E obiectul care te însoțește zi de zi și cel pe care te bazezi chiar și pentru cele mai (aparent) mărunte aspecte din viața ta. Nu-i surprinzător, deci, că vrei să-l păstrezi intact și perfect funcțional. Împreună cu Mobiup, îți arătăm pe parcursul mai multor episoade tot ce ai de făcut ca să-ți blindezi telefonul. La propriu.

Am cam uitat cu toții  de vremea în care vechiul și greoiul PC era singura noastră legătură cu internetul. Au venit apoi laptopurile, care vor mai sta cu noi ceva timp, dar care sunt tot mai nevoite să-și cedeze unele atribuții către telefonul mobil. Astăzi purtăm în buzunar mai mult decât un gadget și ce a mai evoluat odată cu telefoanele noastre? Riscurile la adresa datelor personale.

Când telefonul mobil devine principalul terminal pentru mail-uri, iar memoria lui conține sute de fotografii, ultimul lucru pe care ni l-am dori ar fi să îl pierdem sau să ne fie furat. Pericolele sunt însă mult mai diverse. De la ochii indiscreți, care pot să ne spioneze conversațiile și până la tentativele de fraudă, deghizate în mail-uri cu oferte incredibile, totul pare să ne pună la încercare încrederea în tehnologie. Înainte de a intra în panică fără niciun rost, verifică dacă ai luat vreo măsură de protecție. În cazul unui răspuns negativ, ai putea folosi câteva din sfaturile de mai jos, pentru a te bucura pe deplin de performanțele telefonului tău.

Folosește un manager de parole

Pentru binele tău, ar fi bine să nu folosești aceeași parolă pentru toate conturile tale de mail și de social media. Dacă ai parole diferite, deja ai făcut un pas înainte pentru siguranța datelor tale, dar nu unul decisiv. Cel mai eficace mod în care te poți asigura de confidențialitatea parolelor tale este o aplicație în care îți înregistrezi toate conturile și care îți generează câte o parolă temporară, pentru fiecare dintre ele, de fiecare dată când te autentifici.

Parolele au până la 64 de caractere și un format atât de complex și de aleatoriu, încât sunt imposibil de reținut sau de spart de vreun hacker. Cele mai avansate dintre softuri, cum ar fi LastPass. criptează datele stocate pe serverele proprii. Fie că iți permit accesul printr-o parolă generală, fie că ți-l condiționează de folosirea senzorului de amprentă, aceste aplicații sunt compatibile atât cu sistemul Android, cât și cu iOS. Mai mult, ele pot fi instalate și pe Windows sau Linux, pentru a-ți oferi un control și mai bun asupra datelor, în cazul în care computerul si telefonul mobil sunt sincronizate.

Fără să mai vadă și alții conversațiile tale private

Cu siguranță nu îți dorești să vorbești cu cineva pe Messenger sau pe WhatsApp și persoane de lângă tine din autobuz sau metrou să îți vadă conversația în detaliu. Husa de tip carte nu blochează ochii indiscreți care privesc spre displayul tău, dar o folie de protecție 3D Privacy pentru ecranul telefonului mobil ține departe privirile curioșilor. 

Odată ce ai aplicat folia, ecranul nu va mai fi vizibil decât dacă este privit direct din față, deci doar pentru utilizatorul lui direct. Văzut dintr-un unghi oblic sau chiar din lateral, displayul își pierde luminozitatea și capătă un aspect complet întunecat. Pe lângă faptul că îți asigură intimitatea datelor tale în timp real, folia îți protejează telefonul de zgârieturi, de praf și de căzături.   


Citește și alte articole pe această temă:


Setează etape suplimentare de autentificare

Cel mai sumbru scenariu cu privire la telefonul tău este furtul. Nu doar că rămâi fără el, dar mailurile, fotografiile și conturile de mobile banking ajung la discreția unui om cu intenții nu prea onorabile. Pentru a nu pierde mai mult decât telefonul, pregătește-te din timp pentru acest scenariu.

Acordă atenție codului PIN și renunță la prăfuitul „0000″. Fără să știe codul PIN, hoțul nu va putea intra de la bun început în meniu. Setează un tipar complex pentru deblocarea ecranului și activează-ți senzorul de amprentă sau caută un telefon dotat cu acesta, dacă acum îți lipsește.

Spune “pas” la rețelele publice de Wi-Fi

Rețelele publice de Wi-Fi sunt exact ca prăjiturile cu răvaș. Tentante pe dinafară, dar cu un conținut ce te-ar putea dezamăgi. Fie că ești într-un parc, într-un hotel sau într-un fast-food, ignoră parola și numele rețelei, afișate la vedere.

Informațiile transmise prin intermediul rețelelor publice sunt foarte ușor de interceptat de un hacker, iar pericolul este și mai mare dacă te loghezi pe rețele de social media sau de internet banking. Cel mai sigur este să te bazezi pe abonamentul de date sau pe creditul cartelei tale.

Fă-ți back-up pentru date in Cloud

Fie că apelezi la operatorii GSM, la Google, la Amazon sau la un provider de servicii de hosting, aceasta este soluția viitorului în privința conținutului multimedia de pe telefonul tău mobil. Costul acestei metode de stocare a datelor a scăzut foarte mult în ultimii ani, iar competiția dintre companiile care oferă acest serviciu se întrec în oferte tot mai avantajoase.

Sincronizare a fișierelor pe toate gadgeturile tale și criptarea datelor face stocarea în cloud și mai utilă. Mai mult, recuperarea informațiilor în caz de catastrofă este mai sigură decât în cazul în care ai folosi un hard disk extern.

Fii vigilent la linkurile de tip malware

Programele de tip malware sunt special concepute pentru a ataca sistemele de operare ale computerelor și telefoanelor mobile. Cea mai naivă metodă de a permite accesul lor în telefonul tău mobil este accesarea unor linkuri care la prima vedere nu ți-ar putea părea periculoase. Fie că vin către tine sub forma unor mail-uri care te anunță că ai câștigat un concurs la care nu ai participat sau care îți oferă șansa unei moșteniri nemeritate, aceste linkuri trebuie evitate. Prințul bogat din Nigeria nu există, iar Apple nu a oferit niciodată telefoane gratuite.

Datele din telefonul mobil sunt la fel de importante ca alte bunuri. Dacă nu pleci de acasă fără să încui ușa, de ce ai lăsa siguranța fișierelor din smartphone la voia întâmplării?

Ca să vezi ce tip de accesorii de protecție i se potrivesc telefonului tău, mai jos ai un configurator în care poți vedea cum va arăta odată ce alegi carcasa și folia de protecție. 

Sursa foto principală: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda