Epilatul la bărbați este un subiect fierbinte de ani buni. O parte a sexului frumos crede că trebuie să suferi puțin pentru a avea o imagine sexy, iar o altă parte crede că natural înseamnă atrăgător. Potrivit studiilor britanice, 46% dintre bărbați apelează la epilare, în creștere față de 2016 (36%). 

De ce se epilează bărbații?
Ce modalități de epilare ai la dispoziție?
În ce constă epilarea definitivă?

De ce se epilează bărbații?

Înainte de toate, trebuie să știi că părul corporal nu te împiedică să realizezi orice activitate îți propui. Totuși, în ultimii ani, în social media a început să fie promovat un anumit tip de bărbat; bărbatul fotbalist sau model care promovează lenjerie intimă sau aftershave. Bărbatul fără păr pe piept, spate sau picioare.

Deși această imagine este similară celor în care te visezi în locul lui David Beckham sorbind tărie pe un iaht, epilatul este mult mai accesibil. De ce este epilatul corporal preferat de multi? Unul dintre motive este pentru că părul este asociat blănii animalelor, deci trimite la sălbăticie, lipsă de control și reacții instinctuale. Bărbatul modern vrea să fie temperat, plăcut deopotrivă de colegii de muncă și de femeile pe care le cucerește, carismatic. Pentru unii, epilatul reprezintă o soluție.

Ce modalități de epilare ai la dispoziție?

Fie că alegi să te epilezi pentru prima oară sau ai mai testat apele, este bine să știi ce opțiuni ai la dispoziție. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare modalități de epilare pentru bărbați.

Crema epilatoare

Crema epilatoare este o alegere excelentă dacă ești la pubertate sau dacă nu ai mult păr de eliminat. Dacă apelezi la crema epilatoare vei avea pielea catifelată într-un timp scurt, cu o cheltuială minimă. 

Din păcate, părul va crește la loc repede, va trebui să înduri un miros neplăcut ce aduce a sulf iar ingredientele pot fi agresive pentru piele (testează crema pe o porțiune mică de piele înainte de aplicare). Urmează instrucțiunile cuvânt cu cuvânt și evită să aplici crema în zona inghinală. După folosire poartă haine largi și evită expunerea la temperaturi ridicate.

Epilare prin tăierea firului

Această formă de epilat nu este definitivă, însă te ajută să scapi de excesul de păr și să menții anumite zone corporale curate (de exemplu, sprâncenele, axilele și zona pubiană). Nu există efecte secundare, iar pielea nu va fi iritată, însă părul va crește repede la loc, motiv pentru care trebuie să repeți destul de des procedura. 

Epilare prin radere

Este poate cea mai ieftină și ușoară modalitate de îndepărtare a părului corporal. Reprezintă o alternativă pentru părul de la subraț, însă în rest firele de păr proaspăt crescute (părul crește destul de repede după radere) vor da senzația de înțepătură la atingere. Te poți rade inclusiv în zona inghinală, însă ai grijă să te razi în sensul creșterii firului de păr pentru a evita apariția iritațiilor. Există inclusiv un risc mai mare de a avea fire crescute sub piele. 

Epilare cu penseta

Epilarea cu ajutorul pensetei este ideală dacă vrei să scapi de fire de păr crescute neregulat (de exemplu, pe sprâncene). Un neajuns este faptul că această modalitate de epilat ia timp (dacă vrei să elimini multe fire de păr) și este dureroasă (poți reduce din durere dacă folosești penseta după un duș fierbinte sau dacă aplici înainte o mănușă care a stat la congelator). Pentru un plus de eficiență, apucă firul de păr și trage ușor în direcția de creștere pentru a reduce riscul de îngroșare a firului de păr și de apariție a iritației. 

Epilarea cu ață

Epilarea cu ață reprezintă una dintre cele mai vechi modalități de epilare. Necesită o anumită tehnică, motiv pentru care se realizează la cabinetul de cosmetică sau, dacă ai timp, după câteva luni de practică. Deși metoda este ieftină și rapidă, se aplică mai ales pentru sprâncene și anumite regiuni ale feței și mai puțin pentru brațe, picioare sau spate. 

Epilarea cu ceară

Epilarea cu ceară este cea mai eficientă metodă de epilare. Tot ce ai de făcut este să aplici ceară caldă pe zonele cu probleme și să apelezi la benzi pentru a îndepărta ceara și părul. Este dureroasă și poate irita pielea (aplică ulei de cocos/măsline la câteva ore după epilare pentru calmarea iritației) pentru 1-2 zile însă vreo câteva săptămâni nu va mai trebui să îți faci griji. Pentru a evita mizeria și nevoia de ajutoare pentru epilat este bine să apelezi la un salon de cosmetică. Pe lângă durerea resimțită, ai nevoie de timp și de programare iar costurile sunt mari (de exemplu, epilatul pe piept pornește de la 30 lei, spatele de la 45 lei iar zona inghinală de la 70 lei). 

Epilare prin inhibarea creșterii firelor de păr

Așa cum îi spune și numele această formă de epilare implică aplicarea unei soluții pe pielea proaspăt epilată. Această soluție pătrunde în pori și ajunge la foliculii de păr. Repetarea tratamentului ajută la eliminarea firelor de păr, uneori definitiv. Un posibil dezavantaj este faptul că aceste soluții care inhibă creșterea firului de păr nu funcționează pentru toată lumea. 

Epilare prin electroliză

O altă formă de distrugere a posibilității de creștere a firelor de păr o reprezintă epilarea prin electroliză. Se realizează doar la saloanele specializate și implică folosirea unei sonde mici care se introduce la deschidere fiecărui folicul de păr. Această sondă transmite un curent electric de frecvență joasă care distruge foliculul de păr. Procesul este foarte lent (este nevoie de până la 20 secunde pentru fiecare folicul în parte) și va fi nevoie de mai multe ședințe. După tratament, pielea va fi iritată sau umflată și există riscul de apariție a cicatricilor sau schimbare a culorii pielii. 

epilare ipl

Epilare prin laser

Similar sondei cu electroliză, epilarea cu laser presupune aplicarea unui flux de lumină (laser) asupra foliculilor de păr. Vestea bună este că nu atacă pielea din jur și este mult mai puțin dureroasă decât epilarea cu ceară. Dezavantajul este că metoda este costisitoare și vei avea nevoie de cel puțin patru tratamente distribuite pe 2-3 luni pentru îndepărtarea în totalitate a părului. Pentru o eficiență maximă este bine să eviți epilarea cu ceară cu cel puțin două luni înainte de a apela la epilare cu laser. 

În ce constă epilarea definitivă?

Nu trebuie să fii model sau sportiv de performanță pentru a-ți dori eliminarea definitivă a părului. Există numeroase soluții pentru îndepărtarea părului corporal (vezi mai sus) însă pentru rezultate pe termen lung este nevoie de epilare definitivă progresivă cu IPL sau laser. Epilarea cu IPL folosește o lumină pulsatilă care este absorbită de pigmentul firelor de păr iar atunci când ajunge la nivelul foliculului de păr împiedică dezvoltarea unor noi fire. 

Epilare definitivă necesită urmarea unor instrucțiuni pentru ca procedura să aibă succes:

  • Nu trebuie să te expui la soare cu trei zile înainte de intervenție și cu minim două săptămâni după
  • Nu rade sau smulge părul cu cel puțin trei săptămâni înainte de epilare
  • Evită să iei medicamente în ziua intervenției (mai ales medicație pentru subțierea firului de păr)
  • Dacă ai pielea deschisă la culoare trebuie să razi zona cu cinci zile înainte de epilarea definitivă (în momentul intervenției firul trebuie să aibă o lungime de 1-3 mm)

O ședință durează între 10 minute și două ore iar tratamentul complet se poate întinde pe 8-12 ședințe, primele patru în prima lună iar următoarea ședință la 4-6 săptămâni distanță. Tratamentul se poate întinde, astfel, pe aproape un an însă primele rezultate apar după prima ședință.  

Dacă suferi de o boala cronică sau dacă iei medicamente care dau fotosensibilitate este bine să eviți formele permanente de epilare. De asemenea, dacă ai tatuaje sau alunițe de mari dimensiuni, zonele respective nu pot fi tratate. 

Epilarea la bărbați încă este o noutate, însă dacă îți place să încerci lucrurile noi înainte de a deveni o modă, s-ar putea ca și eliminarea părului să reprezinte o atracție pentru tine. 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda