De multe ori, ne lăsăm absorbiți de muncă, pierdem foarte mult timp pe rețele de socializare și nu mai reușim să ne bucurăm și să găsim un echilibru între viața personală și job. În contextul dat, până la o afecțiune de tip burnout, de epuizare cronică, nu mai e decât un pas. Simptomele de burnout pot fi confundate cu cele ale unui episod depresiv, dar le poți identifica dacă te simți complet nemotivată, plictisită, și, în general, ai o stare de rău. Atunci când ajungi la epuizare cronică, nu te simți neapărat tristă, ci efectiv nu ai niciun strop de energie. Există însă câţiva paşi utili pe care îi poţi parcurge pentru a evita sau amâna acel moment în care simţi nu mai ai de ales şi trebuie să îți iei o pauză prelungită, poate chiar un concediu fără plată. 

Lectura

Cu ajutorul cărților vei reuși să uiți de problemele tale, te vei conecta la o altă lume și, astfel, vei uita de probleme. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Sussex, lectura reduce nivelul de stres cu 68%, fiind cea mai bună metodă în a ajuta creierul şi corpul să se relaxeze. Dacă ți se pare prea greu să începi lecturi dificile, poți să îți cumperi câteva reviste glossy și, dacă îți plăcea româna în gimnaziu și în liceu, poți relua lectura unor autori care nu se vor demoda niciodată, precum Caragiale, Rebreanu, Preda sau chiar o carte de povești.

Plimbările

Chiar dacă, la început, după o zi de muncă nu vei vrea decât să te schimbi în pijamale și să adormi, va trebui să îți impui să ieși din casă. Nu trebuie să îți iei abonament la o sală de fitness sau la un bazin de înot, ci poți începe cu câteva plimbări lejere, de seară. Dacă ai un parc în apropierea casei, îți va fi mai ușor, mai ales că există spații special amenajate pentru a face mișcare. Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, la întoarcerea acasă îți poți face și cumpărăturile sau te poți opri la un magazin stradal de cafea pentru a-ți cumpăra licoarea care te va înviora în dimineața următoare. De un real ajutor îți poate fi și un animal de companie, cum ar fi un câine care te va responsabiliza și te va obliga să te scoli din pat și să îl scoți la aer curat.

„Prăjitureală”

Să prepari deserturi poate fi o activitate îndeajuns de motivantă și de amuzantă încât să te scoată din amorțeală. Poți începe cu câteva deserturi simple, cum ar fi clătite cu ciocolată tartinabilă și banane, gogoși, ciocolată de casă sau cheesecake. Există numeroase tutoriale pe internet care îți arată ce ingrediente să folosești și care e modul de preparare, precum și greșelile pe care le fac majoritatea gospodinelor. Poți să te bucuri de aceste delicatese alături de prietenele tale, pe care poți să le vizitezi și să le răsfeți cu un desert delicios. Astfel, vei mai uita de probleme și vei petrece mai mult timp alături de oameni dragi.

Epuizarea cronică poate fi devastatoare, dar poți să o eviți dacă ai mai multă grijă de tine din timp și îți iei mai multe măsuri de precauție.

Sursă foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda