe, de mentă sau cu diverse condimente. Totodată, dozele lichide utilizate la aceste țigări pot fi alese în funcție de concentrația de nicotină pe care o preferă utilizatorul.

Principiul de funcționare a acestor dispozitive este încălzirea lichidului, utilizatorul inhalând aerosolii produși în urma încălzirii.

Avantajele țigărilor electronice

Câteva avantaje ce recurg din utilizarea țigărilor electronice sunt:

 • Țigările electronice nu produc fum sau scrum.
 • Pot fi utilizate în unele spații închise, în funcție de regulile fiecărui local sau instituție, așadar putem vorbi despre fumat în interior într-o oarecare măsură (atâta vreme cât proprietarul/administratorul permite acest lucru)
 • Autonomia unei țigări electronice depinde foarte mult de producător. Unele dispozitive de acest tip trebuie înlocuite complet după câteva luni, în vreme ce altele pot fi folosite câțiva ani.
 • Încărcarea unei țigări electronice depinde și ea de producător. Unele dispozitive se încarcă în 2 ore și pot fi utilizate pentru câteva sute de puffuri.
 • În unele cazuri dispozitivul poate fi utilizat când este la încărcat.
 • Diverse cercetări au arătat că țigările electronice ar avea mai puține efecte nocive asupra sănătății față de țigările clasice.
 • Țigările electronice pot avea doze în diverse arome, în funcție de preferințele utilizatorului. Totodată, există și posibilitatea utilizării unor doze fără nicotină.

shutterstock 500491075

Principalele diferențe între tehnologia IQOS și țigările electronice

Par foarte asemănătoare, dar tehnologia acestor produse nu este aceeași, așadar există câteva diferențe notabile între cele. Hai să le descoperim:

 • Spre deosebire de țigările electronice, HEETS conțin tutun în aceeași formă cu o țigară clasică, fără lichid. IQOS încălzește tutunul fără să-l ardă, generând un aerosol care permite fumătorilor adulți să se bucure de aroma autentică a tutunului, fără a genera fum.
 • Aerosolul generat de aceste dispozitive are un miros diferit, în cazul țigării electronice depinzând și de arome aleasă
 • În funcție de țigara electronică pentru care ai optat, magazinele în care se comercializează dozele lichide pot fi mai multe sau mai puține. Astfel, dacă la IQOS HeatSticks-urile se găsesc în orice benzinărie și super-market din aproape toate localitățile din țară, în cazul țigărilor electronice dozele de lichid ar putea fi mai greu de găsit.
 • În cazul IQOS trebuie să ai mereu la tine dispozitivul și pachetul de HEETS, în vreme ce o țigară electronică poate fi utilizată câteva sute de puffuri fără alte accesorii.
 • Deși nici în cazul IQOS, nici în cazul țigării electronice nu avem neapărat nevoie de o scrumieră, la IQOS HeatSticks-urile utilizate trebuie depozitate într-un recipient. Astfel, la fiecare 14 puffuri se utilizează un HeatStick, în vreme ce la țigările electronice doza se golește după câteva sute de fumuri.
 • Utilizarea IQOS se apropie mai mult de utilizarea unei țigări clasice prin forma HeatSticks-urilor. În cazul țigării electronice vorbim adesea fie de dispozitive lungi ce se utilizează prin apăsarea unui buton, fie unele chiar de dimensiuni mai mari, cu un rezervor voluminos.

În final, alegerea stă doar la tine, desigur. Esențial este, însă, să faci o alegere după ce cunoști toate avantajele pe care le oferă fiecare variantă și după ce vezi care sunt diferențele dintre ele. Așadar, acum, pentru că știi ce experiență ai cu fiecare opțiune, care crezi că este cea mai potrivită pentru tine?

Sursa foto: Shutterstock

1 comment
 1. Am trecut si eu recent la IQOS, si sincer sa fiu, ma simt mult mai ok, si treptat a disparut si mirosul de tutn din haine si locuinta. Le recomand tuturor ce cauta o alternativa mai sanatoasa la fumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda