Mănânci neregulat, fără conștientizezi impactul pe care alimentele consumate îl au asupra organismului tău, sacrifici adesea odihna pentru alte activități, uiți să te hidratezi, iar sportul este doar un obiectiv cu care ți-ai început lista de dorințe pe 2019, dar pe care l-ai abandonat din primele săptămâni.

Așa arată pentru foarte multe persoane imaginea de ansamblu a stilului general de viață. Sunt însă momente când vrei să schimbi toate aceste lucruri și să intri într-un ritm mai sănătos, în care alimentația, odihna și efortul fizic reușesc să se împace cu celelalte activități importante într-o rutină pozitivă. Deși astfel de schimbări sunt lăudabile, acestea ascund deseori o capcană greu de depistat: pentru că încerci să treci dintr-o extremă în cealaltă, fără să știi concret la ce trebuie să te aștepți, riscul este să renunți foarte repede.

Cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont atunci când încerci să urmezi un stil de viață foarte strict:

Acordă-ți momente de pauză

Să mănânci de cinci ori pe zi, trei mese principale și două gustări, să dormi între șapte și opt ore în fiecare noapte, să faci măcar 30 de minute de efort fizic pe zi sau să mergi de trei ori pe săptămână la sală, să bei între doi și trei litri de apă zilnic, să renunți la alimentele foarte bogate în zahăr și prăjite, să înlocuiești făina albă cu cea integrală, să incluzi mai multe legume și fructe în alimentație, să păstrezi un raport corect între proteine, grăsimi și carbohidrați, toate aceste lucruri sunt esențiale dacă îți dorești o transformare, (fie și minimă) a corpului tău.

Totuși, așa cum ai sesizat, sunt destul de multe, greu de reținut și cu atât mai greu de respectat în fiecare zi. Acesta este și motivul pentru care toate trebuie integrate treptat într-o schimbare generală a stilului tău de viață, începând cu lucrurile simple, precum mai multe ore de somn pe noapte, hidratare corectă și înlocuirea unor alimente mai puțin sănătoase, cum ar fi dulciurile, cu fructele, bogate în vitamine esențiale pentru organismul tău. Indiferent ce ai de gând să faci, ia însă în calcul și anumite perioade de pauză.

De pildă, un weekend în care poți să mănânci ce vrei sau o masă în care îți permiți orice deliciu la care poftești, tocmai pentru a te putea rupe dintr-o rutină obositoare.

Alcoolul poate fi inclus doar cu măsură

În general, alcoolul trebuie consumat cu măsură, iar această regulă este cu atât mai importantă atunci când cauți să duci un stil de viață mai strict, mai disciplinat și mai echilibrat. Trebuie să ții cont de faptul că alcoolul în general are foarte multe calorii, dar sunt și excepții excelente la care poți apela atunci când se ivește o ocazie specială alături de prieteni. Revenind la primul punct, te poți bucura de toate momentele importante din jurul tău fără să ai senzația că pierzi ceva.

Stabilește-ți mereu obiective clare

Nu toate rezultatele pe care ți le propui vor fi mereu vizibile. Ține cont de această idee și nu o uita atunci când vei simți că tot efortul pe care îl depui va fi în zadar. Un truc prin care poți să rămâi în direcția propusă este să îți stabilești obiective clare, care pot fi măsurate. Numărul kilogramelor și circumferința bustului, brațelor și taliei pot fi verificate mereu cu un cântar și un metru, iar evoluția datelor îți vor arăta dacă ești sau nu pe drumul cel bun. Aceste lucruri sunt extrem de utile atunci când rezultatele pe care ți le dorești nu sunt încă reflectate în imaginea pe care o vezi în oglindă.

Vei duce o luptă de convingere cu persoanele apropiate

Atâta timp cât nu ții o dietă, ci cauți o schimbare reală a stilului tău de viață, nu doar obiceiurile tale vechi vor trebui ținute în frâu, ci și cele ale persoanelor din jurul tău. Pe scurt, vei duce o lupta de convingere cu cei apropiați cu care până de curând ai împărtășit o rutină. Așa cum tu trebuie să te obișnuiești cu lucrurile noi pe care ți le propui, prin același lucru vor fi nevoiți să treacă și cei din jurul tău, până când vei obține și susținerea lor.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: George Rudy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda