Ai auzit de aceste băuturi, probabil le-ai gustat, însă niciodată nu ai știut cu adevărat care este diferența dintre ele sau dacă există vreo diferență notabilă. Aceste cinci tipuri de băuturi sunt savurate de către bărbații puternici care știu să aprecieze o aromă intensă și sunt extrem de populare în întreaga lume.

Diferența dintre whisky și whiskey
Ce condiții trebuie să îndeplinească un whiskey pentru a fi încadrat în categoria „bourbon”?
Ce este scotch-ul?
Ce este rye?
Prohibiția – Perioada în care nu curgea apă în râuri, ci whisky

Diferența dintre whisky și whiskey

La prima vedere, diferența dintre whisky și whiskey este dată doar de o literă în plus/în minus. Lucru întru totul adevărat, însă diferența dintre cele două băuturi se datorează și zonelor în care acestea sunt fabricate.

Forma cuvântului fără litera „e” – „whisky” se folosește în țări precum Scoția, Japonia, Canada, India și restul Asiei (cu excepția Taiwanului și Thailandei), iar în Statele Unite ale Americii, dar și în Irlanda se folosește forma „whiskey”.

Chiar dacă diferența de numai o literă poate fi insesizabilă, experții și specialiștii țin morțiș să se folosească forma corectă a denumirii, în funcție de țara de proveniență. Și pe bună dreptate! Un consumator cu gusturi fine va sesiza imediat diferența dintre aceste două băuturi.

Rețeta acestei băuturi poate fi aceeași, însă țara de proveniență spune multe despre băutura pe care o avem în pahar.

shutterstock 239840017

Cum se produce whiskey-ul?

Whiskey și whisky înseamnă aceeași băutură, dar fabricată în țări diferite. Cum se prepară, totuși, această băutură rafinată?

Țările care conduc detașat în producerea celui mai bun whiskey sunt Scoția și Irlanda. Aici nu numai că se produce un whiskey de calitate, dar tot din aceste zone provin și cele mai vechi rețete de preparare a unei astfel de băuturi.

Prepararea whiskey-ului este un proces meticulos și de durată, care constă, pe scurt, în fermentarea cerealelor (secară, porumb, orz, grâu), proces al cărui rezultat este ținut în butoaie de stejar ars, la învechit. Datorită acestui procedeu de maturare în butoaie de stejar se obține și culoarea specifică distilatului cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Cele mai populare branduri de whiskey sunt: Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Teachers, JB, Ballantines, Bulleit, Chivas, Red Label și, bineînțeles, Johnnie Walker.

Câte tipuri de whiskey există?

1. Tennessee whiskey

Acest straight bourbon whiskey este produs în Tennessee, Statele Unite ale Americii. Pentru ca o băutură să fie considerată Tennessee whiskey, aceasta trebuie să fie realizată dintr-o combinație de cereale, din care minimum 51% să fie porumb.

De asemenea, un Tennessee whiskey autentic are o perioadă minimă de învechire de cel puțin doi ani, iar adăugarea de coloranți sau arome artificiale este strict interzisă.

Nu în ultimul rând, Tennessee whiskey trebuie să fie produs în Tennessee, Statele Unite.

2. Irish whiskey

O băutură autentică Irish whiskey este distilată și maturată numai și numai pe insulă, atât în Irlanda de Nord, cât și în Irlanda. Irish whiskey este o băutură cu o puritate de cel mult 94%, iar perioada minimă de învechire este de cel puțin trei ani de zile.

Maturarea whiskey-ului irlandez se face în butoaie de stejar, cele mai folosite fiind cele în care s-au maturat prima dată bourbon-ul, sherry sau porto, mai rar fiind utilizate butoaiele de stejar noi. Acestea trebuie să aibă o capacitate de cel mult 700 de litri.

3. Corn whiskey

Un corn whiskey autentic este realizat din 80% porumb și are nevoie de o perioadă mai scurtă de maturare, de aproximativ jumătate de an, spre deosebire de celelalte tipuri de whiskey.

4. Canadian whisky

Perioada de maturare a unui Canadian whisky autentic este de cel puțin trei ani. Acesta se diferențiază prin conținutul mare de distilat de secară. Dacă ești un băutor de whisky începător, whisky-ul canadian este alegerea perfectă pentru neinițiați.

Conținutul mare de distilat de secară face din această băutură una mai light, dar fără a-i afecta aroma deosebită.

5. Rye whiskey

Whiskey-ul american rye este perfect pentru cocktailuri, are o aromă puțin picantă și devine din ce în ce mai popular printre băutorii de distilat.

6. Straight whiskey

La fel ca și whiskey-ul american rye, un straight whiskey autentic are o perioadă de maturare de cel puțin doi ani de zile. Pentru a produce un straight autentic, butoaiele de stejar folosite sunt noi, iar băutura este distilată la o tărie maximă de 80%.

Cu toate acestea, în categoria „whiskey” sunt trecute și băuturi precum: bourbon, scotch și rye, care sunt deseori confundate cu whiskey-ul autentic, dar sunt confundate și între ele.

shutterstock 730001233

Ce condiții trebuie să îndeplinească un whiskey pentru a fi încadrat în categoria „bourbon”?

Bourbon este o băutură americană originară din Kentucky, însă nu trebuie neapărat să fie produsă acolo. Pentru ca o băutură să fie considerată bourbon, aceasta trebuie să fie realizată dintr-o materie primă ce conține cel puțin 51% porumb. Dacă procentajul este mai mare de 80% însă, această băutură devine corn whiskey.

În plus, amestecul trebuie să fie depozitat în butoaie de stejar arse pentru a fi maturat și nu este permisă adăugarea niciunui aditiv, în afară de apă și drojdie. Aceasta este o lege nescrisă pe care orice producător serios de bourbon o respectă.

Gust: Bourbonul are un gust dulceag, de vanilie, dar se simte și gustul dat de stejarul ars în care a fost maturat, într-un mod plăcut. Atunci când guști bourbonul, poți simți chiar aroma stejarului din care a fost făcut butoiul în care s-a maturat whiskey-ul.

Ce este scotch-ul?

Tehnic și restrictiv vorbind, scotch-ul este whisky-ul scris fără litera „e”, distilat și maturat în Scoția. Scotch-ul se face din orz, dar și din alte cereale și este maturat în butoaie din stejar. Perioada de maturare a unui scotch autentic trebuie să fie de minimum trei ani.

Denumirea de scotch este dată de scoțienii care au vrut să își pună amprenta pe băutura fabricată în țară lor. Ce-i drept, gustul autentic de scotch este recunoscut de pasionații de băuturi fine, iar scotch-ul are trăsăturile sale unice.

Există cinci tipuri de scotch: single malt, single grain, blended grain, blended malt și blended.

043f41f137d6684dec3cdc3b161ce893

Ce este rye?

Rye este o băutură americană distilată obținută din cel puțin 51% secară fermentată. Dacă vorbim despre gust, rye este puțin picant și are nevoie de o perioadă de maturare de cel puțin doi ani.

Prohibiția – Perioada în care nu curgea apă în râuri, ci whisky

Pe data de 16 ianuarie 1920 a intrat în vigoare cel de-al 18-lea amendament în Statele Unite ale Americii. Băuturile care conțineau mai mult de 0,5% alcool erau considerate toxice așa că a fost interzisă atât producerea, cât vânzarea, importul, dar și exportul lor.

Încă din secolul al XVII-lea au exstat diferite tentative de a limita consumul excesiv de alcool, văzut drept inadecvat. În secolul XIX însă, alcoolul, violența în familie și corupția au determinat activiștii să pună capăt comerțului cu băuturi alcoolice pentru a vindeca populația de aceste obiceiuri nesănătoase și abuzive.

Chiar și așa, americanii au găsit o mulțime de soluții pentru a ocoli prohibiția. Una dintre soluțiile care a rămas în istorie a fost devierea cursului unui râu de la granița dintre Canada și SUA, prin albia căruia a curs whisky timp de câteva zile.

Cu toate aceste informații, vei putea alege băutura potrivită atunci când ieși în oraș și, mai important decât atât, vei ști exact ce bei.

Sursa foto: Shutterstock și Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda