Mulţi şoferi spun despre condus că e o plăcere şi că-i relaxează, deşi traficul la oră de vârf nu dă deloc impresia de activitate relaxantă. Nici măcar sigură.

Într-adevăr, condusul este o plăcere, dar la drum lung sau când te grăbeşti să ajungi două judeţe mai încolo în cât mai puţin timp parcă ai nevoie de unele lucruri care să-ţi transforme călătoria într-una mai plăcută.

Îţi poţi dota autoturismul cu un adaptor USB, ca să-ţi poţi încărca telefonul şi la drum lung, poţi să adaugi un modulator FM în cazul în care maşina nu are conectivitate Bluetooth, însă lucrurile care contează cu adevărat sunt cele care îţi fac călătoriile mai sigure şi mai confortabile.

Uite cinci gadgeturi şi echipamente care îţi vor schimba percepţia despre condus şi te vor face să realizezi că aveai nevoie de ele, deşi habar nu aveai de asta:

1. O interfață pentru diagnoză auto

Orice șofer își dorește să afle dacă ceva e în neregulă cu mașina lui înainte să iasă fum de sub capotă. De multe ori, însă, defecțiunile apar din senin, chiar dacă autoturismul are revizia la zi și senzori care ar trebui să ne avertizeze atunci când componentele-cheie nu funcționează în parametri. O soluție binevenită ne oferă tehnologia modernă, chiar dacă autoturismul este unul vechi: interfața pentru diagnoză auto.

Interfaţă de diagnosticare auto Automatic, 130$ pe Amazon

Este un gadget care se conectează la portul OBD II al autoturismului, diagnostichează problemele în timp real și transmite informațiile via Bluetooth către telefonul tău mobil. Pe piață există și soluții mult mai avansate, care au inclusiv tracking prin GPS. Automatic este unul dintre ele, dar a fost creat în principal pentru piața americană, așa că unele opțiuni nu funcționează la noi.

2. Un holder pentru telefonul mobil

Siguranța este mai presus de toate, mai ales la volan. Acolo nu ești responsabil doar pentru tine, ci și pentru pasageri sau pentru pietonii și ceilalți oameni care sunt în trafic. Dacă folosești o aplicație pentru traseu, cum este Waze, nu sta cu telefonul mobil în mână atunci când conduci. Nu-l ține în poală, nu ruga pasagerul din dreapta să ți-l țină la nivelul ochilor.

Suport auto telefon Cellara cu magnet şi fixare pe grila de ventilaţie, 49 de lei pe arsis.ro

Neatenția e una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere, așa că orice măsură care te ajută să fii atent la drum este binevenită. În primul rând, achiziționează un suport auto pentru telefon. Alege unul care se poate fixa în grila de ventilație: spre deosebire de modelele care se fixează pe parbriz, acesta nu obturează vizibilitatea în timp ce conduci.

3. O aplicație care transformă smartphone-ul într-un dashcam

Camerele video auto au devenit tot mai populare în ultimii ani, și pe bună dreptate. Sunt una dintre cele mai comode și mai ieftine metode de a te asigura că ai o dovadă în plus, în favoarea ta, în cazul în care ai fost implicat într-un accident rutier. Evident, ele își îndeplinesc rolul doar în cazul în care conduci respectând toate regulile de circulație.

CamOnRoad dashboard app pentru Android şi iOS, costuri în aplicaţie

Cu toate astea, nu trebuie să investești bani într-o cameră video performantă ca să poți filma drumul ori de câte ori ai chef. Este suficient un telefon mobil cu suficient spațiu de memorie și o aplicație creată special pentru acest scop, cum ar fi AutoGuard sau CamOnRoad. Ambele pot rula în fundal, așa că poți să-i înregistrezi pe bizonii din trafic și atunci când ai Waze pornit, de exemplu.

4. O cameră video de spate şi senzori pentru parcare

Te-ai uitat vreodată cu invidie la o maşină cu cameră video în spate pentru parcare şi mersul cu spatele? Eu m-am uitat: a mea e din 2010 şi senzorii sau camera erau încă rezervaţi pentru autoturismele de lux. O cameră video de spate poate să pară un moft, mai ales pentru cei care sunt de părere că şofatul înseamnă doar volan, pedale şi schimbător, ca avioanele din al Doilea Război Mondial.

Cameră video marşarier Erapta, wireless, 120$ pe Amazon

Cu toate astea, dacă ştii că nu ai îndemânarea necesară sau că jumătatea ta are dificultăţi în a aprecia distanţele, e de preferat să montezi o cameră retrovizoare şi senzori de proximitate. Unele modele pot transmite semnalul video la telefonul mobil, dar găseşti şi kituri cu ecran HD suficient de mare încât să nu-ţi mai fie ruşine să parchezi lângă maşinile de generaţie mai nouă, care-l au încorporat.

5. Perne ergonomice pentru scaune

Scaunele standard cu care vin dotate autoturismele nu sunt întotdeauna cele mai confortabile, mai ales pentru un șofer care petrece ore întregi la volan. Chiar dacă ai cumpărat un autoturism nou, cu încălzire și masaj în scaun, sunt toate șansele ca acesta să nu se potrivească la perfecție cu forma corpului tău. După 5 ore pe Valea Prahovei este destul de posibil să-ţi doreşti o decapotabilă ca să poţi conduce în picioare.

Pernă ergonomică auto Sojoy din spumă cu memorie, 23$ pe Amazon

O pernă ergonomică poate să completeze cu succes lipsurile unui scaun incomod și va ușura efortul fizic depus atunci când ai de condus prea mult timp încontinuu. Dacă vrei să cumperi un model potrivit pentru tine, testează perna ergonomică înainte și nu te zgârci la bani: caută modele din materiale de calitate și orientează-te către cele din spumă cu memorie.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda