Creierul este un organ pe care trebuie să îl menţii în formă, aşa cum o faci şi pentru restul corpului. Sursele digitale care distrag atenția, așa cum sunt reţelele de socializare online şi multitaskingul pot avea un efect negativ asupra memoriei. La nivel colectiv, amintirile par a deveni din ce în ce mai confuze. 

Studii recente au arătat că membrii generaţiei Y (millennials), respectiv cei care au între 24 şi 39 de ani prezintă mai mari probabilităţi de a uita în ce zi sunt sau unde şi-au pus cheile, comparativ cu cei care au vârste de peste 55 de ani. Pierderile de memorie pot apărea la orice vârstă şi îţi pot afecta viaţa profesională şi pe cea personală. La vârsta adultă există, însă, numeroase instrumente simple, practice şi amuzante, care te pot ajuta la stimularea memoriei. Iată câteva idei de jocuri pentru memorie, pe care le poţi practica singur sau cu prietenii:

Puzzle-uri

Puzzle-urile sunt un instrument fantastic pentru stimularea memoriei pe termen scurt, deoarece creierul trebuie să sorteze o serie de culori și forme, pentru a asambla o imagine. Cu cât sunt mai multe piese, cu atât creierul trebuie să muncească mai mult și cu atât este mai mare recompensa finală. 

Dacă eşti un novice în materie, trebuie să ştii cum alegi puzzle-ul, respectiv pentru ce nivel de dificultate să optezi. Există mai multe criterii, printre care numărul de piese. O persoană care nu a făcut niciodată un puzzle ar putea să înceapă cu unul de 500 de piese, în timp ce una antrenată poate încerca unul de 1.000 de piese, însă există astfel de jocuri şi cu 3.000 de piese. Dimensiunea pieselor este foarte importantă – cu cât sunt mai mici, cu atât puzzle-ul este mai dificil. De asemenea, sunt importante culorile şi complexitatea ilustraţiei.

S-a demonstrat că puzzle-ul nu este un joc benefic doar pentru copii, ci şi pentru adulţi, pentru că ajută la întărirea conexiunilor existente între celulele creierului și la formarea unora noi, prevenind boli precum demenţa. Realizarea unui puzzle presupune amintirea formelor și dimensiunilor pieselor și vizualizarea locului acestora, iar acest proces îmbunătățește foarte mult memoria pe termen scurt.

Rebus şi Sudoku

Rebus, Sudoku și alte jocuri de memorie găsite în diverse ziare şi reviste ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive. Poţi, de exemplu, să îţi creezi  o rutină,  făcând exerciții la cafeaua de dimineață, în transportul public sau în sala de așteptare. Dacă începi să remarci că rebusul devine prea ușor și nu mai există nicio provocare, modifică jocul și treci la următorul nivel de dificultate. 

Experții au descoperit că aceste jocuri îmbunătățesc memoria și reduc riscul de demență odată cu înaintarea în vârstă. Sudoku, în special contribuie la creșterea numărului de celule active din creier. Pe de altă parte, aspectul provocării în sine duce la îmbunătățirea memoriei.

Şah şi dame

Nu este o simplă coincidență că jucătorii de șah sunt foarte inteligenți. Într-adevăr, celor care joacă şah în mod regulat li se măreşte coeficientul de inteligență, iar odată cu înaintarea în vârstă, acest joc poate contribui la prevenirea demenței și a maladiei Alzheimer. 

În plus, aceste jocuri clasice de memorie sunt ca niște puzzle-uri în continuă evoluție – îți încurajează creierul să planifice mișcări strategice care să conducă la victorie și, în cele din urmă, să stimuleze memoria. În plus, jocurile strategice stimulează ambele părți ale creierului, combinând creativitatea, memoria, originalitatea cu capacitatea de a rezolva problemele și de a planifica.

Jocuri video 

Jocurile video nu sunt doar distractive. Te forțează să reacționezi la stimuli și îți pot îmbunătăți mult memoria. Un studiu recent a arătat, de asemenea, că o astfel de activitate modulează markerii neuronali care îţi permit să faci față mai bine surselor de distragere, în timp ce recuperezi informații.

Mai multe studii au sugerat că jocurile video pot stimula memoria, capacitatea de planificare și de rezolvare a problemelor. În plus, jucătorii trebuie să învețe trucuri noi, care pot fi benefice pentru sănătatea cognitivă și să ofere un sentiment de realizare.

Indiferent ce jocuri preferi, cel mai important lucru este să te provoci intelectual efectuând acest tip de activităţi în mod regulat.

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda