Atunci când te gândești la protecția ochilor, cel mai probabil te duci cu gândul la razele UV sau la cât timp ar trebui să petreci în fața laptopului. Evident, acestea sunt printre cele mai frecvente motive care îți pun în pericol ochii, dar există numeroase alte moduri prin care poți să ai grijă de sănătatea ochilor tăi, începând chiar de la ceea ce mănânci și obiceiurile tale zilnice.

Așadar, iată ce poți face în fiecare zi ca să menții sănătatea ochilor:

Mănâncă bine

Mâncarea din farfurie influențează în mare măsură sănătatea ochilor. Cei mai importanți nutrienți care nu ar trebui să îți lipsească din alimentație sunt acizii grași omega-3, luteina, zincul, vitaminele C și E. Aceștia pot preveni apariția problemelor de vedere, precum cataracta și degenerescența maculară.

Așa că nu ezita să îți umpli farfuria cu legume verzi, precum spanac sau varză Kale, somon, ton, ouă, nuci, fasole, carne de porc și stridii. Pune alături și un pahar cu suc de portocale sau orice suc de citrice îți place. Alimentația zilnică trebuie să fie echilibrată, așa că nu face exces de niciun fel. În plus, dacă mănânci corect reduci riscul de obezitate și diabet de tip 2, două dintre cauzele care duc la orbire în rândul adulților.

Poartă ochelarii de soare potriviți

Ochelarii de soare nu trebuie doar să te facă să arăți bine, ci și să te protejeze cât mai eficient de razele UV. Expunerea prelungită la soare este un alt factor care poate crește riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare.

Nu face niciodată rabat de la calitate și alege întotdeauna ochelari de soare cu filtru ridicat de protecție și cu lentile polarizate, care reduc reflexia luminii și oboseala ochilor. Aceștia sunt o bună alegere atunci când conduci. Iar dacă ai lentile de contact, poartă și o pereche de ochelari de soare pentru mai multă protecție.

Nu te mai uita mult în ecran

Cu cât petreci cât mai mult timp în fața laptopului sau stai cu ochii în telefon, cu atât cresc șansele să te doară ochii, să vezi în ceață, să îți simți ochii uscați sau să nu mai vezi bine de la distanță.

Ce poți face este să iei câte o pauză de 15 minute la fiecare două ore și să îți odihnești ochii privind pe fereastră sau stând cu ochii închiși. Dacă trebuie să lucrezi noaptea pe laptop, asigură-te că ai suficientă lumină.

Odihnește-te suficient

Somnul nu te ajută doar să te simți mai energic a doua zi, ci și să vezi mai bine. Dacă nu dormi suficient, funcțiile ochilor încep să se deterioreze, de la simplul fapt că nu te mai poți concentra sau că ai ochii uscați, până la un risc crescut de a avea glaucom, așa cum susține Academia Americană de Oftalmologie.

O altă problemă care vine odată cu lipsa somnului este scăderea acuității vizuale, care te poate afecta când conduci sau când vrei să gătești cina. În plus, deoarece vei avea ochii uscați, vei simți nevoia să te freci mai des la ochi pentru a stimula glandele lacrimale. Iar asta îți expune ochii la factori iritanți și bacterii.

Nu în ultimul rând, dacă simți că te dor ochii des și că nu poți să te concentrezi, e indicat să mergi la un control. Poți să previi multe probleme ale ochilor dacă mergi la timp la medic, mai ales dacă e necesar să porți ochelari de vedere.

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda