Dacă pentru femei există o gamă largă de produse speciale pentru igiena intimă și nenumărate articole scrise pe acest subiect, igiena intimă a bărbaților nu primește la fel de multă atenție. Însă doar pentru că bărbații au o treabă mai ușoară atunci când vine vorba de curățarea organelor genitale, asta nu înseamnă că nu ar trebui să ni se reamintească mai des de necesitatea acestui obicei.

De ce este importantă igiena intimă
Când trebuie să efectuezi igiena intimă
Cum trebuie să procedezi
Ce produse de îngrijire trebuie să folosești
Alte sfaturi

De ce este importantă igiena intimă

La fel ca oricare altă parte a corpului, sănătatea aparatului reproductiv depinde în mare măsură de îngrijirea sa. Penisul și testiculele sunt organele externe ale acestui aparat și, după cum probabil ai remarcat deja, ele sunt extrem de sensibile la stimulii fizici (nu doar cei meniți să îți provoace plăcere, ci și cei care îți provoca durere sau răni).

Dacă această sensibilitate naturală te face să îți protejezi în mod conștiincios „bijuteriile familiei”, atunci ar trebui să fii de două ori mai conștiincios în privința pericolelor invizibile care te pot afecta: virusurile și bacteriile. Sexul protejat (cu prezervativ) este într-adevăr singura metodă care te poate proteja de bolile cu transmitere sexuală, însă există și afecțiuni (precum candidoza) care pot apărea și ca rezultat al unei igiene precare.

Nu în ultimul rând, neîngrijirea zonei genitale îți poate afecta viața sexuală, oricare ar fi stilul de viață pe care îl alegi. Mirosurile neplăcute și aspectul nesănătos al penisului vor respinge orice femeie, fie că vorbim de un one night stand sau de o relație de lungă durată.

Când trebuie să efectuezi igiena intimă

Pentru a nu permite acumularea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute în zona intimă, ar trebui să o igienizezi cel puțin o dată pe zi. De asemenea, este important să îți speli penisul și testiculele imediat după un contact sexual, dar și după ce te masturbezi.

Dacă a trecut un număr considerabil de ore de la ultima igienizare (și, mai ales, dacă în acele ore ai avut o activitate fizică intensă), este recomandat să cureți zona intimă înainte de a avea contact sexual. Este de preferat să „strici momentul” dinainte de sex decât să ai o experiență neplăcută din cauza mirosurilor sau a murdăriei acumulate. De asemenea, este obligatoriu să te speli pe mâini înainte și după sex sau masturbare.  

Cum trebuie să procedezi

Penisul și testiculele se spală la fel ca orice parte a corpului, însă aplicând mai puțină presiune. Deoarece zona este sensibilă, trebuie să eviți să freci în mod excesiv organele genitale cu săpun, pentru a evita iritațiile și leziunile.

Desigur, modalitatea în care îți speli penisul variază în funcție de starea exterioară a organului, anume dacă acesta este circumcis sau necircumcis. Dacă ai un penis necircumcis, atunci igienizarea este mai delicată, deoarece va trebuit să îndepărtezi prepuțul (procedeu numit și decalotare) pentru a curăța toată mizeria acumulată dedesubt.

Începi prin a spăla capul penisului, apoi insistă puțin mai mult în zona coronei (partea proeminentă de la baza capului penisului). Dedesubtul coronei se acumulează cea mai mare cantiate de smegmă – substanță de culoare albă, formată în cea mai mare parte din sebum și celule moarte. Dacă aceasta se acumulează în cantități mari, capătă un miros neplăcut, este total inestetică și este cel mai evident semn al unei igiene intime precare.

Continuă spălarea cu baza penisului, testicule, zona perineală (cea aflată între testicule și anus), iar la final spală bine și anusul. Clătește bine cu apă zona genitală pentru a îndepărta orice urmă de săpun. Atunci când te usuci, îți poți produce cu ușurință iritații dacă te freci prea tare sau prea rapid cu prosopul; încearcă mai degrabă să tamponezi zona până ce devine uscată.

Ce produse de îngrijire trebuie să folosești

Pentru îngrijirea intimă nu ai nevoie de altceva în afară de apă și săpun. Fiind însă vorba de o zona de sensibilă, îți recomandăm folosirea unui săpun cu pH neutru. Dacă știi că ești predispus la iritații în zona genitală, te poți orienta chiar și către un gel intim special conceput pentru bărbați (da, există).

Evită să folosești deodorante, parfumuri sau soluții aftershave pe bază de alcool. Acestea pot irita cu ușurință pielea, iar unele dintre ele pot favoriza chiar și apariția bacteriilor sau ciupercilor. Dacă te epilezi, indiferent de metoda preferată, este recomandat să folosești un produs special (cremă sau ulei) menit să calmeze inflamarea pielii.

Alte sfaturi

O parte importantă a igienei intime constă și în grija pe care o acorzi lenjeriei intime. Aceasta ar trebui schimbată cel puțin o dată pe zi, poate chiar de două ori dacă depui activitate fizică intensă.

De asemenea, ar trebui să eviți să porți chiloți prea strâmți, deoarece aceștia îți pot afecta circulația sângelui, dar nu numai…Conform unui studiu realizat la Universitatea Harvard, lenjeria prea strâmtă poate reduce numărul de spermatozoizi și deteriora calitatea spermei. Astfel, îți recomandăm ca în cea mai mare parte a timpului să porți boxeri largi din bumbac – material ce permite pielii să respire.

Chiar și dacă respecți cu sfințenie toate sfaturile de mai sus, nu uita să verifici în mod regulat starea organelor tale genitale. Uită-te atent după orice neregularitate, precum umflături, leziuni sau pete. De asemenea, dacă observi vreun disconfort în timpul acestei autoexaminări (dacă, de exemplu, observi vreun disconfort în timpul decalotării) ar trebui să soliciți un control medical. Pentru majoritatea problemelor, vei avea nevoie de consultul unui medic urolog sau al unui specialist dermato-venerolog.

Sursă foto: Shutterstock.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*