Deși există numeroase statistici care ne arată cât de important este să purtăm casca de protecție atunci când mergem cu bicicleta, un sondaj citat de BicycleUniverse arată că doar 18% dintre bicicliști aleg să poarte cască. Iar procentul scade la 15% în cazul copiilor și adolescenților sub 15 ani.

Mulți bicicliști consideră că nu au de ce să poarte cască atunci când se plimbă prin oraș și nu pornesc la drum lung. Însă incidente pot avea loc oriunde, iar casca este cel mai bun mod de a te proteja de un accident stupid. Iar în cazul părinților, exemplul propriu este cel mai bun mod pentru a-i educa pe copii să nu se urce pe bicicletă fără cască. Iată 5 argumente pentru care merită să porți casca de protecție pe bicicletă:

Este cel mai bun mod de a-ți proteja capul

Traumatismele craniene sunt principala cauză a morții în cazul accidentelor în care sunt implicați bicicliști, urmate de leziunile la nivelul creierului. În cazul bicicliștilor care poartă cască, riscul este redus cu până la 50%, iar riscul leziunilor la nivelul gâtului scade cu 33%.

Îți îmbunătățește vizibilitatea în trafic

Atunci când vremea nu este tocmai prietenoasă, căștile cu vizor îți pot îmbunătăți vizibilitatea, în condiții de ploaie, lapoviță sau ninsoare, pentru că împiedică stropii de ploaie sau fulgii de zăpadă să îți intre în ochi. Casca este la fel de utilă și atunci când afară este însorit, pentru că vizorul reduce lumina puternică și te ajută să poți vedea ce se întâmplă în jurul tău, în trafic, fără efort. În plus, nu vei mai avea probleme cu particulele de praf sau musculițele care îți intră în ochi și te jenează în mers.

Poți asculta muzică, filma și fotografia

Cele mai moderne căști de bicicletă sunt dotate cu sisteme avansate de tehnologie, care îți permit să asculți muzică, să filmezi sau să faci fotografii, pentru că îți oferă o vedere panoramică de 120°, dar și să le distribui apoi prietenilor pozele sau clipurile surprinse cu ajutorul ei. Aceste casti de bicicleta sunt mai degrabă niște gadgeturi inteligente, care te ajută să rămâi conectat la tehnologie și atunci când ești pe două roți, și te protejează excelent, fiind fabricate dintr-un material ABS extrem de rezistent.

Le vei da un exemplu copiilor

Copiii au tendința de a-și imita părinții, așa că atunci când un părinte alege să iasă la plimbare cu bicicleta fără cască, cel mic va înțelege că nici el nu trebuie să o poarte. Însă accidentele în cazul copiilor sunt mai frecvente, așa că purtarea căștii de protecție nu ar trebui să fie opțională. Cu atât mai mult în cazul celor care învață să meargă pe două roți, caz în care, pe lângă cască, genunchierele și cotierele îi pot proteja de incidente neplăcute.

Te face mai vizibil în trafic

Casca nu îți îmbunătățește doar ție vizibilitatea, ci te face mai vizibil și în ochii celorlalți participanți la trafic, mai ales dacă alegi una colorată sau cu elemente reflectorizante. În special pe timpul nopții sau în condiții meteo de ceață, casca vine să completeze semnalele luminoase ale bicicletei și îi poate ajuta pe șoferi să te vadă din timp.

În unele țări bicicliștii sunt obligați prin lege să poarte cască de protecție, iar autoritățile consideră că aceasta este cea mai bună metodă pentru a-i proteja de accidentele fatale. Chiar dacă în România purtarea căștii pe bicicletă este opțională, asta nu înseamnă că ar trebui să eviți acest accesoriu extrem de important pentru sănătatea și confortul tău.

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:Gutesa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda