Suntem în sezonul planurilor de vacanță și al drumurilor către cele mai exotice plaje și spectaculoase peisaje din lume. Pentru că am intrat în perioada caldă a anului, iar mintea s-ar putea să-ți stea mai mult la marele concediu de vară prin care speri să te deconectezi complet și să-ți recuperezi toată energia risipită pe probleme în ultimele luni, trebuie ca totul să meargă perfect. Nimic nu este mai frustrant decât o vacanță ratată sau cu probleme din cauza unor detalii pe care nu le-ai luat în calcul sau în serios la timp.

Iată care sunt cele mai frecvente 10 greșeli pe care le faci înainte de orice vacanță și cum să le eviți:

1. Împachetezi prea mult

Bagajul de călătorie nu ar trebui să fie o bătaie de cap atât de mare pe cât devine de cele mai multe ori. Vei încerca să fii sigur că ai tot ce îți trebuie la tine pentru orice circumstanță, iar acest lucru este o greșeală. De cele mai multe ori, în vacanță vei purta cele mai comode haine, iar o mare parte din bagaj va fi compus din cămăși și tricouri șifonate cu care te vei întoarce așa acasă. Un bagaj mult prea încărcat va fi în primul rând incomod, apoi riști să ai probleme cu el la îmbarcarea în avion, din cauza greutății prea mari, apoi din cauza lucrurilor inutile pe care le iei mereu cu tine, fără să le folosești, riști să lași acasă alte obiecte care ți-ar putea fi de ajutor, precum o baterie electrică pentru telefon sau o cameră compactă.

Mulți fumători aleg să-și umple bagajul înainte unei vacanțe lungi cu multe pachete de țigări, pentru a avea siguranța că nu vor da bani mai mulți în stațiuni pentru același lucru. Într-un astfel de caz, țigările electronice sunt o soluție, pentru că sunt mai ușor de transportat, mai comode și reprezintă un mijloc mai flexibil de a merge în vacanță fără să-ți încarci geanta de mână cu pachete clasice de țigări pentru toată perioada în care ești plecat. În plus, potrivit unor studii, noua tehnologie a țigărilor  electronice are mai multe avantaje în fața țigărilor clasice.

2. Nu îți verifici pachetul de date de mobil

Mai ales când zbori în afara spațiului Uniunii Europene, este esențial să citești despre planul tarifar al operatorului tău de rețea mobilă, pentru a fi sigur că ești acoperit cu trafic de internet și date, dar și pentru a vedea care este prețul pentru 1 MB de internet, un SMS și un minut de apel telefonic. Dincolo de riscul de a nu putea folosi telefonul mobil în vacanță, pentru că nu ți-ai activat din țară serviciul de roaming, te poți trezi cu o factură uriașă la final, pentru că nu ai verificat prețul serviciilor cu care ești obișnuit din țară.

3. Nu îți programezi bine escala

Dacă nu ai zbor direct până la destinația finală de vacanță și ți-ai luat bilete cu escală, asigură-te că între cele două zboruri ai destul timp pentru a putea trece de vamă. Unele țări pot avea un proces mult mai lent de procesare a datelor personale pentru cei care trec vama, iar un zbor aflat la doar o oră distanță poate fi foarte ușor un zbor pierdut.

4. Nu îți scoți bani în moneda locală de la aeroport

Atunci când ajungi într-o țară pe care nu o cunoști, cel mai bine este să scoți bani locali din locuri sigure. Dacă folosești ATM-ul pentru asta, poți apela chiar la un bancomat de la o bancă prezentă în aeroport. S-ar putea să nu fie cel mai avantajos curs, dar dacă vor fi probleme neplăcute cu cardul, poți apela imediat la personalul aflat în bancă pentru a ieși din această situație. Nu trebuie să scoți toți banii de vacanță de la aeroport, însă nu pleca de acolo fără niciun ban în moneda locală la tine, pentru că nu peste tot poți achita cu cardul.

5. Nu informezi banca despre planurile tale de călătorie

Mai ales dacă pleci într-un loc mai exotic, e important să informezi banca de faptul că vei folosi cardul într-o țară străină, pentru a nu te trezi cu cardul blocat peste noapte sub suspiciunea de fraudă. Ultimul lucru de care ai nevoie este să pierzi ore la telefon cu banca pentru a putea debloca acel card.

6. Nu îți cumperi asigurare de călătorie

Par de multe ori bani irosiți, pentru că rareori vei avea nevoie de asigurarea de călătorie, însă este foarte utilă dacă se întâmplă să ai probleme cu măseaua, să închiriezi o mașină și să o lovești sau să ai probleme cu zborul și cazarea. Te poate acoperi pentru multe situații neprevăzute, în care chiar trebuie să plătești daune unor terți pentru pagube produse.

7. Nu te interesezi dacă ești eligibil pentru viză

Poate părea o greșeală de începător, dar e posibilă. Mai ales dacă ești un călător împătimit al destinațiilor mai îndepărtate, trebuie să știi că anumite zone sensibile de pe glob pe care le-ai vizitat te-ar putea ori să intri în alte țări. Verifică ce îți trebuie pentru o viză și dacă poți intra în respectiva țară, având în vedere ce alte vize de intrare mai ai pe pașaport.

8. Vrei să faci prea multe lucruri în vacanță

Sunt locuri unde nu ajungi foarte des într-o viață, așa că atunci când ai ocazia să mergi acolo vei dori să vezi tot ce se poate. În acest fel te vei trezi cu un plan mult prea încărcat, în care vei fi mereu pe fugă și s-ar putea ca vacanța să fie mult prea obositoare. Să nu te surprindă când te vei trezi că ai nevoie de un concediu ca să te relaxezi după un alt concediu.

9. Planificarea călătoriei nu se potrivește cu rezervările făcute la cazări

Tocmai aceste planuri ambițioase de a le face pe toate ar putea da peste cap cazările și alte rezervări făcute. Drumurile lungi sunt de cele mai multe ori și imprevizibile. Pot apărea întârzieri pe care nu le-ai luat în calcul și astfel riști chiar să pierzi anumite rezervări făcute.

10. Nu ai grijă de bunurile valoroase

Pașaportul, buletinul, biletele de avion, cardurile și banii trebuie să stea mereu într-un loc sigur. De asemenea și telefonul mobil unde ai toate contactele pentru cazări. Nu le ține pe toate într-un buzunar de la pantaloni, ci folosește mai degrabă o geantă securizată pe care să o ai mereu la mijloc.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Twinsterphoto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda