Motivul principal pentru care pasionații de jocuri video preferă scaunele pentru gaming este acela că acestea au un aspect ieșit din comun. Deși unii ar considera o astfel de achiziție ca fiind doar un simplu moft, scaunul pentru gaming este unul din obiectele luate în calcul de către pasionații și performerii din domeniul jocurilor video atunci când vine vorba de amenajarea unui spațiu dedicat pasiunii lor.

Diversitatea de modele existentă și opțiunile de care acestea dispun pot face însă ca procesul de găsire a scaunului potrivit să nu fie cel mai simplu. Acestea pot avea forme diferite, de la un scaun clasic de gaming pentru PC, la scaune de tip balansoar, scaune al căror design include existența unor boxe și scaune ce vin accesorizate cu porturi de conectivitate pentru gadgeturile pe care dorești să le ai mereu la îndemână. 

Pentru a alege un model de scaun pentru gaming este necesar să analizezi câteva aspecte cum ar fi: spațiul de care dispui, tipul de joc pe care îl practici și tipul de device folosit, fie el desktop, consolă sau simulator.

Alte aspecte importante care ar trebui luate în considerare sunt atât confortul scaunului cât și modul în care acesta te poate ajuta să îți menții focusul pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Acesta este și motivul pentru care acestea nu trebuie să fie nici extrem de moi dar nici foarte robuste. Totuși, confortul și ergonomia sunt aspecte care pot fi definite diferit în funcție de natura activității și de utilizator, tu fiind cel care alege în final modelul care te reprezintă.

Scaunul de gaming pentru PC

Acesta poate fi dotat în partea inferioară și la nivelul gâtului cu câte o pernă sau o suprafață ușor moale, menite să susțină aceste părți ale corpului și cu un spătar înalt și ușor curbat pentru confortul părții superioare a spatelui. Tipul acesta de scaune imită de cele mai multe ori scaunul unui bolid de curse. Între noi fie vorba, nu este cel mai bun scaun în care să tragi un pui de somn și poate că nici nu ar trebui să fie. 

Nu ar trebui pierdute din vedere nici aspecte precum brațele care pot fixe sau ajustabile, cu suport de sprijin pentru brațe atunci când folosești mouse-ul și tastatura, pistonul pe gaz, roțile care pot fi gumate sau din plastic și baza care poate fi din material plastic sau metalică. 

Brațele de sprijin, datorită ergonomiei lor, te pot ajuta să obții un suport bun atât pentru încheieturile mâinilor cât și pentru o bună susținere a brațelor. Acestea îți permit să ai un timp de reacție rapid, îmbunătățindu-ți, astfel, abilitățile de joc. Scaunele pentru consolă nu vin, de obicei, având atașate astfel de brațe.

O componentă des întâlnită la scaunele ergonomice, pistonul pe gaz, nu este altceva decât un cilindru pneumatic cu aer comprimat. Acesta influențează de obicei capacitatea de susținere a scaunului. Astfel, dacă un scaun uzual fără piston poate susține aproximativ 180 de kg, un scaun ce are atașat un piston standard ajunge să fie limitat la 110 kg. Dacă dorești o capacitate de susținere de până la 200 kg vei avea nevoie de un scaun cu un piston dintr-o categorie superioară.

Baza este suportul care susține echilibrul scaunului având în prelungirea brațelor acesteia roțile. Existența unei baze de plastic nu ar trebui să te determine să eviți achiziția unui scaun deoarece aceasta nu reduce foarte mult rezistența scaunului. Nylonul, materialul de bază din care este concepută baza de plastic, are de obicei în compoziție fibră de sticlă, cu proprietăți remarcabile în privința rezistenței și uzurii. Scaunele cu baza metalică din aluminium sau crom, însă, cu toate că pot fi mai grele, conferă atât o rezistență sporită la greutate și șocuri cât și un aspect grozav.

În privința roților ți le recomandăm pe cele de silicon deoarece, în comparație cu cele de plastic, acestea oferă, nu numai o aderență superioară, ci și protecție pentru suprafața de podea pe care folosești scaunul. Necesitatea unor roți de silicon crește mai mult atunci când ai în cameră o suprafață dură cum ar fi lemnul, vinilul sau gresia.

Scaunul de gaming pentru consolă

Scaunele acestea au un loc aparte în categoria lor pentru că, așa cum știm, experința oferită de consolă este una diferită de orice altceva. Este mult mai ușor de adaptat  decât scaunul de gaming pentru PC, dar de obicei nu la fel de ergonomic. 

Este genul de scaun de care ai nevoie atunci când ești adânc implicat în jocul preferat de acțiune. Spre deosebire de PC, scaunul pentru consolă permite o înclinare mai mare pe spate. Astfel te ajută să te bucuri de mai mult spațiu, atât timp cât camera în care este amplasat îți permite acest lucru.

Scaunul pentru simulatoarele de curse auto

Modelul de scaun pentru simulatorul de curse este ultima inovație din categoria scaunelor de gaming. Îl poți procura dacă ești fan al jocurilor de tip racing și dorești o experiență cât mai apropiată de realitate. Acest tip de scaune nu trebuie să fie neapărat confortabil deși unii producători iau în considerare și acest aspect. De obicei, este construit în așa fel încât să-i poată fi atașate elemente externe precum schimbătorul de viteze, pedale și chiar roți. 

Industria scaunelor de gaming cunoaște, în ultima vreme, o mare explozie în rândul fanilor de jocuri video și nu indică deloc semne de regres. Producătorii ce se întrec să ofere modele tot mai inovative, iar gamerii autohtoni sunt și ei prinși în acest trend. Dorim ca acest articol să îți ofere o imagine de ansamblu cu privire la opțiunile existente pe piața de profil și să te ajute să faci o alegere potrivită în raport cu nevoile proprii de dezvoltare în acest domeniu.

Surse foto: unsplash.com, corsair.com, itgalaxy.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda