Deplasarea în trafic poate constitui o reală provocare pentru omul modern – la ora 8 trebuie să ajungi la serviciu, la ora 13 ai un prânz de afaceri în celălalt colț al orașului, la 17 iei copilul de la școală, iar seara mergi la un party cu prietenii. Cât de conștienți suntem, însă, de importanța siguranței noastre și a celor dragi atunci când suntem la volan? Alături de Spy Shop lansăm seria Sigur în trafic pentru că ne dorim ca tu să fii pe deplin informat și să nu îți asumi niciun risc.

Mărirea rapidă a parcului auto român și infrastructura rutieră neadaptată la cerințele actuale, au crescut considerabil riscurile la care ne expunem atunci când suntem în trafic. Pentru că atât șoferii începători cât și cei profesioniști au dificultăți tot mai mari de a se proteja de eventualele incidente, o camera auto reprezintă un instrument potrivit pentru înregistrarea tuturor evenimentelor din trafic și redarea acestora la nevoie. 

Pentru că multe dintre situațiile petrecute în trafic sunt discutabile, existând situații în care chiar șoferul nevinovat este cel tras la răspundere, o cameră video auto reprezintă o adevărată necesitate pentru orice șofer care circulă pe drumurile patriei. 

Totuși, pentru a te asigura că evenimentele petrecute în trafic sunt captate în întregime și că nu vei ajunge în situația în care să cheltuiești prea mulți bani pe un produs de care nu ai nevoie cu adevărat, este important să cunoști parametrii după care se alege o camera de mașină și ce opțiuni ai, în funcție de bugetul tău. 

Motive pentru care ar trebui să-ți cumperi o cameră auto
Moduri de clasificare ale camerelor auto
Ghidul cumpărătorului – lucruri pe care trebuie să le cunoști înainte de a alege o cameră auto
Alte funcții necesare
Specificații pentru camerele auto destinate motocicletelor
Cele mai potrivite camere de bord în funcție de buget

Motive pentru care ar trebui să-ți cumperi o cameră auto

O cameră auto este un dispozitiv foarte ușor de instalat, care poate fi folosit pe orice tip de automobil. Există multe utilități al unui astfel de aparat, iar printre ele enumerăm: 

Pentru protecție personală 

Cu toate că ar fi exagerat să compari camera auto cu un înger păzitor care te poate feri de accidente, un astfel de dispozitiv poate face minuni atunci când alți participanți la trafic devin recalcitranți sau încearcă să te agreseze. De regulă, simpla prezență a camerei în habitaclul mașinii tale îi va descuraja pe aceștia și îi va face să renunțe la pornirile violente. 

Ca dovadă la poliție 

Contrar concepției generale, un incident auto în care nu se poate stabili vinovăția poate fi rezolvat foarte ușor de către poliție, după urmărirea înregistrării de pe o cameră auto. Cu toate că imaginile de pe un astfel de aparat nu pot fi întotdeauna acceptate ca probă în instanță, acestea vor ajuta polițistul responsabil cu cazul pentru a înțelege care au fost circumstanțele evenimentului rutier și cine este vinovat. 

Pentru a filma traficul și incidente din trafic 

Atunci când ești în trafic, probabil că observi foarte multe evenimente rutiere care nu ar trebui să se întâmple, anumiți șoferi care încalcă în mod flagrant regulile de circulație și chiar tamponări. Chiar dacă nu ești afectat direct de aceste situații, ai putea folosi înregistrările pentru a ajuta persoanele care au avut de suferit de pe urma acestor șoferi.


Citeste si : Camera auto: cum o alegem si cum o folosim, pentru siguranta in trafic


Poți filma peisajele atunci când mergi în vacanță 

Dacă obișnuiești să mergi în vacanță cu mașina, poți folosi camera de bord pentru a capta cele mai frumoase peisaje și pentru a te bucura de ele mai târziu, împreună cu cei dragi.

camera auto

Moduri de clasificare ale camerelor auto

Camerele auto se împart în două mari categorii, în funcție de modul în care acestea sunt folosite. Astfel, acestea pot fi destinate folosirii strict în habitaclul mașinii cât și în exterior. Astfel, acestea sunt: 

Camere video auto de interior (onboard)  

Camera de masina sau camera de bord este acel dispozitiv special conceput pentru a fi utilizat în interiorul habitaclului mașinii sau într-un mediu închis, ferit de intemperii. De regulă, acest tip de cameră se așează în partea din față a autoturismului, pe parbriz, însă există și modele care se pot așeza pe lunetă, pentru a surprinde evenimentele rutiere din spatele autovehiculului sau pentru a servi drept cameră de marșarier. 

Camere video de acțiune (action camera) 

Aceste tipuri de camere nu sunt foarte folosite pe autoturisme însă sunt cu adevărat utile pentru motocicliști, care le instalează pe cască și surprind evenimentele din trafic cu ajutorul lor. Acestea sunt mai rezistente și sunt special concepute pentru a funcționa fără probleme pe timp de ploaie, ger sau caniculă. Mai mult, modelele de top au și o funcție de atenuare a zgomotului de fond, pentru a permite funcționarea fără probleme a funcției audio, atunci când motociclistul se află în mișcare. 

camera de bord

Ghidul cumpărătorului – lucruri pe care trebuie să le cunoști înainte de a alege o cameră auto

Există multe modele de camere auto pe piață și tocmai din acest motiv, alegerea modelului potrivit poate reprezenta o provocare pentru cele mai multe persoane. Deși urmărirea review-urilor altor utilizatori este mereu o idee bună de alegere a unei camere de bord, acest lucru nu îți garantează că vei cumpăra un model mulat pe nevoile tale. De aceea, este important să ai în vedere următoarele caracteristici: 

Rezoluția de filmare 

Rezoluția de filmare este una dintre cele mai importante funcții pe care o cameră de bord o poate avea, întrucât aceasta reflectă calitatea înregistrărilor video captate de aceasta și a detaliilor surprinse. De aceea, se recomandă alegerea unei camere de mașină cu o rezoluție de cel puțin 1080p (Full HD). Dacă în trecut această rezoluție putea fi întâlnită doar la modelele de camere auto profesionale, în prezent tot mai multe modele cu preț mediu și mic vin cu această caracteristică. 

Modul de alimentare 

Cele mai multe camere auto se alimentează la bricheta mașinii. Această metodă este folosită de majoritatea șoferilor întrucât este și cea mai comodă și nu nu necesită un efort foarte mare de instalare. Totuși, este posibilă și instalarea camerei direct la bateria mașinii, însă această procedură necesită vizitarea unui electronist specializat. 

Există și camere auto wireless cu baterii interne, care nu necesită conectarea la o sursă de curent a mașinii, însă care trebuie încărcate după folosire.  

camera bord

Filtru CPL

Acest filtru este aproape indispensabil pentru o cameră auto de bord, întrucât elimină cu succes reflecțiile și umbrele care ar putea obtura calitatea filmării. Astfel, camera va surprinde cu acuratețe imaginile video, chiar și în zilele foarte însorite.

Microfon

Pentru că există situații în care imaginile video nu sunt suficiente, este bine ca pe camera auto să fie instalat și un microfon, care să poată capta discuțiile dintre tine și ceilalți participanți la trafic la o calitate mulțumitoare. 

Stabilizare optică

Această funcție este utilă pentru o cameră auto și va asigura surprinderea unor imagini clare, în ciuda trepidațiilor generate de gropi și denivelări ale drumului. Cu ajutorul stabilizării optice, camera va putea reda în detaliu evenimentele petrecute în trafic și va surprinde anumite elemente importante. 

Unghi larg de filmare

Pentru că de multe ori, evenimentele care ar trebui surprinse de camera auto se petrec în lateralul mașinii, nu în față, este important ca modelul ales să aibă un unghi cât mai larg de filmare. Pentru rezultate optime, este recomandat să cumperi o cameră cu unghi de filmare de minim 130 de grade. Totuși, dacă bugetul îți permite, n-ar fi rău să te orientezi spre un model cu unghi de filmare de 180 de grade. 

GPS 

Modulul GPS la o cameră de bord nu are legătură cu navigația, ci este o funcție care identifică poziția, direcția și viteza de deplasare a autoturismului și pe care le inscripționează automat peste imaginile surprinse. În cazul unui incident, funcția poate fi utilă pentru a dovedi viteza ta de deplasare reală sau pentru a confirma că evenimentul rutier s-a petrecut cu adevărat într-o localitate specifică sau pe un anumit tronson de drum. 

Display LCD

Această funcție este utilă în special în situațiile în care trebuie să prezinți rapid imaginile surprinse, fără a trezi suspiciuni că acestea ar putea fi evitate. Astfel, în cazul unui accident în care nu se poate stabili vinovatul, poți arăta rapid filmarea poliției, fără a mai fi nevoie să conectezi cardul de memorie la un laptop sau la un smartphone. 

Capacitatea de stocare

Deși poți cumpăra oricând un card de memorie de o capacitate mai mare pentru camera ta auto, este indicat să alegi din start un dispozitiv cu o capacitate de stocare ridicată, de 32 GB. 

Instalare facilă 

Pentru că nu vrei să pierzi ore citind manualul de instalare și încercând să realizezi cum să pui în funcțiune camera, este important să alegi un model care se instalează cât mai ușor și care are setări simple, ce îi permit configurarea cu ușurință. 

Alte funcții necesare

Pentru a avea o experiență de utilizare ideală cu camera ta de bord, ar fi bine ca dispozitivul ales să vină și cu următoarele funcții: 

Înregistrare ciclică 

Înregistrarea ciclică este o altă funcție importantă, care nu ar trebui să lipsească de pe o cameră de bord. Indiferent de capacitatea de stocare a cardului de memorie, acesta se va umple după cel mult 12 ore de utilizare și, în mod normal, ar fi necesară ștergerea vechilor înregistrări pentru a face loc celor noi. Din fericire, cu funcția de înregistrare ciclică, filmările cele mai vechi vor fi șterse automat, pentru a elibera spațiul necesar. 

Filmare Parking Mode

O cameră cu această funcție va surprinde imagini video chiar și atunci când motorul este oprit și mașina este lăsată în parcare. Astfel, cu ajutorul senzorului de mișcare, camera va surprinde rapid orice eventuală coliziune și te va ajuta să identifici șoferul vinovat în cazul în care acesta părăsește locul faptei. 

Start la pornirea motorului

Cu ajutorul acestei funcții, camera de bord va porni automat atunci când pornești motorul, fără a mai fi nevoie să te ocupi personal de setarea camerei și punerea acesteia în modul de filmare. 

Buton pentru înregistrare incidente 

O cameră cu înregistrare ciclică însă fără această funcție va șterge automat toate fișierele vechi. Totuși, cu funcția de înregistrare incidente, vei putea salva anumite evenimente rutiere sau imagini video pe care nu vrei să le pierzi, iar acestea vor fi stocate de cameră într-un fișier în care nu vor fi șterse. 

Senzor G

Acest senzor se activează de fiecare dată când se petrece un șoc puternic și declanșează automat înregistrarea. Astfel, atunci când ești în situații limită și, din diverse motive, funcția de filmare este oprită, camera se va activa automat și va surprinde evenimentul. 

Salvarea fișierelor video în dimensiuni mici

Există foarte multe situații în care dispozitivul de stocare poate da o eroare și poate corupe întregul fișier video. Pentru astfel de situații, este necesar să cumperi o cameră care poate împărți fișierele video în mai multe, de dimensiuni mici și care să le salveze gradual, în ordine cronologică. 

Accesorii

Asigură-te că în pachetul camerei de bord sunt incluse accesorii precum: ventuza de prindere,  carcasă de protecție, cablu de alimentare, cablu USB sau CD cu software-ul camerei. 

Specificații pentru camerele auto destinate motocicletelor

Deși îndeplinesc aceeași funcție, camerele pentru motociclete sunt diferite atât ca design cât și ca principiu de funcționare. De asemenea, dacă ești în căutarea unui astfel de dispozitiv, trebuie să ai în vedere trei aspecte importante: 

Posibilitate de a fi montată pe cască 

Un model de cameră cu această funcție vine atât cu un sistem de prindere pe cască dar și cu un stabilizator de imagine, care va reda în detaliu imaginile captate, chiar și atunci când drumul este denivelat. 

Posibilitatea de alimentare pe baterie

Pentru că la o cameră destinată folosirii pe motocicletă nu ai opțiunea de a o conecta la o sursă de curent, funcția de alimentare prin baterie este extrem de importantă. Asigură-te că găsești o cameră cu un acumulator de mare capacitate, pentru a nu fi nevoit să încarci dispozitivul zilnic. 

Protecție la intemperii

Dacă o cameră auto este poziționată în interiorul habitaclului și nu este expusă factorilor externi, când vine vorba de un dispozitiv pentru motociclete, situația se schimbă. Pentru că este folosită exclusiv în exterior, această cameră trebuie să poată rezista cu brio la vântul puternic, la condițiile extreme de umiditate și la schimbările bruște de temperatură. 

Cele mai potrivite camere de bord în funcție de buget

Dacă ești încă nelămurit cu privire la ce cameră auto ar trebui să alegi, în cele ce urmează îți prezentăm trei modele de dispozitive, care sunt vârf de gamă în categoria lor de buget. 

Model accesibil ca preț – Camera pentru masina TH-H9, 2 MP, 2 inch, detectia miscarii (Pret : 99 lei)

Cod produs: TH-H9

Acest model de cameră este cel mai bun produs de acest tip care poate fi procurat pentru suma de sub 200 de lei, care impresionează atât prin funcțiile sale diverse cât și prin ușurința cu care poate fi pusă în funcțiune. În cele ce urmează vom prezenta atât avantajele cât și dezavantajele acestei camere.

Avantaje

 • Unghi larg de vizualizare, de 170 de grade;
 • Funcție de detecție a mișcării;
 • Senzor pentru detectarea impactului;
 • Funcție parking mode; 
 • Ușor de instalat.

Dezavantaje

 • Camera nu vine dotată cu un card de stocare, iar acesta trebuie cumpărat separat;
 • Nu are microfon încorporat;
 • Pachetul nu conține un CD cu un software dedicat pentru descărcarea fișierelor video pe PC.

Model Middle Range – Camera pentru masina Philips CVR300 (Pret : 379 Lei)

Această cameră este potrivită persoanelor care nu sunt dispuși să cheltuiască o sumă importantă de bani pentru un astfel de dispozitiv, însă care își doresc un produs de calitate, pe care să se poată baza la nevoie. 

Avantaje 

 • Poate filma la calitate Full HD
 • Posibilități multiple de conectare prin intermediul porturilor Mini-USB și HDMI;
 • Timp de încărcare rapid a bateriei, de doar 10 minute;
 • Are un microfon încorporat;
 • Funcție de detecție a mișcării și de înregistrare ciclică.

Dezavantaje 

 • Cardul de memorie nu este inclus în pachet și trebuie achiziționat separat;
 • Nu vine cu o aplicație dedicată pentru descărcarea elementelor video; 

Model Premium – Camera auto cu DVR Thinkware F770 (Pret : 999 lei)

Dacă îți dorești o cameră auto de top, care să surprindă în detaliu toate evenimentele din trafic și care să te protejeze chiar și atunci când motorul mașinii este oprit, ar trebui să optezi pentru acest model. Pe lângă capacitatea de filmare Full HD și funcția de înregistrare incident, această cameră vine cu o serie de funcționalități speciale, menite să asigure o exeperiență de utilizare ideală, oricărui șofer. Pe site-ul Spy Shop poți găsi mai multe detalii despre acest model de cameră. 

Printre acestea amintim: 

 • LDWS (Lane Departure Warning System) – Funcție care te avertizează de fiecare dată când depășești liniile care separă benzile de circulație;
 • FCWS (Forward Collision Warning System)  – Funcție care colectează informații și pentru a se asigura că păstrezi distanța potrivită față de autoturismul din fața ta. În cazul în care te apropii prea mult, camera te va avertiza;
 • Funcție detectare semafor – Camera vine dotată cu o funcție care detectează automat culoarea semaforului și te avertizează auditiv atunci când pătrunderea în intersecție nu este permisă. 

Avantaje: 

 • Camera vine cu funcția Super Night Vision, care permite captarea cu acuratețe a imaginilor nocturne;
 • Dispozitivul are un card Micro SD de 16 GB instalat;
 • Pentru acest model de cameră se poate folosi un software dedicat, util pentru descărcarea materialelor video;
 • Are GPS încorporat;
 • Camera vine cu multiple funcții de siguranță auto.

Dezavantaje:

 • Prețul poate fi considerat prea piperat de anumiți cumpărători;
 • Unghiul de vizualizare de doar 140 de grade.

Este foarte simplu să alegi o cameră de bord potrivită odată ce ți-ai stabilit un buget și ai la dispoziție toate informațiile necesare. Informează-te cu atenție și nu ezita să ceri păreri atunci când ești în dificultate, pentru că doar așa vei obține cel mai bun raport calitate-preț.

Sursa Foto: Spyshop, Shutterstock 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda