Atunci când vine vorba de pregătirile de nuntă, costumul de mire ocupă un loc secundar sau chiar ajunge pe la coadă când vine vorba de lista de sarcini. Rochia de mireasă ocupă rolul principal, însă spre deosebire de aceasta costumul de mire poate deveni nu doar un mod de a te diferenția de invitați, ci și o ocazie de a-ți găsi acel costum pe care să îl porți cu încredere și la alte ocazii formale. 

De câte tipuri sunt costumele de mire?
Cum alegi culoarea și textura costumului?
Cum trebuie ales sacoul?
Cum alegi pantalonii?
Cum alegi cămașa?
Cum alegi accesoriile?
Sfaturi pentru a alege corect costumul de mire
Galerie de costume de mire

De câte tipuri sunt costumele de mire?

În mod tradițional, costumul de mire este format dintr-un sacou negru sau bleumarin, o pereche de pantaloni în aceeași culoare și material, o cămașă de cele mai multe ori albă, papion și pantofi negri. Aceasta este o ținută corectă dacă adopți, în general, un stil clasic. Costumul de mire clasic se potrivește indiferent de forma corporală (pantalonii și sacoul sunt ceva mai largi), fiind potrivit inclusiv persoanelor cu o structură corporală solidă. 

Dacă, pe de altă parte, ești adeptul unui stil de viață sănătos și faci sport, costumul de mire în croială slim s-ar putea să fie pentru tine. Are o croială ceva mai îngustă în talie, în zona pieptului și în jurul brațelor și avantajează bărbații cu o constituție atletică. 

În fine, dacă vrei un costum de mire cu adevărat personalizat trebuie să mergi pe modelul “made to measure”. Acesta este o combinație de costum clasic și costum slim iar toate detaliile sunt adăugate la cererea ta. Tu vei decide materialul, culoarea, forma reverului și cum vor arăta nasturii. Avantajul acestui tip de costum este că nu va mai trebui să pierzi timp prin magazine pentru a găsi costumul potrivit. 

Cum alegi culoarea și materialul costumului?

Culoarea costumului de mire este foarte importantă. Pe de o parte trebuie să se încadreze în tema nunții. Pentru o nuntă clasică, se potrivește un costum negru sau bleumarin, însă dacă ai o tematică mai lejeră și hainele trebuie să urmeze. 

Poți merge pe varianta unui costum colorat sau a unuia clasic la care să asortezi un papion în sincron cu tema nunții. Recent, au început să fie din ce în ce mai căutate costumele de mire în nuanțe de albastru navy, roșu burgundy, violet, galben muștar, albastru royal și verde închis. Pentru o nuntă ceva mai relaxată poți chiar opta inclusiv pentru imprimeuri, carouri sau culori puternice (de exemplu, turcoaz). 

Materialul costumului contează la fel de mult. Vei petrece aproape 24 ore în același costum așa că este bine să alegi unul dintr-un material natural, care să se așeze cât mai bine. Dacă îți dorești un costum comod care să arate și bine mergi pe varianta costumelor din fibre naturale (mătase, bumbac, in sau lână). 

Evită țesăturile mult prea fine, deoarece în cazul acestor costume cutele se vor forma și vedea mult mai repede. Important este și anotimpul ceremoniei. 

În mod evident nu vei vrea să transpiri într-un costum gros vara (în sezonul cald sunt potrivite costumele din in, bumbac sau combinații dintre acestea) și să începi să tremuri de frig într-un costum ușor de mătase în perioada rece (în acest sezon sunt potrivite materiale precum lâna, catifeaua, cașmirul și brocartul). 

Cum trebuie ales sacoul?

Alegerea detaliilor sacoului depinde de conformația corpului tău. De exemplu, dacă ești scund și solid, optează pentru un sacou cu un singur rând de nasturi. “V”-ul creat va da senzația de adâncime și va crea iluzia de înălțime. 

Dacă, pe de altă parte, ai o conformație atletică (slab și înalt) mergi pe varianta unui sacou cu două rânduri de nasturi. Dezavantajul este că trebuie să ții nasturii încheiați pe tot parcursul serii pentru un look care să te avantajeze. Mai jos sunt câteva reguli care trebuie respectate atunci când alegi (și mai apoi când porți) sacoul de nuntă:

  • Mâneca cămășii trebuie să se vadă 1 cm de sub sacou. Similar trebuie să fie vizibili butonii și alte accesorii elegante care vor pune în valoare costumul
  • În mod ideal, sacoul trebuie să fie încheiat în doi nasturi sau chiar unul
  • Sacoul trebuie să aibă trei buzunare, două inferioare și unul superior (unde se pune floarea sau o batistă de mătase aleasă în ton cu tema nunții)
  • Deschiderea din spate a sacoului ar trebui să fie centrală sau pot exista deschideri laterale. Dacă ai o formă fizică atletică poți chiar merge pe varianta unui costum cambrat care îți va oferi un aspect tineresc

Cum alegi pantalonii?

De cele mai multe ori, pantalonii de mire au un model simplu și sunt croiți din același material precum sacoul cu mențiunea că aceștia trebuie să fie la un cm distanță de tocul pantofului. O pereche de pantaloni negri din lână subțire pot reprezenta, de cele mai multe ori, cea mai bună alegere. 

Cum alegi cămașa?

Cămașa trebuie să fie din materiale naturale (în general, bumbac), albă și acoperită de un sacou. Este bine să o alegi în funcție de constituție. 

Astfel, dacă ești slab și înalt mergi pe varianta unui guler înalt și gros iar dacă ești ceva mai corpolent, alege un guler înalt și subțire. 

Pentru un plus de efect, alege cămașă albă cu manșete duble, care se închid cu butoni. Dacă nunta este ceva mai relaxată, mergi pe varianta cămășilor ușoare din in sau bumbac. Pentru o nuntă nonconformistă poți alege cămăși negre, bleumarin sau în carouri sau culori îndrăznețe. 

Cum alegi accesoriile?

Accesoriile pun în valoare chiar și un costum de mire banal. Butonii de cămașă sunt, poate, cel mai important accesoriu al unui mire. Alege cu grijă butonii pentru manșete și, dacă ai cum, asortează-i nasturilor de la piept pentru un plus de efect. De cele mai multe ori, atunci când vine vorba despre dezbaterea cravată vs papion, are câștig de cauză papionul. Alege unul din materiale naturale (predomină mătasea și catifeaua) iar dacă te simți neîndemânatic în așezarea sa cere ajutorul cavalerilor de onoare. 

Dacă nunta este formală, poți purta inclusiv un brâu. Acesta trebuie să acopere betelia pantalonilor care trebuie asortată cu cravata (la nunțile formale se poarte, de obicei, cravata). Oferă un plus de eleganță și va scoate din anonimat orice costum de mire. 

Sfaturi pentru a alege corect costumul de mire

Acum că știi cum să alegi fiecare piesă a costumului de mire, în încheiere poți arunca un ochi pe o serie de sfaturi care te vor ajuta în alegerea ținutei:

  • Nu eclipsa mireasa, dar distinge-te de restul invitaților – adevărul este că rolul principal în fiecare nuntă îl are mireasa. Mirele trebuie să se asorteze cu ea, ținuta trebuie să fie elegantă dar să nu iasă în evidență atunci când este pusă lângă rochia de mireasă. Mai mult, costumul trebuie ales în așa fel încât invitații care nu te cunosc să știe că tu ești mirele
  • Dacă ai cum, cumpără-ți costumul – dacă alegi un costum clasic sau elegant, poate fi purtat și la alte evenimente (nunțile unor prieteni, botezuri, petreceri la locul de muncă). Dacă ai un costum de mire informal, piesele pot fi folosite, una câte una, la formarea altor ținute
  • Nu alege “de toate” – deși există un număr mare de accesorii disponibile iar costumul vine de multe ori în culori și modele dintre cele mai diverse, alege-le cu grijă. Costumul trebuie să fie îngrijit și elegant fără a da impresia de “pom de Crăciun”
  • Dacă îți dorești un costum “made to measure” găsește un croitor cu experiență. Chiar dacă ai ales cu grijă materialul, textura, culorile, nasturii și accesoriile, este foarte important să alegi croitorul potrivit. La fel de important este să îți comanzi costumul din timp (cu cel puțin două luni înainte de nuntă) pentru a crea un răgaz în realizarea ajustările necesare 
  • Alege un costum de mire comod – toată lumea își dorește să arate bine în poze însă contează mult și cum te simți în acele haine. Dacă abia poți ridica paharul la gură, probabil că va mai fi nevoie de mici ajustări
  • Dacă nu porți de regulă costume, mergi pe varianta clasică – un smoking simplu poate fi alegerea cea mai potrivită în acest caz
  • Încearcă să te sincronizezi cu mireasa și cu tema serii – ținuta ta depinde mult de temă dar și de locație. Dacă petrecerea este una relaxată pe plajă, ar fi ciudat să vii într-un costum din catifea

Alegerea costumului poate fi un test de anduranță pentru mulți bărbați. Lasă-ți suficient timp pentru a alege, nu fă compromisuri pentru modă și îmbină eleganța cu confortul. În definitiv, vei vrea să revezi pozele de la nuntă peste 20 ani. 

Galerie de costume de mire

Sursa foto: Pexels & Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda