Florale, fresh, orientale sau lemnoase? Când vine vorba despre alegerea parfumului potrivit trebuie să ții cont nu doar de aromele tale preferate, ci și de anotimp și ocazia la care le folosești. De pildă, vara, când se evaporă mai ușor, sunt recomandate parfumurile care au o concentrație mai mare, dar care au în componență esențe fresh, oceanice sau citrice, nicidecum lemnoase, condimentate sau picante. 

Poți găsi același parfum în concentrații diferite. Este vorba despre proporția dintre compușii aromatici și uleiurile esențiale, ceea ce, evident, se reflectă în preț. În funcție de concentrație, parfumul durează mai mult sau mai puțin. Iată care este diferența între parfumul pur și apa de colonie: 

  • parfumul pur – concentrație 20-30%, durează  șase-opt ore
  • apă de parfum – concentrație 15-20%, durează patru-cinci ore
  • apă de toaletă – concentrație 5-15%, durează două-trei ore
  • apă de colonie – concentrație 2-4%, durează două ore

Dacă te gândești la situația în care te afli atunci când folosești un parfum, se aplică aceeași regulă ca și în cazul vestimentației. Una este să fii la locul de muncă și alta este să te întâlnești cu persoana iubită, la o cină romantică. Iată, mai jos, care ar fi recomandările ca să faci o impresie bună: 

Dacă ești la locul de muncă

La serviciu, petreci cel puțin opt ore pe zi, de cele mai multe ori în compania altor oameni. Dacă fiecare ar folosi un parfum puternic, cu esențe grele (orientale, lemnoase, condimente, picante), probabil că nu ați rezista prea mult timp în aceeași încăpere. Ceva ușor și subtil, cum ar fi nuanțele marine, fresh, delicate, ar putea fi o alegere potrivită, ca să nu le creezi un disconfort colegilor. 

Dacă te duci la o petrecere în aer liber

La o petrecere în aer liber nu e neapărat necesar să folosești parfum. Sunt suficiente produsele de întreținere corporale care sunt deja aromate. Dacă vrei, totuși, poți să alegi ceva, dar în funcție de anotimp. Este foarte posibil ca petrecerea să se întindă pe mai multe ore și atunci, dacă este vară, ai nevoie de un parfum cu o concentrație mai mare, care să fie mai rezistent, iar dacă este toamnă, ai nevoie de unul ceva mai slab, pentru că nu se evapora la fel de repede ca în sezonul cald. 

Cât despre esențe, vara și primăvara sunt recomandate aromele fresh, marine, florale, iar toamna și iarna, cele mai îndrăznețe, cum sunt parfumurile orientale, lemnoase, chiar picante. 

Dacă te duci la o cină romantică

E timpul să-ți lași parfumul să vorbească pentru tine. Vrei, cu siguranță, să creezi o imagine atât de puternică în mintea ei, încât să nu te mai uite și să vrea să se întâlnească din nou cu tine. Esențele puternice, lemnoase, chiar de condimente, emană masculinitate și te duc cu gândul la o experiență plină de pasiune. 

Dacă ești invitat la un eveniment de gală

La un astfel de eveniment îți dorești să fii elegant și rafinat. Fie că ești personajul central al petrecerii sau al mesei festive, fie că nu, nu este indicat să folosești un parfum atât de puternic, încât nimeni din jur să nu se mai poată concentra. 

Totuși, parfumul tău, ca și vestimentația pe care o alegi, trebuie să fie nota distinctă prin care lumea să te recunoască și să te admire. Esența lemnoasă, cum este cea de agar, cu ușoare note de citrice (lămâie, grapefruit) și de flori de lotus, nota de bază fiind lemnul de agar, poate fi o opțiune.

Cum folosești corect parfumul 

Studiile au demonstrat că mirosurile ne influențează starea dintr-un anumit moment, nivelul de stres și capacitatea de muncă. Ți s-a întâmplat, cu siguranță, să treci pe lângă oameni care s-au dat cu prea mult parfum. Mirosul nu mai este plăcut, pentru că e prea puternic. Poți să eviți o astfel de situație învățând cum să te dai cu parfum corect. Iată câteva sfaturi, în acest sens:

  • aplică parfumul pe pielea uscată – de preferat imediat ce ai făcut duș, de la o distanță între 7 și 15 centimetri;
  • folosește-l pe așa-numitele zone „de plus” – corpul tău nu are aceeași temperatură peste tot; este recomandat să te dai pe gât, piept, umeri, interiorul încheieturii mâinilor, pentru că sunt zone mai calde și pun în valoare aroma; nu te da cu parfum peste tot odată, ci pe rând, câte puțin;
  • nu freca zonele în care aplici parfumul – pentru că nu va mai mirosi la fel;
  • nu te da cu parfum, după care pleci brusc – dacă faci asta, mare parte din picăturile de parfum se vor duce pe podea, nu pe corpul tău;
  • nu te da cu parfum pe haine – uleiurile din parfum îți vor deteriora hainele;
  • nu te da cu parfum în exces – cei din jurul tău trebuie să-ți recunoască parfumul, dar să nu fie copleșiți de mirosul lui.

Așadar, indiferent de aromele pe care le preferi, ține cont de anotimpul în care te afli, ca să alegi concentrația potrivită, și fii atent la esențe în funcție de ocaziile în care folosești parfumul. Nu uita însă că nu este elegant în nicio situație să îi deranjezi pe cei din jur. Prin urmare, nu te da cu parfum în exces.  

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda