Disclaimer: E obiectul care te însoțește zi de zi și cel pe care te bazezi chiar și pentru cele mai (aparent) mărunte aspecte din viața ta. Nu-i surprinzător, deci, că vrei să-l păstrezi intact și perfect funcțional. Împreună cu Mobiup, îți arătăm, pe parcursul mai multor episoade, tot ce ai de făcut ca să-ți blindezi telefonul. La propriu.

Știi gluma aceea… în ziua de azi, telefonul mobil a devenit o prelungire a noastră. Oriunde am merge, este cu noi. Nu îl putem lăsa acasă nici măcar atunci când plecăm pe munte unde, teoretic nu este semnal și smartphone-ul ar fi total inutil. Ce rost are dacă net nu avem și nici posibilitatea de a posta fotografii pe Facebook? Ei, da… Paza bună trece primejdia rea, așa că, mai mult decât plăcerea de a face fotografii demne de Insta Story, smartphone-ul oferă tot felul de tool-uri care fac drumeția mai sigură. Iată câteva sugestii.

Ajutor de nădejde în caz de urgență 

Oricât de pregătiți am fi, drumețiile pe munte sunt imprevizibile. Aceasta, din cauza condițiilor meteo schimbătoare, a traseelor montane nemarcarcate sau a posibilelor accidente. Deși ideal este ca drumețiile să se desfășoare fără glezne luxate, rătăciri pe traseu, întâlniri cu ursul sau alte incidente neplăcute, este bine să fii pregătit, indiferent de situație. Smartphone-ul îți poate oferi nu numai posibilitatea de a suna la serviciul de urgență 112, în cazul accidentelor, ci și o aplicație oficială a Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.).  

Prin această aplicație poți vedea avertismentele montane, poți studia starea vremii și traseele montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară. În plus, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, datorită coordonatelor GPS din telefonul tău. 

Desigur, pentru asta ar trebui că telefonul tău să aibă permanent bateria încărcată și să nu se închidă. Pentru drumețiile mai lungi sau dacă știi că vei folosi mult telefonul pentru a face fotografii, este indicat să ai la tine o baterie externă. O baterie bună, cum sunt și cele din catalogul Mobiup, te poate salva în situații dificile, mai ales când mergi pe munte, unde ești departe de orice sursa de încărcare a telefonului. 

Un alt accesoriu care te poate ajuta, pe lângă bateria externă, este husa de protecție. Ideal este să fie impermeabilă și din materiale cât mai rezistente, așa încât, în caz de ploaie sau căzături să reziste șocurilor, fără să se strice. 

Îți oferă aplicații care permit navigarea offline

Dezavantajul atunci când pleci într-o drumeție este că nu în toate zonele ai semnal, ce să mai vorbim despre internet? Din fericire, există multe aplicații gândite să funcționeze și offline. Un tool foarte util, care are înregistrată o serie întreagă de trasee din țară, dar și de pe întreg teritoriul Europei și care îți permite să vizionezi hărți offline, este aplicația OsmAnd. Aceasta funcționează pe baza reperelor GPS date de telefonul tău și poți vedea în timp real în ce punct al traseului te afli exact. Cu o astfel de aplicație este imposibil să te rătăcești și avantajul este că poți observa toată distanța pe care o ai de parcurs și obiectivele aflate pe acel traseu, hărțile având marcate și alte puncte de interes (cabane, pensiuni, orașe, localități, magazine etc.). 


Citește și :


Poți descărca hărți digitale

Dacă nu ești neapărat un fan al aplicațiilor și îți este simplu să urmărești direct harta traseului, ai posibilitatea să îți descarci în telefonul mobil diferite trasee, pe care să le urmărești în timpul călătoriei tale. Sunt foarte utile, mai ales dacă este prima dată când le vizitezi. Poți descărca imagini, pdf-uri sau chiar e-book-uri mai lungi care îți oferă detalii mult mai clare decât o simplă hartă. Sigur că pe același principiu ai putea lua cu tine și un ghid clasic, tipărit în format fizic, dar dezavantajul, în această situație, este că va trebui să îl cari cu tine în rucsac. Când traseul este lung și dificil, orice gram în plus contează. Așa că un smartphone te ajută să economisești spațiu în bagajul tău, mai ales atunci când pleci într-o drumeție lungă. 

Pentru mai multă precizie îl poți conecta la un smartwatch

Una dintre invențiile revoluționare ale domeniilor sportive este smartwatch-ul. Un gadget care nu ar trebui să lipsească din „kit-ul” oricărei persoane dinamice care iubește drumețiile, mersul pe jos, mișcarea și sportul, în general. Pe lângă faptul că un smartwatch îți oferă informații despre ritmul cardiac, numărul pașilor realizați, caloriile arse, distanța parcursă, tensiunea arterială, el poate fi conectat cu telefonul tău mobil. Astfel, îți permite să efectuezi apeluri, să citești mesajele primite în timp ce mergi, fără să fii nevoit să scoți telefonul din buzunar sau rucsac. O gamă interesantă de smartwatch-uri și brățări fitness o poți găsi în catalogul MobiUp. 

Așadar, de mult timp echipamentul pentru drumeții montane nu se mai rezumă doar la un rucsac și o pereche de bocanci potriviți. Noile gadgeturi, aplicațiile mobile sau tool-urile smartphonurilor susțin din ce în ce mai mult domeniile sportive, iar drumețiile nu fac excepție de la regulă, așa că merită să profiți de asta, în orice călătorie pe care o faci. 

Sursa foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda