shutterstock_256222564 (1)

Omul a fost creat ca să se miște – sau, mai bine zis, specia umană a evoluat pe parcursul mileniilor în așa fel încât să facă față unei vieți foarte active. Schimbările aduse de tehnologie în ultimul secol ne-au modificat însă stilul de viață mult mai rapid decât poate corpul uman să se adapteze.

Cercetătorii au calculat că, în prezent, omul obișnuit își petrece activ doar trei ore pe zi, conform acestui infografic. Având în vedere că nevoile nu ne mai împing să facem niciun fel de efort fizic, iar joburile noastre ne ocupă atât de mult timp, dacă dorim să  contracarăm efectele nedorite ale sedentarismului trebuie să facem un efort conștient și să ne programăm cât mai eficient activitățile. 

Cine și în ce scop poate folosi o brățară fitness?
Brățara fitness versus smartwatch și smartphone
Cum te orientezi către brățara fitness potrivită?
Criterii specifice pentru alegerea celei mai bune brățări fitness

Cine și în ce scop poate folosi o brățară fitness?

Brățările fitness se fabrică într-o mulțime de modele, destinate unei varietăți de scopuri diferite, așa că se pot adresa unor categorii foarte diverse de oameni.

Dacă cele mai complexe modele pot fi utile unor sportivi dedicați, cele mai simple sunt destinate unor persoane obișnuite care sunt pur și simplu interesate de starea lor fizică și care vor să dețină mai ușor un anumit grad de control asupra ritmului lor de viață.

Brățările fitness au fost create ca să îți monitorizeze o serie de activități zilnice. Funcția de bază este cea de pedometru, la care se pot adăuga măsurarea ritmului cardiac, a numărului de calorii arse, calitatea somnului sau minutele petrecute activ, precum și multe alte funcționalități. Un astfel de accesoriu se poate dovedi util și dacă nu planifici să alergi la un maraton prea curând.

Jurnalul pe care brățara te ajută să-l ții este în primul rând un instrument care îți oferă o imagine clară asupra unor obiceiuri de care nu erai conștient. Prin monitorizarea progresului făcut, el devine un factor motivant puternic atât pentru cei care doresc să nu mai lenevească și își impun niște obiective minimale, cât și pentru cei care doresc să slăbească, să își tonifice musculatura, să ajungă la o anumită condiție fizică și să se pregătească pentru competiții.    

Brățara fitness versus smartwatch și smartphone

Brățările fitness se află în competiție cu alte dispozitive smart, cum ar fi ceasurile și telefoanele. Pentru fiecare dintre acestea există funcții și aplicații similare special dezvoltate. Cum te hotărăști, atunci, ce tip de device să alegi?

Probabil că un smartphone îți va părea varianta cea mai tentantă, fiindcă încorporează cele mai multe funcții, iar dacă ești genul interesat de ultimele gadgeturi și plusurile pe care ți le-ar putea aduce acestea în viață (altfel nu ai citi acest articol, nu-i așa?), probabil că îți dorești sau ai deja un smartphone. Îi poți instala ușor o aplicație de tip fitness tracker. Mai are rost sau nu să te gândești la o brățară?

E foarte probabil să îți oferi singur răspunsul, în funcție de intuiție sau de experiențele tale subiective, fiindcă nu există un consens general pe acest subiect.  Un studiu apărut în 2015 susține că brățările fitness nu ar fi cu nimic mai bune decât aplicațiile pentru smartphone, însă concluziile lui au fost demontate ulterior de un altul, care a luat în considerare gadgeturi mai noi și a testat mai multe funcții.

În prezent, sunt șanse bune ca o brățară să îți prezinte măsurători de mai mare încredere și utilitate, lucru destul de logic, având în vedere că a fost concepută special pentru acest scop.

Ți se va părea și mai complicat de luat o decizie când vei observa modelele de brățări mai avansate (și, desigur, mai scumpe) care pot prelua cu succes multe dintre funcțiile telefoanelor.

Întrebarea de bază pe care trebuie să ți-o pui dacă vrei să alegi între brățară și smartwatch este care sunt pretențiile tale?

  • Te satisfac niște valori orientative sau vrei măsurători cât mai de încredere?
  • Cât de mulți parametri vrei să măsori și care sunt aceștia?
  • Cât de mult vrei să te țină bateria (ținând cont de faptul că telefonul se va descărca mult mai repede)?
  • Și, nu în ultimul rând, ai cumva în plan activități în cadrul cărora telefonul te-ar stânjeni sau în timpul cărora ai prefera să nu îl porți cu tine? Dacă da, răspunsul va fi clar. (Dacă practici înotul, de exemplu, e clar că nu-ți vei lua telefonul cu tine în bazin, însă există brățări special concepute pentru înotători.)   

Dacă vrei să alegi între brățară și smartwatch, apele sunt și mai tulburi. Un smartwatch este un telefon mobil care a devenit… și mai mobil. Micșorându-se, desigur, și fără a avea toate funcțiile unui telefon, dar oferind un spor de comoditate.

Diferențele notabile?  Există o atât de mare diversitate atât pe plaja de ceasuri inteligente, cât și pe cea de brățări, și modele cu funcții de bază și modele care adaugă funcții proprii celuilalt tip de gadget, încât atunci când vei face alegerea finală nu va mai conta care ce este, ci o serie de criterii care să corespundă dorințelor tale și pe care să le verifici pentru fiecare model care te interesează, în parte.

La ce să fii atent când compari un smartwatch cu o brățară fitness?

  1. La numărul de funcții și la cât de utilă îți este fiecare dintre ele (din dorința de a tenta consumatorii cât mai mult, ambele pot ajunge să includă o mulțime de funcții pe care nu le vei folosi niciodată).
  2. La design – la un smartwatch, cureaua poate fi schimbată, însă designul brățării este de regulă mai simplu și mai elegant.
  3. La ecran.
  4. La autonomia bateriei (brățările au autonomie mai mare). Și, nu în ultimul rând, la preț.

brian-metzler-296165mic

Cum te orientezi către o brățara fitness potrivită?

Având în vedere diversitatea mare de modele despre care am vorbit deja, nu există nicio clasificare bătută în cuie care să ne poată spune că anumite brățări sunt mai bune decât altele. Cea mai bună brățară este cea care satisface dorințele tale particulare. De aceea e indicat ca înainte să cumperi una să te gândești foarte bine la scopurile pentru care ai folosi-o, pentru a-ți stabili propriul set de criterii în funcție de care vei face alegerea.     

În funcție de stilul de viață și schimbările dorite

Dacă stilul de viață îți sună ca un concept generic, putem să îl defalcăm și să ne referim la câteva elemente anume.

Un exemplu: cât de comod ești? Poate întrebarea sună ciudat, dacă îți dorești să faci mai multă mișcare, nu îți (mai) dorești comoditate, corect? Greșit! Pentru că mișcarea se poate face în diverse condiții, iar dacă vrei să ți le ușurezi, gândește-te la o brățară inteligentă care preia funcțiile telefonului. Nu-i așa că e mai comod să primești notificări, să preiei și să inițiezi apeluri direct cu ajutorul brățării, fără să-ți mai cauți telefonul?

Alt exemplu: cât de mult prețuiești deconectarea? Poate îți dorești chiar opusul și vrei să ieși la alergat fără să fii deranjat de nimeni și nimic, caz în care vei prefera un fitness tracker simplu.

Ești genul pasionat deja de mișcare și dorești să folosești brățara special pentru antrenamente? Sau te interesează cumva o brățară pentru monitorizarea zilnică, constantă, a activității, care să te motiveze să nu mai lenevești atât de mult? Există brățări gândite pentru monitorizarea activității zilnice și altele pentru antrenament, care îți vor oferi măsurători mai detaliate, adaptate tipului de sport pe care îl practici.

În funcție de tipul de activitate pe care vrei să o monitorizezi

Pornind de la activitățile pe care ți le dorești, criteriile de alegere vor rezulta destul de ușor: trebuie să fii atent, pe de o parte, la măsurătorile și la funcțiile care îți sunt necesare pentru monitorizarea activităților respective, pe de altă parte la design: cât de confortabilă este (mai ales dacă vrei să o porți și în timpul somnului), cât de bine se potrivește din punct de vedere estetic cu ținutele tale, dacă ai nevoie să fie rezistentă la apă sau nu.  

În funcție de locul și durata pe care vrei să o porți

Și în acest caz va trebui să fii foarte atent la design, dar și la autonomia bateriei. De asemenea, în funcție de traseele pe care vrei să o folosești, s-ar putea să fie nevoie să iei în considerare o brățară cu altimetru sau cu GPS. Dacă faci înot sau scufundări, nu uita să verifici adâncimea până la care funcționează brățara.     

În funcție de buget

Brățările fitness sunt prezente pe piață într-o gamă foarte largă de prețuri, care pot porni și de la valori sub 100 RON (producătorul chinez Xiaomi Band) și pot ajunge chiar și la prețuri de 10 ori mai mari. Diferențele mari de preț rezultă atât din funcțiile extra, cât și din gradul de precizie al măsurătorilor.

Dacă vrei să găsești un raport bun calitate-preț, nu cumpăra o brățară fără să citești părerile altor utilizatori. Ele te pot edifica destul de ușor în privința punctelor tari și punctelor slabe ale fiecărui model.   

Criterii specifice pentru alegerea celei mai bune brățări fitness

Acum că te-ai hotărât (sperăm) în ce scop îți dorești brățara fitness, e timpul să vedem concret cum te poate ajuta ea la îndeplinirea obiectivelor tale.   

Parametrii măsurați

În principiu, orice fitness tracker îți va măsura câțiva parametri de bază, și anume: numărul de pași, numărul de calorii arse, minutele active, putând și să cronometreze durata activității fizice. De asemenea, orice brățară este dotată cu ceas și alarmă.

Alți parametri foarte utili pot fi următorii: datele referitoare la calitatea somnului, ritmul cardiac, numărul de trepte urcate sau altitudinea la care te afli. Un giroscop îți va putea detecta poziția corpului, determinând astfel dacă stai jos sau în picioare, dacă înoți, pedalezi, alergi etc.

Un magnetometru va putea identifica mișcări și mai specifice, inclusiv direcția în care te deplasezi. Dacă îți dorești să îți înregistrezi și traseul parcurs, vei avea nevoie de GPS.  

Unele brățări pot monitoriza și temperatura corpului, nivelul de transpirație și intensitatea exercițiului fizic.

Tipul de display

Tipurile de display dintre care poți alege sunt fie simple panouri cu LED-uri, fie ecrane LCD sau OLED. Ecranele LCD și OLED sunt mai mari și îți pot arăta în timp real mai multe informații (numere, simboluri sau chiar cuvinte).  

Ele pot fi controlate atât prin butoane, cât și prin touchscreen, iar diferența dintre ele se poate dovedi semnificativă: dacă ieși cu bicicleta pe vreme frumoasă îți va fi mai comod un ecran tactil, iarna, în schimb, unul cu butoane va fi mai ușor de controlat.

Autonomia

Acumulatorii brățărilor fitness se încarcă prin USB și au o autonomie bună, de la câteva zile, până la o lună întreagă, uneori chiar mai mult – depinde, desigur, de modul în care folosești brățara. Poți alege și varianta bateriilor de ceas, care vor ține și mai mult (chiar până la șase luni), însă acestea vor trebui schimbate.  

Aplicații, conectivitate și compatibilitate cu alte device-uri

Unul din cele mai importante aspecte la care trebuie să fii atent este compatibilitatea brățării tale cu calculatorul, laptopul sau telefonul, să te asiguri că sistemele de operare sunt compatibile și că poți rula pe ce dispozitiv ai nevoie aplicația de care ai nevoie.  

Brățările au o memorie internă din care datele pot fi transferate prin USB în calculator sau laptop. Acestea pot fi însă înregistrate direct și într-o aplicație care îți va oferi și rapoarte și statistici pentru a-ți monitoriza progresul. Unele aplicații sunt însă disponibile doar pentru Android sau iOS.

Rezistența la apă

O caracteristică absolut necesară celor care practică sporturi acvatice. Înainte de a achiziționa o astfel de brățară, trebuie să verificați și până la ce adâncime funcționează în siguranță.

Designul

În cazul unui fitness tracker, designul nu e o chestiune ce ține doar de moft și de estetică. Deși felul în care arată brățara contează și el, comoditatea este probabil factorul cel mai important, mai ales dacă ai de gând să o porți și în timpul nopții.  

Funcțiile și dotările extra

Pe lângă măsurătorile făcute, brățara te mai poate ajuta prin diverse alte funcții extra. Posibilitatea de a iniția și prelua apeluri telefonice, afișarea notificărilor pe care le primești pe telefon, setarea unor obiective cu privire la activitatea fizică pe care apoi să le verifici, toate pot fi un mare plus.

Alte funcții utile și interesante sunt playerul audio și funcția de găsire a telefonului mobil rătăcit, care este disponibilă la unele din modelele mai inteligente.

CONCLUZII:

Atât timp cât ești hotărât în legătură cu schimbările pe care vrei să le faci în stilul tău de viață și ai în minte niște obiective clare, vei putea găsi cu siguranță cel mai bun produs care să te ajute în acest sens.

Varietatea de modele este atât de mare, încât oricine poate găsi o brățară fitness perfectă pentru dorințele lui. Așadar, nu mai sta pe gânduri, ia-ți inima în dinți și treci la treabă. Doar știm că succesul este în cea mai mare măsură transpirație!  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda