Schimbările climatice și efectele poluării sunt subiecte care trebuie să existe pe agenda tuturor liderilor mondiali. Societatea este în pericol de a se schimba radical în viitor, iar dacă măsurile necesare nu sunt adoptate din timp, s-ar putea ca nepoții și strănepoții noștri să trăiască într-o lume autodistructivă. Pentru a veni în ajutorul planetei, chiar și tu poți face schimbări esențiale în stilul de viață. Dacă ești pasionat de acest subiect și de sustenabilitate, iată ce poți face în această direcție:

Crește propriile legume și fructe

O parte importantă a stilului de viață sustenabil o reprezintă autonomia și posibilitatea de a te hrăni fără a depinde de magazine sau supermarketuri. Dacă locuiești la casă și ai o bucată generoasă de pământ pentru o grădină sau o livadă, profită de aceasta. Vei avea nevoie de semințe, scule pentru săpat și un sistem bun de irigație pentru perioada secetoasă din an. Cu ajutorul unei pompe submersibile vei avea la dispoziție apă pentru grădină, dar și pentru casă. În acest fel poți deveni cu adevărat autonom din toate punctele de vedere. Dacă vrei să fii eco în totalitate, poți opta pentru panouri solare care să-ți asigure apa caldă și energia. 

Alege produse prietenoase cu mediul

De la creme și cosmetice, până la produse de curățenie, producătorii care folosesc ingrediente naturale sunt din ce în ce mai populari și în România. Dacă vrei să eviți chimicalele dăunătoare organismului, precum parabenii, parfumurile artificiale sau sulfiții, te poți orienta spre brandurile care adoptă practici sustenabile. Poți alege producători locali pentru a le susține mica afacere, iar în felul acesta vei descoperi și produse la prețuri accesibile pentru orice buzunar. În magazinele de profil vei găsi inclusiv produse de curățenie care nu conțin chimicale dăunătoare ție sau mediului, iar cele vândute în ambalaje reciclabile sau reutilizabile sunt mult mai potrivite decât cele de plastic. Modurile în care plasticul afectează planeta te vor convinge să iei măsuri în ceea ce privește stilul tău de viață.

Fă mai multe vacanțe acasă

Pandemia de Covid-19 te-a învățat să supraviețuiești sub reguli stricte de distanțare socială, dar lecția nu se oprește aici. Dacă obișnuiai să faci multe călătorii, trebuie să știi că vei putea ajuta mediul pe termen lung dacă renunți la o parte din călătoriile cu mașina sau cu avionul. Acestea pot fi înlocuite cu vacanțele de tipul staycation – adică cele petrecute acasă, în orașul tău sau în țară. Poți face mici excursii prin țară pe bicicletă, mai ales dacă îți doreai să adopți un stil de viață bazat pe sport. Vacanțele se vor schimba radical în perioada imediat următoare din cauza noului coronavirus, așa că trebuie să găsești alternative. Un weekend cu cortul pe munte și drumețiile prin pădure nu sună rău deloc. Vei reuși astfel să redescoperi frumusețea locurilor din apropierea casei.

Renunță în fiecare zi la un obicei prost

20 de mari companii sunt responsabile de o treime din emisiile de CO2, iar schimbările pe care le poate face fiecare om nu vor putea salva planeta, însă te poți alătura celor care nu pot rămâne indiferenți în aceste momente. Renunțarea la mici obiceiuri te va ajuta să lași o amprentă ecologică mică și să adopți un stil de viață conștiincios. De exemplu, poți renunța la plasele de plastic atunci când mergi la cumpărături sau să iei mai rar mașina. O altă industrie care afectează mediul prin mulțimea de deșeuri este cea a modei. Din acest motiv, există inițiative precum Fashion Revolution care îndeamnă la o abordare diferită a cumpărăturilor și a producției de articole vestimentare. Conceptul de fast fashion se referă la hainele la prețuri mici produse în masă de marile branduri. Acesta trebuie înlocuit de un mindset bazat pe alegerea materialelor de calitate și a hainelor produse sustenabil. Încearcă să nu renunți prea repede la hainele din dulap și să nu faci cumpărături impulsive, încurajată doar de prețuri mici și de promoții. Gândește-te mereu de două ori la impactul pe care materialele sintetice îl pot avea asupra mediului înconjurător.

Stilul de viață sustenabil se referă la alegerile pe care le faci în viața de zi cu zi. Dacă ai posibilitatea să fii autonom și să renunți la obiceiurile care dăunează planetei, încearcă să iei mai multe măsuri de care depinde viitorul tău.

Sursa foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda