Dress code-ul pentru un interviu poate părea un concept ușor depășit în zilele noastre (nu multă lume se mai așteaptă să apari în costum la dungă și cu pantofi lăcuiți), dar cu toate că recrutorii au devenit mai relaxați, modul în care alegi să apari la interviu continuă să transmită un mesaj foarte important pentru omul din fața ta: cât de bine te-ai putea potrivi tu în peisajul companiei și în schema mai mare a lucrurilor.

Regulile dress code-ului pentru interviuri vin și trec, dar unele piese vestimentare rămân mereu la modă și motivul e unul destul de simplu: funcționează. Cu toate astea, dacă plănuiești să mergi la interviul de săptămâna viitoare nu doar ca să impresionezi, ci și ca să primești jobul, probabil ar trebui să ai în vedere că modul în care alegi să te prezinți ar trebui să transmită și un mesaj despre tine și să te scoată cumva din marea oamenilor care vor veni îmbrăcați aproape la fel. Cum faci, deci, ca să rămâi în interiorul regulilor destul de rigide ale dress code-ului, dar hainele pe care le alegi să spună ceva și despre tine?

Uite câteva sugestii pe care le-ai putea încerca:

1.   Renunță la haina de costum clasică și încearcă mai degrabă un blazer neobișnuit

Știm cu toții, aproape toți recrutorii sunt fani ai serialului „Office”, dar asta nu înseamnă că se dau în vânt cu toții după candidați în haine negre și pantaloni de costum călcați la dungă. Prin urmare, ai putea renunța la clasica haină de costum și ai putea alege un blazer. Este un articol care împușcă doi iepuri dintr-un foc: e o piesă vestimentară foarte potrivită pentru un interviu business-casual și, în același timp, dacă o să vrei să experimentezi cu textura sau culorile, atunci ai și mari șanse să ieși din mulțime. Ai putea alege un model în tendințe (navy, de exemplu) sau, dimpotrivă, unul mai deschis la culoare, pe care să îl complimentezi cu o pereche de pantaloni într-o nuanță mai caldă. Sau, de ce nu, o culoare mai neobișnuită, care să spună o poveste diferită de restul nuanțelor din ținuta ta. Ai o mulțime de variante, tot ce trebuie să faci e să alegi ceva care ți se potrivește.

2.   Jeans sau chinos în loc de clasicii pantaloni de costum

Pantalonii ușor mai „baggy” (precum o pereche de chinos sau jeans) au un nou moment de glorie la interviuri, dar ai totuși grijă totuși, pentru că nu e cazul să te întorci în 2003, la MC Hammer. De asemenea, nici nu vrei să îi dai interlocutorului impresia că ai venit la interviu cu pletele în vânt, pe un skateboard pe care l-ai parcat pe spațiul verde din fața clădirii sau în fața ușii lui. Cu toate astea, o pereche de jeans sau de chinos, asortați cu jachete elegante și tricouri Adidas te pot scoate din anonimat și îi pot spune celui din fața ta ceva din povestea ta. O altă variantă ar fi să asortezi denimul sau pantalonii chino cu un flanel precum asemeni celor englezești.

3.   Ce-ai spune de un polo în loc de cămașa clasică?

Dacă te-ai uitat la „Mad Men” știi foarte bine ce urmează. Toate articolele pe care le-ai citit vreodată ți-au plantat în cap ideea că o cămașă alba e un „must” pentru un interviu, însă nu e chiar așa. Toată lumea se prezintă în fața recrutorului într-o cămașă albă, așa că un polo în stil Oxford nu numai că te scoate din anonimat, dar transmite și un mesaj destul de clar despre tine: ești capabil să urmezi un dress code și niște reguli formale, dar ești și un om deștept și creativ, care poate adapta și reinterpreta regulile. Și încă ceva: și aici, ca și în cazul blazerului, ai putea experimenta cu textura, culorile și patternul sau cu accesoriile. Dacă mergi la un interviu la un start-up, de exemplu, unde dress code-ul e, de regulă, mai puțin formal, ai putea asorta la polo o cravată croșetată.

4.   Nu te feri de accesorii

Ceasul, cureaua și chiar șosetele sau modelul de pe ele pot spune foarte multe despre tine persoanei cu care stai de vorbă și îi pot influența decizia. Au revenit la modă și accesorii din secolul trecut, cum ar fi batistele în buzunarul de la piept, deci ai de unde alege. De dragul simplificării argumentului, hai să ne concentrăm chiar pe acest exemplu.

Da, știm, pot părea foarte secolul-XIX-and-late, dar e întotdeauna mai bine să fii „overdressed” decât „poorly dressed”. În plus, asemenea accesorii pot scoate din anonimat o ținută simplă, care totuși respectă dress code-ul business la literă. Unica regulă de care ar trebui să ții cont: batista nu ar trebui să dubleze textura sau culoarea ținutei, ci s-o complimenteze. Aceleași reguli sunt valabile și pentru ceasuri și curele.

Ce ar mai fi de spus? E întotdeauna bine să respecți regulile atunci când vine vorba de ținuta pe care o alegi pentru un interviu, dar nu uita să strecori în felul în care te prezinți și câteva detalii care să îi povestească interlocutorului despre tine, despre ceea ce ești tu. Să fii autentic, chiar și la nivel de vestimentație, nu e niciodată un lucru rău. Dimpotrivă, cu cât ești mai autentic, cu atât ai mai multe șanse să ajungi într-o companie în care chiar să fie locul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda