Dacă nu ai de ales și trebuie să porți ochelari de vedere, aspectul lor este foarte important. Culoarea și stilul pot avea un impact major asupra felului în care ești perceput de cei din jur. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită atunci când vine vorba de ochelarii de vedere.

Ce trebuie să știi când îți alegi ochelarii
Criterii generale de alegere a ochelarilor de vedere
Cum alegi ochelarii de vedere pentru copii
Ochelari de vedere în funcție de forma fetei
Ochelari de vedere în funcție de culoarea tenului
Galerie imagini

Ce trebuie să știi când îți alegi ochelarii de vedere

Atunci când îți alegi ochelarii de vedere, pe lângă lentilele care trebuie să se potrivească nevoilor tale, ar fi bine să ții cont și de câteva aspecte estetice:

  • Partea superioară a ramei nu trebuie să treacă de sprâncene, altfel se creează efectul de “sprâncene duble” care creează iluzia unei mirări permanente. În mod ideal rama trebuie să fie puțin mai jos de sprâncene
  • Părțile laterale ale ramei nu ar trebui să depășească marginile (laterale) ale feței
  • Zona inferioară a ramei nu trebuie să se sprijine pe obraji deoarece lasă privitorului impresia că ochiul “plutește” deasupra lentilei
  • Rama ochelarilor trebuie aleasă și după structura ta osoasă și după statură. Persoanelor înalte și slabe li se potrivește o ramă minusculă din metal ușor sau ochelari de vedere fără rame. Persoanele care sunt înalte și masive au nevoie de rame generoase din material mai greu pentru a le scoate atuurile în evidență
  • Dimensiunea nasului contează și ea. Astfel, dacă ai un nas lung și subțire îl poți reduce vizual alegând ochelari cu punte joasă. Pe de altă parte, dacă ai un nas mic și gros, ochelarii cu punte înaltă vor crea impresia de lungime
  • Dacă ai ochii foarte apropiați îi poți distanța vizual alegând ochelari cu punte ușoară aproape transparentă. Dacă sunt depărtați îi poți apropia prin alegerea unei perechi de ochelari cu punte masivă într-o culoare închisă

Criterii generale de alegere a ochelarilor de vedere

Ochelarii de vedere trebuie să te facă să te simți bine, însă reprezintă mai mult de atât. Ei trebuie să pună în evidență trăsăturile care te avantajează și să creeze un contrast plăcut cu forma și proporțiile feței. 

Este bine de știut că pe brațele ramei sunt trecute o serie de dimensiuni (lățimea lentilei, puntea nazală și lungimea brațelor) care contează atunci când le alegi (nu contează doar culoarea și materialul, ci și să se integreze plăcut cu trăsăturile feței). Pentru a alege perechea perfectă de ochelari de vedere este indicat să ții cont de următoarele sfaturi:

  • alege ramele și în funcție de distanța pupilară
  • aruncă un ochi pe culorile la modă – în 2019, de exemplu, se poartă mult ramele transparente, nuanțele carapace de țestoasă (care îmbină două culori), ramele metalice aurii, ramele în culori puternice (mai ales roșu, portocaliu și violet) dacă vrei să ieși în evidență, ramele groase în stilul anilor ‘80 dar și ramele rectangulare cu colțurile rotunjite
  • dacă ai dioptrii mari este bine să eviți ramele foarte mari deoarece au marginile mult prea groase și pot afecta lentila
  • dacă suferi de alergii este bine să alegi materiale ușor tolerabile – de exemplu, materiale precum aliajele de nichel, pernuțele din silicon sau stratul protector de pe ramele din plastic pot irita pielea. Poți alege, în schimb, rame din titan sau inox și pernuțe din vinil care nu irită pielea sensibilă a feței

Cum alegi ochelarii de vedere pentru copii

Alegerea ochelarilor pentru copii este foarte importantă. Este recomandat să eviți ramele fără cadru sau cele foarte subțiri deoarece sunt mai puțin rezistente la șocuri. 

Optează în schimb pentru rame solide cu balamale retractabile și lentile din policarbonat prevăzute cu protecție UV. 

Ochelari de vedere în funcție de forma feței

La fel de important atunci când alegi ochelarii de vedere este forma feței. Pentru a crea o armonie între ochelari și forma feței este bine să urmezi câteva recomandări. 

Fața ovală

Fața ovală este considerată ideală, așa că ei i se potrivesc majoritatea formelor de ramă. Poți alege rame ceva mai late decât fața care vor echilibra pe lungime. De asemenea, ochelarii în formă de nucă pot reprezenta o opțiune bună cu condiția să nu fie prea înguste. 

În fine, ramele cu o punte puternică sau formele geometrice te avantajează, însă este bine să eviți ochelarii supradimensionați, care acoperă mai mult de 50% din față și destabilizează simetria feței ovale. 

Fața rotundă

Dacă ai fața rotundă este bine să eviți ochelarii de vedere cu rame rotunde deoarece îți vor scoate și mai mult în evidență trăsăturilor. De asemenea, evită ochelarii fără rame sau modelele cu rame micuțe; acestea doar vor accentua trăsăturile. 

Optează pentru rame pătrate sau rectangulare care mai atenuează din forma feței. Acestea fac fața să pară mai subțire și mai lungă, echilibrând formele. 

Fața în formă de inimă

Fața în formă de inimă are bărbia ascuțită așa că este bine să eviți ramele groase sau acele rame care au partea superioară mai groasă, pentru că vor accentua lățimea frunții. Este recomandat să optezi pentru o ramă cu marginea inferioară mai proeminentă și cu brațe joase. De asemenea, poți apela la rame în culori deschise sau ochelari fără ramă, rame rotunde sau pătrate care, la rândul lor, vor distrage atenția de la o frunte proeminentă. 

Fața în formă de pară

În linii mari, fața sub formă de pară este un triunghi sprijinit pe bază. Este bine să eviți ramele masive în partea de jos și brațele joase care scot în evidență maxilarele. Optează, în schimb, pentru o ramă lată în partea superioară (eventual colorată) pentru a echilibra fruntea. 

Fața rectangulară

O față rectangulară este lungă și puțin lată. Obiectivul ochelarilor este să scurtezi vizual și să lărgești chipul. Alege ochelari cu brațe late și punte joasă care acoperă rădăcina nasului sau modele cu rame închise la culoare.

Fața pătrată

Fața pătrată înseamnă că trebuie să eviți cât mai mult ramele în forme pătrate sau ramele geometrice groase deoarece vor evidenția și mai mult defectele. Optează pentru rame subțiri ovale, rotunde sau dreptunghiulare cu brațe înalte care îți lungesc fața. 

Fața în formă de diamant

Fața în formă de diamant este îngustă la frunte și maxilar și lată în zona obrajilor. Este foarte rară însă tot poate fi corectată. Alege rame care îți pun în evidență ochii (deci atrag atenția în această zonă) prin culoare sau îmbinări inedite de culori și texturi. Poți opta inclusiv pentru rame ovale sau ochelari fără rame. Evită ramele pătrate sau dreptunghiulare deoarece vor scoate și mai mult în evidență obrajii proeminenți. 

Ochelari de vedere în funcție de culoarea tenului

În fine, poți alege ochelarii de vedere și în funcție de culoarea tenului. Mai jos sunt câteva informații pentru fiecare tip de ten în parte:

  • dacă ai tenul deschis, ești blond și ai ochii albaștri, gri sau verzi alege rame metalice ușoare, gri deschis sau ochelari fără rame
  • dacă ai tenul cald, păr roșcat sau brunet-roșcat, ochii verzi, căprui sau albaștri alege rame din metal auriu, maro-chihlimbar sau cupru
  • dacă ai tenul rece, cenușiu sau roz, părul grizonat sau alb și ochii căprui, albaștri sau gri mergi pe varianta ramelor negre, cafenii, argintii sau albastre
  • dacă ai tenul măsliniu sau mai închis poți alege rame în nuanțe maro închis, antracit sau metale închise la culoare

Acum ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege ochelarii de vedere potriviți. Alege cu grijă și te vei bucura de ei pentru mult timp. 

Galerie imagini

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda