Inestetică, sâcâitoare și deloc cool – acestea sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le putem folosi pentru a descrie mătreața. Totusi, dacă te trezești într-o dimineață cu „fulgi albi” în păr, nu este cazul să disperi; mătreața afectează aproximativ 50% din populația adultă a lumii, pare să aibă o preferință pentru bărbați și, așa cum vei vedea în rândurile următoare, nu este foarte greu de tratat.

Ce este mătreața
Simptome
Cum poți trata mătreața

Ce este mătreața

Dermatologii consideră mătreața ca fiind o parte a unei afecțiuni numite dermatită seboreică. Cea din urmă este însă o afecțiune mai severă, care se poate extinde de pe scalp pe alte zone ale feței sau chiar pe piept.

Mătreața se manifestă prin apariția unor coji mici, de culoare albă, și poate apărea în momentul în care scalpul sau părul devine fie prea uscat, fie prea gras. Printre factorii care pot favoriza apariția mătreții se numără:

 • sistemul imunitar scăzut
 • dereglările hormonale
 • deficitul de nutrienți precum zincul sau vitaminele din grupa B
 • sensibilitatea scalpului la anumite produse de păr (precum sprayul fixativ)
 • probleme ale sistemului nervos.

Adesea, mătreața și dermatita seboreică apar și ca o reacție a organismului la o ciupercă numită Malassezia. Atât factorii de mediu, cât și cei genetici pot contribui la apariția mătreții, în timp ce stresul poate agrava afecțiunea.

Reține că mătreața nu este cauzată de o igienă precară, de spălări prea dese ale părului sau de alergii. În plus, mătreața și dermatita seboreică nu sunt contagioase.

Simptome

Așa cum am menționat deja, mătreața se manifestă prin acei fulgi albi care apar pe pielea capului. Ei devin vizibili în păr și cad adesea pe umeri, observându-se și pe haine. Chiar dacă afecțiunea nu este periculoasă pentru organism, ea devine adesea o problemă de imagine.

Mătreața poate fi însoțită și de mâncărimi, iar în forma ei severă poate cauza roșeața scalpului și usturime. Însă cel mai neplăcut efect secundar al apariției mătreții este faptul că poate favoriza căderea părului.

Cum poți trata mătreața

Șampoanele antimătreață reprezintă tratamentul ideal pentru a elimina această afecțiune. Poți găsi aceste produse în farmacii, însă atunci când ceri farmacistului să-ți recomande un șampon antimătreață, nu uita să specifici dacă ai părul gras sau uscat.

Urmează să îți speli părul cu șamponul special, urmând instrucțiunile de pe prospect sau de pe ambalaj. În majoritatea cazurilor, va trebui să folosești produsul de cel puțin trei ori pe săptămână și, în timpul spălării, să-l lași să acționeze timp de aproximativ 5 minute pe scalp. Masează bine scalpul pentru o curățare eficientă și clătește-ți bine părul pentru a nu lăsa urme de șampon.

Aceasta este însă modalitatea ideală de a scăpa de cazurile ușoare de mătreață. Pentru a trata formele mai severe (însoțite de roșeață și usturimi) va trebui să te adresezi medicului dermatolog.

Tratamente naturiste

Desigur, ai și posibilitatea de a apela la remedii naturale pentru a trata mătreața. Probabil ai deja câteva din aceste produse în bucătărie, iar efectele lor benefice au fost dovedite de diferite studii. Iată câteva exemple:

 • Oțetul din cidru de mere – are proprietatea de a stimula eliminarea celulelor moarte de piele, de echilibra pH-ul scalpului, dar și a de preveni dezvoltarea ciupercilor1. Adaugă trei linguri de oțet într-un pahar de apă caldă și folosește amestecul pentru a-ți spăla părul cu el, după ce l-ai spălat în prealabil cu șampon. Poți, de asemenea, să aplici oțetul pe păr cu aproximativ 5 minute înainte de a-l spăla cu șampon, lăsând astfel produsul să acționeze.
 • Bicarbonatul de sodiu – ajută la exfolierea scalpului și are proprietăți antifungice2. În loc de șampon, poți folosi o linguriță cu vârf de de bicarbonat pentru a freca bine scalpul, timp de cel mult un minut. Chiar dacă la început îți va usca părul, după câteva săptămâni de utilizare ar trebui să scapi de mătreață, iar părul va reveni la normal.
 • Uleiul de cocos – poate slăbi acțiunea mătreții pe un scalp uscat datorită proprietății sale de a hidrata pielea3; poți amesteca două linguri de ulei de cocos cu o cantitate egală de suc de lămâie pentru a obține o soluție naturală cu care să masezi scalpul, înainte de spălare. Lasă această mască naturală să acționeze timp de 10-15 minute.
 • Aloe vera – renumit pentru efectele benefice pe care le are asupra pielii, sucul de aloe vera are și proprietăți antifungice care te pot ajuta să scapi de mătreață. De asemenea, planta este un remediu sigur împotriva senzației de mâncărime. Îți poți masa scalpul cu suc sau gel de aloe vera cu 10-15 minute înainte de spălare.
 • Uleiul esențial din arborele de ceai – cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antibacteriene, uleiul esențial al arborelui de ceai poate fi folosit pentru a combate ciuperca Malassezia5. Tot ce trebuie să faci este să adaugi câteva picături de ulei esențial în șamponul cu care te speli de obicei (folosește aproximativ 10 picături de ulei pentru 250 ml de șampon). Agită bine recipientul, iar apoi spală-te cu rezultatul obținut. Masează bine scalpul în timpul spălării și clătește cu apă din abundență.

Totuși, pentru o eficiență sporită, este recomandat să folosești unul din aceste produse în paralel cu un șampon antimătreață.

Acum ai la îndemână toate cunoștințele necesare pentru a scăpa de mătreață. Reține că tratamentele sunt diferite în funcție de tipul de păr și scalp (gras sau uscat) și că, dacă afecțiunea se agravează, vei avea nevoie de consultul unui medic dermatolog.

Studii:

 1. Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis – Journal of Prosthodontics, 2014
 2. Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal agents causing superficial infections – Mycopathologia, 2013
 3. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis – Dermatitis, 2004
 4. Antifungal activity of Aloe vera leaves – Fitoterapia, 2007
 5. Role of antifungal agents in the treatment of seborrheic dermatitis – American Journal of Clinical Dermatology, 2004

Sursă foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*