Articol realizat împreună cu


Cuba Libre se numără printre cele mai cunoscute sortimente de cocktail. Este o băutură aromată și dulce, nu foarte tare, pe care o poți servi în orice ocazie. Aparent, este foarte simplu de preparat, însă dacă nu vei ține cont de câteva trucuri, riști să transformi surpriza pregătită prietenilor într-o adevărată catastrofă.

Ce fel de rom este recomandat să folosești
Cum prepari un cocktail Cuba Libre
Alte rețete de cocktail cu rom

Cuba Libre este un cocktail cu rom, iar rețeta este destul de simplă, deoarece conține foarte puține ingrediente: Cola, suc de lămâie și, desigur, rom. Spre deosebire de băuturile care conțin votcă, cocktailurile cu rom sunt mai aromate și mai slabe, fiindcă au mai puțin alcool. De aceea, este esențial să știi care sunt dozele corecte ale ingredientelor, ca să obții gustul specific fiecărui cocktail în parte. Un alt detaliu important: romul folosit pentru cocktailuri este de obicei mai slab alcoolizat decât cel consumat ca atare.

Cumpără Shaker cocktail KITCHEN CRAFT 🛒Preț : 94,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

Ce fel de rom este recomandat să folosești

Romul este o băutură alcoolică dulce, obținută prin fermentarea și distilarea unor produse derivate din trestie de zahăr, precum melasa sau siropul de trestie de zahăr.

Melasa sau siropul se amestecă mai întâi cu apă și se lasă la fermentat o zi (pentru sortimentele de rom care se folosesc la cocktailuri) sau câteva săptămâni (pentru sortimentele mai tari și mai aromate). La final, amestecul astfel obținut este distilat.

Cumpără Linguriță pentru cocktail KITCHEN CRAFT 🛒Preț : 33,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Prin urmare, ca să-ți iasă bine un cocktail cum este Cuba Libre, trebuie să folosești un rom special, mai slab, cunoscut și sub numele de „rom alb”, scrie publicația The Spruce .

Cum prepari un cocktail Cuba Libre

Cea mai cunoscută rețetă de cocktail cu rom este Cuba Libre, inventată în timpul revoluției din Cuba (1898), când această țară și-a obținut independența față de Spania, de unde și numele băuturii, care înseamnă „Cuba Liberă”.

Istoria acestei băuturi este învăluită în mister, astfel încât nu avem informații foarte clare despre originea ei. Cea mai cunoscută versiune prezintă rețeta ca fiind invenția unor soldați americani care au cerut la o cantină din Cuba o băutură alcoolică, dar care să fie cât mai răcoritoare, deoarece era foarte cald. Astfel, ei au primit rom combinat cu Cola și puțin suc de lămâie. Combinația le-a plăcut atât de mult încât s-a transformat într-o rețetă de succes, folosită acum în întreaga lume.

Cumpără Shaker conic cocktail HENDI 🛒Preț : 25,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Prepararea cocktailului este foarte simplă. Trebuie să storci jumătate de lămâie sau lime într-un pahar, să adaugi cuburi de gheață, apoi să torni rom (aproximativ 50 ml) și Cola. La final amesteci bine.

Iată exact cum trebuie să faci, în acest scurt filmuleț:

Alte rețete de cocktailuri cu rom

1. Rom și Cola

O variantă mai simplă a cocktailului Cuba Libre este cea care include numai rom alb, Cola și gheață, nu și lămâie. Asta nu înseamnă însă că prepararea acestui cocktail poate fi făcută la întâmplare. Trebuie să știi cum să torni toate ingredientele, astfel încât aroma obținută să fie cea dorită.

Pune cuburile de gheață într-un pahar înalt, toarnă romul (în jur de 50 ml pentru o porție) și abia la final vei adăuga Cola (100 sau 150 ml). Poți decora paharul cu o feliuță de lămâie.

Chiar dacă pare foarte simplă, multe persoane greșesc această rețetă, pentru că nu știu proporția corectă a celor două ingrediente. Astfel, cocktailul este ori prea dulce (prea multă Cola), ori mult prea tare (prea mult rom). Oricine poate cădea în această capcană, inclusiv barmanii profesioniști.

cola si rom

Ca regulă, proporția dintre rom și Cola trebuie să fie de 1:3 (dacă folosești un rom mai aromat, mai tare) sau de 1:2 (dacă romul este slab, alb). Nu uita să ai și cuburi de gheață la îndemână, care vor umple paharul, așa că nu e nevoie să torni mai mult de 50 ml de rom și 100 ml de Cola. Mulți scapă din vedere acest detaliu – că gheața este, de fapt, al treilea ingredient al acestui cocktail.

Cumpără Set pentru cocktail KITCHEN CRAFT🛒Preț : 154,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Există multe alte variante de cocktail pe care le poți încerca, având la bază romul. Iată câteva recomandate de publicația de specialitate Imbibe Magazine.

2. Jungle Bird

Rețeta a fost inventată în 1970 la barul Aviary din Kuala Lumpur și este o combinație exotică de rom, Campari și sucuri de fructe. Ingredientele trebuie amestecate într-un shaker și abia apoi băutura trebuie să fie turnată în pahar, peste gheață.

jungle bird

Ai nevoie de 35 ml rom, 25 ml Campari, 35 ml suc de ananas, 15 ml suc de lămâie, 15 ml sirop de zahăr (se obține dintr-o ceașcă de apă în care se dizolvă o ceașcă de zahăr granulat).

Cumpără Shaker pentru cocktail KITCHEN CRAFT🛒Preț : 108,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

3. Plum Dang It

Este un cocktail care pune accentul pe ingredientele dulci și fructate, o combinație delicioasă, ideală pentru serile de vară. Inventată de barmanița Samantha Schoesller, această rețetă va fi cu siguranță apreciată de toate doamnele care își doresc un cocktail aromat și răcoritor.

plum dang

Ai nevoie de: 60 ml rom, 14 ml sirop de zahăr brun, două feliuțe de prună și două feliuțe de lime. Trebuie să pui feliuțele în pahar, peste sirop, apoi să adaugi romul și să amesteci bine.

4. Cool Rummings

Este o rețetă mai elaborată, dar cu un gust deosebit, dacă vei reuși să o prepari corect. Ai nevoie de 30 ml rom alb, 30 ml Madeira, 20 ml sirop de lămâie, 15 ml sirop de scorțișoară, un strop de bitter Angostura, un vârf de sare de mare, câteva bucățele de ananas.

Ingredientele se amestecă într-un shaker, împreună cu gheața, apoi băutura se pune în pahar peste alte cuburi de gheață și se decorează, după preferințe, cu o păstaie de scorțișoară sau cu o frunză de ananas.

Iată cât de simplu este să prepari un cocktail pentru prietenii tăi! Poți pregăti o rețetă simplă, clasică, încărcată de legende și simboluri, precum Cuba Libre, sau un cocktail mult mai elaborat, cu arome unice, care cu siguranță vor impresiona.

Foto: Pixabay, Imbibe Magazine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda