Articol realizat împreună cu


Inestetică, sâcâitoare și deloc cool – acestea sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le putem folosi pentru a descrie mătreața. Totuși, dacă te trezești într-o dimineață cu „fulgi albi” în păr, nu este cazul să disperi; mătreața afectează aproximativ 50% din populația adultă a lumii, pare să aibă o preferință pentru bărbați și, așa cum vei vedea în rândurile următoare, nu este foarte greu de tratat.

Cumpără Șampon anti-mătreață SALTHOUSE 🛒Preț : 28,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Ce este mătreața și cum o recunoști
Cauzele apariției mătreții și factori de risc
Tipuri de mătreață
Cum poți trata mătreața
Cum poți preveni apariția mătreții

Ce este mătreața și cum o recunoști

Dermatologii consideră mătreața ca fiind o parte a unei afecțiuni numite dermatită seboreică. Cea din urmă este însă o afecțiune mai severă, care se poate extinde de pe scalp pe alte zone ale feței sau chiar pe piept.

matreata

Mătreața se manifestă prin apariția unor coji mici, de culoare albă, și poate apărea în momentul în care scalpul sau părul devine fie prea uscat, fie prea gras. Printre factorii care pot favoriza apariția mătreții se numără:

  • Sistemul imunitar scăzut
  • Dereglările hormonale
  • Deficitul de nutrienți precum zincul sau vitaminele din grupa B
  • Scalp sensibil la anumite produse de păr (precum sprayul fixativ)
  • Probleme ale sistemului nervos.

Adesea, mătreața și dermatita seboreică apar și ca o reacție a organismului la o ciupercă numită Malassezia. Atât factorii de mediu, cât și cei genetici pot contribui la apariția mătreții, în timp ce stresul poate agrava afecțiunea.

Cumpără Balsam pentru părul predispus la mătreață FARMONA 🛒Preț : 10,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Reține că mătreața nu este cauzată de o igienă precară, de spălări prea dese ale părului sau de alergii. În plus, mătreața și dermatita seboreică nu sunt contagioase.

Cum recunoști mătreața

Așa cum am menționat deja, mătreața se manifestă prin acei fulgi albi care apar pe pielea capului. Ei devin vizibili în păr și cad adesea pe umeri, observându-se și pe haine. Chiar dacă afecțiunea nu este periculoasă pentru organism, ea devine adesea o problemă de imagine.

Mătreața poate fi însoțită și de mâncărimi, iar în forma ei severă poate cauza roșeața scalpului și usturime. Însă cel mai neplăcut efect secundar al apariției mătreții este faptul că poate favoriza căderea părului.

Cumpără Șampon antimătreață pentru păr normal REVLON 🛒Preț : 29,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Mâncărimea scalpului este de asemenea un simptom neplăcut care vine odată cu mătreața.

Cauzele apariției mătreții

Mătreața poate fi cauzată de o serie de factori. Poate fi vorba de afecțiuni medicale, dezechilibru intern, iar alteori mătreața poate apărea din cauza unor factori externi.

Iată care sunt posibilele cauze ale apariției mătreții:

  • Deseori o persoană cu mătreață are și tenul gras și uleios, uneori iritat, ca urmare a dermatitei seboreice. Uneori poate fi necesar să apelezi la un medic specialist pentru mai multe informații despre această afecțiune. El va decide dacă e nevoie de alte analize.
  • Șamponarea insuficientă, care poate face ca celulele să se acumuleze și să creeze fulgii aceia albi și mâncărime
  • O infecție cu ciuperca Malassezia, care poate dăuna scalpului și poate provoca creșterea în exces a celulelor de la nivelul scalpului
  • Diferite produse personale de păr care pot cauza dermatita.
  • Eczema – o afecțiune a pielii foarte comună care poate face pielea să devină uscată, roșie și să dea mâncărimi puternice
  • Psoriazis –o boală autoimună de piele.

Cumpără Șampon antimătreață BIOLAGE RAW🛒Preț : 49,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Bărbații dezvoltă mătreață mai frecvent decât femeile. Persoanele care tind să aibă părul gras sau care au diverse afecțiuni (Parkinson sau HIV) au un risc mai mare de a dezvolta mătreață. Mătreața poate apărea la orice vârstă.

Tipuri de mătreață

Mătreața poate fi de mai multe feluri, în funcție de motivul care a provocat-o. Iată ce tipuri de mătreață există:

Mătreața care apare din cauza pielii uscate. Pielea uscată ar putea apărea, de obicei, în lunile de iarnă. Un alt motiv pentru uscarea scalpului este și șamponarea în mod neregulat. Persoanele cu păr creț, de asemenea, suferă de un scalp mai uscat decât alte persoane cu alte tipuri de păr.

Cumpără Șampon antimătreață RADICAL MED🛒Preț : 49,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Folosirea șampoanelor care fac multă spumă ar putea crea sau agrava mătreața legată de scalpul uscat.

Simptomele sunt: o senzație de „ținere” a scalpului și fulgi mici, rotunzi și albi în păr.

Mătreața legată de părul gras. Sebumul este uleiul natural care este produs de glandele sebacee pentru a hidrata părul și pielea pentru a preveni uscarea acestuia. El, de asemenea, are scopul de a preveni apariția semnelor de îmbătrânire.

Cu toate astea, corpul poate uneori produce sebum în exces. Motivele sunt, de obicei, pubertatea, sarcina, stresul sau șamponare neregulată. Când excesul de sebum se amestecă cu murdăria și celulele moarte ale pielii se formează mătreața.

Cumpără Șampon antimătreață SYOSS🛒Preț : 16,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Această mătreață seamănă cu niște fulgi galbeni la nivelul scalpului. Aceștia sunt mai mari decât în cazul mătreții apărute din cauza pielii uscate. Alte semne ale acestui tip de mătreață sunt: mâncărime pe scalp și păr gras.

Mătreața fungică. Aceasta este cauzată de infecția cu Malassezia globosa pe scalp. Această infecție fungică se răspândește rapid pe scalpul excesiv de gras sau pe scalpul cu un dezechilibru al pH-ului. Infecția cu această ciupercă este foarte contagioasă și se poate răspândi foarte ușor, prin utilizarea acelorași piepteni, prosoape sau pălării cu o persoană infectată.

Malassezia produce acid oleic, ceea ce duce la mărirea celulelor pielii, provocând mătreața.

Mătreața produsă de această ciupercă constă în fulgi albi sau gălbui și senzația de mâncărime.

Mătreața cauzată de produsele pentru păr folosite excesiv. Dacă ești o persoană ce folosește 5 produse diferite pentru păr, ar trebui să te oprești. Utilizarea excesivă a unor produse de styling, precum: șampoanele leave-in, geluri, serumuri, mousse, ceară sau sprayuri de păr poate duce la acumularea lor pe scalp. Aceasta se poate combina cu mizeria și celule moarte și poate duce la formarea de mătreața. Mai rău de atât, poate duce și la căderea părului.

Cumpără Șampon antimătreață CORINE DE FARME🛒Preț : 14,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Simptomele acestui tip de mătreață sunt: fulgi mari albicioși sau gălbui, iritare și pierderea părului.

Mătreața cauzată de dermatita seboreică. Dermatita seboreică este o inflamație cronică a pielii care se poate dezvolta în anumite părți ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Asta include scalpul, gâtul, în spatele urechilor, fața și sprâncenele. Studiile au dezvăluit că aceasta este provocată de o reacție inflamatorie la o infecție care se găsește în mod natural pe suprafața pielii. Stresul și modificările hormonale ar putea declanșa dermatita seboreică.

Simptomele constau în fulgi de mătreață asemănătoare solzilor, albă sau gălbuie, roșeață și iritație.

Mătreața cauzată de psoriazis. Psoriazizul este o boală cronică de piele în care sistemul imunitar atacă țesuturi de piele sănătoase. Asta provoacă o producție rapidă de noi celule ale pielii înainte ca vechea piele moartă să fi avut șansa să se desprindă. Rezultă astfel niște solzi de culoare argintie pe scap, gât, genunchi și spate. Pe lângă aceștia, apar fulgi de mătreață albă groasă, roșeață și mâncărimi ușoare.

Cum poți trata mătreața

Mătreața poate deveni o parte consumatoare a vieții. Nu numai că te gândești nesfârșit la existența ei, te simți stânjenit știind că cei din jur o pot observa. Vestea bună este că mătreața poate fi tratată cu anumite produse de păr și urmând niște sfaturi. Poți lua măsuri foarte ușor și vei avea rezultate destul de rapide.

Șampoanele antimătreață reprezintă un tratament ideal pentru combaterea acestei afecțiuni. Spălarea părului cu acest tip de șampon poate contribui uneori și la o regenerare a părului. Poți găsi aceste produse în farmacii, însă atunci când ceri farmacistului să-ți recomande un șampon antimătreață, nu uita să specifici dacă ai părul gras sau uscat.

Urmează să îți speli părul cu șamponul special, urmând instrucțiunile de pe prospect sau de pe ambalaj. În majoritatea cazurilor, va trebui să folosești produsul de cel puțin trei ori pe săptămână și, în timpul spălării, să-l lași să acționeze timp de aproximativ 5 minute pe scalp. Masează bine scalpul pentru o curățare eficientă și clătește-ți bine părul pentru a nu lăsa urme de șampon.

Aceasta este însă modalitatea ideală de a scăpa de cazurile ușoare de mătreață. Pentru a trata formele mai severe (însoțite de roșeață și usturimi) va trebui să te adresezi medicului dermatolog.

Tratamente naturiste

Desigur, ai și posibilitatea de a apela la remedii naturale pentru a trata mătreața. Probabil ai deja câteva din aceste produse în bucătărie, iar efectele lor benefice au fost dovedite de diferite studii din medicină. Există astfel destul de multe modalități prin care ai putea scăpa de mătreață cu produse naturale. Iată câteva exemple:

  • Oțetul din cidru de mere – e plin de beneficii pentru scalp. Are proprietatea de a stimula eliminarea celulelor moarte de piele, de echilibra pH-ul scalpului, dar și a de preveni dezvoltarea ciupercilor. Adaugă trei linguri de oțet într-un pahar de apă caldă și folosește amestecul pentru a-ți spăla părul cu el, după ce l-ai spălat în prealabil cu șampon. Poți, de asemenea, să aplici oțetul pe păr cu aproximativ 5 minute înainte de a-l spăla cu șampon, lăsând astfel produsul să acționeze.
  • Bicarbonatul de sodiu – ajută la exfolierea scalpului și are proprietăți antifungice. În loc de șampon, poți folosi o linguriță cu vârf de de bicarbonat pentru a freca bine scalpul, timp de cel mult un minut. Chiar dacă la început îți va usca părul, după câteva săptămâni de utilizare ar trebui să scapi de mătreață, iar părul va reveni la normal.
  • Uleiul de cocos – poate slăbi acțiunea mătreții pe un scalp uscat datorită proprietății sale de a hidrata pielea; poți amesteca două linguri de ulei de cocos cu o cantitate egală de suc de lămâie pentru a obține o soluție naturală cu care să masezi scalpul, înainte de spălare. Lasă această mască naturală să acționeze timp de 10-15 minute, iar părul va fi și mai puțin deteriorat.

aloe vera

  • Aloe vera – renumit pentru efectele benefice pe care le are asupra pielii, sucul de aloe vera are și proprietăți antifungice care te pot ajuta să scapi de mătreață. De asemenea, planta este un remediu sigur împotriva senzației de mâncărime. Îți poți masa scalpul cu suc sau gel de aloe vera cu 10-15 minute înainte de spălare.
  • Uleiul esențial din arborele de ceai – cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antibacteriene, uleiul esențial al arborelui de ceai poate fi folosit pentru a combate ciuperca Malassezia. Tot ce trebuie să faci este să adaugi câteva picături de ulei esențial în șamponul cu care te speli de obicei (folosește aproximativ 10 picături de ulei pentru 250 ml de șampon). Agită bine recipientul, iar apoi spală-te cu rezultatul obținut. Masează bine scalpul în timpul spălării și clătește cu apă din abundență.

Totuși, pentru o eficiență sporită, recomandarea este să folosești unul din aceste produse în paralel cu un șampon antimătreață.

Cum poți preveni apariția mătreții

Mătreața poate fi prevenită cu ușurință dacă ții cont de câteva sfaturi de îngrijire a părului. În primul rând, alege un șampon care să conțină una dintre următoarele ingrediente, ce au proprietăți medicinale pentru scalpul tău. 

Acestea sunt substanțele ce previn apariția mătreții:

  • Ketoconazol
  • Acid Salicilic
  • Sulfură de seleniu
  • Gudron de cărbune
  • Zinc pirition

De asemenea, spălați părul cu un șampon care nu conține sulfat.

Prin alimentație, poți preveni apariția mătreții incluzând în dieta ta nutrienți precum : zincul, vitaminele B și grăsimi.

De asemenea, evită tratamentul chimic pentru păr, precum: permanent sau colorarea părului prea des.

Alte sfaturi care pot fi utile:

Nu folosi apă prea fierbinte. Acest obicei îți poate usca părul și poate dăuna scalpului, încurajând uscarea lui și astfel apariția mătreții.

Fii blând atunci când șamponezi. Dacă au trecut câteva zile și nu te-ai spălat, din exces de zel, poți avea tendința să speli scalpul poate prea dur. Acest lucru poate face ca pielea să fie iritată, să se crape și să se infecteze, ceea ce poate duce rapid la apariția mătreții

Lasă șamponul să-și facă efectul. Dacă folosești un șampon antimătreață pentru a preveni reapariția acesteia, e important să-l lași o perioadă pe păr înainte să-ți clătești părul. Urmează instrucțiunile notate pe eticheta produsului de păr pentru a ști exact cât trebuie lăsat.

Ai grijă să clătești părul bine. După șamponare, e foarte important să clătești părul astfel încât să nu mai rămână deloc șampon în păr. Dacă folosești balsam, e la fel de important să-l curenți complet din păr.

Acum ai la îndemână toate cunoștințele necesare pentru a scăpa de mătreață. Reține că tratamentele sunt diferite în funcție de tipul de păr și scalp (gras sau uscat) și că, dacă afecțiunea se agravează, vei avea nevoie de consultul unui medic dermatolog.

Studii:

  1. Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis – Journal of Prosthodontics, 2014
  2. Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal agents causing superficial infections – Mycopathologia, 2013
  3. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis – Dermatitis, 2004
  4. Antifungal activity of Aloe vera leaves – Fitoterapia, 2007
  5. Role of antifungal agents in the treatment of seborrheic dermatitis – American Journal of Clinical Dermatology, 2004 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda