Acestea sunt cele mai des folosite metode și reguli pentru a pregăti o cafea

Cafeaua, ritualul de dimineață al milioanelor de oameni, e deopotrivă adorată și urâtă. Poate fi un bun obicei de a-ți începe ziua sau un rău necesar, care îți dă atât doza zilnică de energie, cât și o dependență la pachet. Indiferent de felul în care privești cafeaua, de la descoperirea ei și până în zilele noastre, oamenii au inventat o mulțime de metode prin care să extragă prețiosul lichid din boabele de cafea. 

Fără să avem pretenția cunoștințelor unui barista, specialistul în cafea, îți prezentăm câteva dintre metodele cel mai des folosite pentru pregătirea popularei băuturi, arătându-ți care sunt avantajele și dezavantajele lor. Fiecare e unică în felul său, putând genera un gust complet diferit. De la expresoare la ibrice, filtre, presă franceză, vacuum, percolator sau presarea la rece, fiecare aparat sau metodă aduce câte ceva nou în gustul distinct al licorii negre.

Înainte de metode, trebuie să știi însă câteva reguli de bază, care te vor ajuta să faci de fiecare dată o cafea aproape perfectă. Nu putem spune perfectă pentru că încă mai avem multe de învățat până să atingem perfecțiunea în cafea, iar aceasta, la rândul ei, ține mai degrabă de gustul fiecărui băutor de cafea.

Echipamentul contează mai mult decât crezi

Indiferent ce echipamente folosești pentru a pregăti o ceașcă de cafea, asigură-te că sunt bine curățate înainte și după fiecare folosire. Aparatele sau chiar râșnița (dacă preferi să bei  cafea proaspăt măcinată), trebuie clătite cu apă fierbinte și uscate înainte de a le pune deoparte. Asigură-te că în filtre sau tăvi nu au rămas depozite de zaț sau uleiuri volatile ce pot afecta gustul, făcându-l amar sau rânced.

Dacă folosești un aparat cu capsule pentru cafea va fi nevoie, pe lângă mentenanța obișnuită și de o îndepărtare regulată a calcarului. Contrar părerilor populare, oțetul nu este deloc recomandat pentru a curăța un astfel de aparat. Fiecare producător pune la dispoziție seturi de curățare și soluții anti-calcar, adaptate pentru aparatul tău.

Totul începe cu alegerea cafelei

O bună cafea începe de la boabele folosite. Calitatea și aroma cafelei e determinată nu doar de procesul de extracție, cât mai ales de tipul ales de cafea, dar și de modul de prăjire sau granularitatea măcinării. În ceea ce privește tipul cafelei, aroma depinde de țara și chiar zona de proveniență, precum și de varietate. Cafeaua poate fi Robusta, Arabica (cu varietățile: Bourbon, Typica, Mundo Novo, Jamaican, Caturra sau San Ramon) sau un amestec între aceste varietăți (blend). Varianta mai comodă este să alegi capsule de cafea de tipul pe care vrei să îl bei (espresso, cappuccino, americano, latte etc).

Modul de măcinare

Dacă vrei o cafea proaspătă, cumpără boabele la cât mai scurt timp după ce au fost prăjite. Prospețimea cafelei e esențială pentru o ceașcă savuroasă. Dar și tipul ales de măcinare. Încearcă să macini cafeaua cât mai aproape posibil de momentul pregătirii ei. Deși sunt foarte răspândite și accesibile, râșnițele cu lame nu sunt și cele mai potrivite. Mult mai indicate sunt cele cu discuri conice sau plane sau râșnițele manuale. O granulație mult prea fină poate avea rezultatul unei cafele amare, în timp ce o granulație prea mare poate da o cafea fadă.

Apa și prepararea

Apa de la robinet poate fi nepotrivită pentru cafea, mai ales dacă are un miros puternic de clor. În acest caz, poți folosi apă plată îmbuteliată. În privința amestecului, o regulă foarte cunoscută spune că proporția ideală este de una-două lingurițe de cafea la 170 de mililitri de apă. Aparatul tău de cafea trebuie să poată menține o temperatură a apei între 90 și 96 de grade Celsius pentru o extracție optimă. Apa prea rece sau prea fierbinte dăunează gustului. 

Și timpul de extracție e important. Pentru un sistem cu picurare, acesta nu trebuie să fie mai mare de cinci minute. În cazul folosirii unei prese, timpul va fi de două-patru minute. Pentru espresso, timpul e foarte mic, între 20-30 de secunde.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda