Marele avantaj al unui PC, spre deosebire de un laptop sau o tabletă este posibilitatea de a fi upgradat constant, ceea ce influențează semnificativ și durata acestuia de viață. Așa cum este și de așteptat, cu cât ai mai multă grijă de PC-ul tău, cu atât te vei bucura mai mult timp de el și va funcționa la capacitate maximă o perioadă lungă. La fel ca orice alt bun pe care îl deții, și PC-ul tău are nevoie din când în când de câteva lucrări de mentenanță, care ar trebui să între în rutina ta cu timpul.

5 trucuri să prelungești durata de viață a PC-ului tău:

  1. Curăță-l în mod regulat

Multe bunuri din locuința ta sunt considerate de multe ori magneți de praf, iar PC-ul nu se abate de la această regulă, chiar dacă este poziționat ferit, într-un corp de birou. Iar când ne referim la praf, nu vorbim în mod special despre stratul care se lasă pe carcasa unității, ci despre particulele de praf care intră în unitate și îngreunează cu timpul cooler-ul acesteia. Din acest motiv, unitatea se va răci mult mai greu, PC-ul va începe să scoată zgomote foarte deranjante și există chiar și riscul de a se strica, ceea ce va duce la o cheltuială suplimentară pentru tine. Cu o simplă periuță de dinți sau o pensulă poți să îl cureți la un interval regulat de timp, ca să te asiguri că totul va merge perfect pentru o bună perioadă.

  1. Folosește mereu produse software originale

De foarte multe ori, tentația te va duce în punctul în care vei descărca de pe internet produse software sau multimedia piratate, iar dincolo de faptul că acest lucru este ilegal, îți poate afecta grav calculatorul. Pentru că nu vei avea niciodată garanția că aceste produse descărcate online sunt sigure din punct de vedere al securității PC-ului tău, datele personale ar putea fi puse sub pericol. De altfel, mai există și riscul bug-urilor de sistem care te-ar putea obliga să îți reinstalezi complet sistemul de operare. Multe programe software au și variante oficiale gratuite pe care le poți descărca din surse sigure, de pe pagini oficiale, iar dacă folosești des PC-ul pentru a te juca, cel mai bun sfat este să apelezi mereu la jocuri PC originale, care nu vor da erori și nici nu vor reprezenta riscuri de sistem.

  1. Protejează-l de problemele de pe rețeaua electrică

Întotdeauna va exista riscul producerii unei căderi de tensiune în locuința ta, iar în cazul în care PC-ul este conectat la priza din perete, iar aceasta nu este securizată, acesta poate fi afectat grav la rândul său. Acesta este și motivul pentru care ar trebui să ai montate în case prize cu împământare, mai ales acolo unde ai obiecte electrice sau electrocasnice.

  1. Evită produsele clasice de curățenie

Produsele de curățenie pe bază de solvenți nu sunt deloc recomandate pentru PC-ul tău, așa că atunci când te apuci să faci curat în casă, evită cu orice preț elementele acestuia. Ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi să dai cu spray peste piesele PC-ului, dacă ții la el.

  1. Ai mare grijă de sloturile de intrări în unitate

O altă zonă sensibilă a PC-ului tău este reprezentată de sloturile de intrări USB, HDMI, ethernet sau de sursă. Trebuie să ai grijă mare de fiecare dată când vei lega PC-ul la un element extern să nu forțezi intrarea în unitate, pentru că poți produce avarii cu consecințe importante pentru PC-ul tău.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dmitri Ma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda