shutterstock_503167468

Ce este un hoverboard
Cum să alegi un hoverboard
Ce riscuri implică utilizarea unui hoverboard
Ce tip de hoverboard este potrivit pentru copii
Recordul vânzărilor de hoverboard a fost atins pe eBay, în timpul unei promoții, când s-a vândut câte un astfel de produs la fiecare 12 secunde, în acea zi. Popularitatea acestuia a crescut și datorită faptului că multe vedete sunt pasionate de astfel de device-uri, Justin Bieber și Kendall Jenner postând des conținut legat de ele, iar Whiz Kalifa aducând unul chiar pe scenă. În unele locuri, hoverboardurile sunt interzise, însă dacă ești pasionat, poți cumpăra și folosi un hoverboard în România, dintr-o mulțime de variante.

Ce este un hoverboard

Hoverboardul este device-ul plutitor fictiv pentru transportul personal din viitor, descris în 1967 de scriitorul MK Joseph și popularizat de seria de filme Back to the Future. De la acest reper până la a aduce această invenție la realitate a mai fost doar un pas. Astăzi, un hoverboard este denumirea primită de un device locomotor ce pare a fi hibridul dintre un scooter și un skateboard și care se folosește de electricitate pentru a se deplasa. În română, îl poți găsi și sub denumirea de scuter electric cu balans automat.

Hoverboardurile sunt controlate exclusiv de picioarele utilizatorului. Dacă el se înclină în față, hoverboardul merge înainte. Dacă se înclină în spate, device-ul se oprește sau se poate mișca înapoi. Viteza este stabilită de două suporturi cu senzori de presiune, de la nivelul picioarelor. Provocarea este păstrarea echilibrului, pentru o plimbare plină de adrenalină. Este recomandată utilizarea unui echipament de protecție, mai ales că aceste „jucării” pot atinge viteze chiar și de 20 km/h.

Cea mai bună parte la hoverboarduri este că sunt portabile. Le poți transporta aproape oriunde îți dorești. Deși nu sunt acceptate pe stradă, în trafic sau la aeroport, te poți bucura de ele în aer liber. Utilizează baterii, așa că fii sigur că al tău este încărcat, înainte de a-l scoate afară. Evită, totuși, să ții la încărcat hoverboardul peste noapte, supraîncărcarea poate duce la supraîncălzire.

Iată cum se folosește un hoverboard:

Cum să alegi un hoverboard

Dacă ai decis să dai o șansă acestei „jucării” în tendințe și ești începător, iată câteva repere ce îți vor fi de folos în selectarea celei mai potrivite opțiuni:

a.  După mărime

Mai precis, mărimea roților face diferența. Fiecare astfel de categorie are propriile avantaje și dezavantaje:

  • roți de 4,5 inchi: de obicei, acest hoverboard este manufacturat pentru copii. Adulților li se poate părea dificil de folosit. Sunt mai lente decât alte tipuri de device-uri și îți vor da senzația de disconfort, dacă nu ai o înălțime și masă corporală reduse.
  • roți de 6,5 inchi: cea mai populară alegere și cea mai bună decizie, ținând cont de raportul calitate-preț. Funcționează bine în mediile urbane unde suprafața este netedă, dar dacă vrei să dai o tură off road sau pe un teren accidentat, se pot dovedi problematice.
  • roți de 8 inchi: oferă mai multă stabilitate decât variantele prezentate anterior, dar senzația din timpul plimbării este similară cu cea pe care ți-o oferă hoverboardul cu roți de 6,5 inchi. Problema poate fi greutatea, pentru că vor cântări mai mult decât celelalte două modele și își vor pierde din mobilitate.
  • roți de 10 inchi: dacă vrei să aduci hoverboardul off road, atunci aceasta e alegerea potrivită pentru tine. Cele mai multe astfel de modele au roți care se adaptează la suprafața terenului, oferindu-ți o stabilitate neașteptată chiar și pe teren accidentat.

Dacă ne raportăm la mărime ca la masa corporală a utilizatorului, majoritatea produselor pot duce între 110 și 130 kg, fără a le fi afectate funcțiile. Orice surplus se reflectă în controlul gagdetului.

hoverboardul

b.  După setări

Hoverboardurile diferite au setări diferite. Iar unele dispun de setarea „începător”. Cu siguranță, dacă n-ai mai folosit până acum un astfel de device, cel mai bine ar fi să cauți unul cu această setare, altfel ți se va părea dificil la început.

Reperul acestor setări, în realitate, îl reprezintă viteza. Cele mai rapide hoverboarduri sunt dedicate utilizatorilor experimentați. Îți recomandăm să începi cu un produs care atinge viteza maximă de 10 km/h. Dacă vei depăși această viteză, vei avea probleme în a controla device-ul.

c. După preț

Prețurile, în România, variază de la 800 la 3.500 de lei, dacă produsele sunt sofisticate. Printre cele mai populare branduri de hoverboarduri sunt Segway, 2Drive X1, FreeWheel și Original MonkeyBoard.

Ce riscuri implică utilizarea unui hoverboard

Hoverboardurile sunt pe cât de distractive, pe atât de recunoscute ca fiind periculoase. Și asta nu doar din cauza faptului că utilizatorii aleg produse nepotrivite, ca viteză și mărime, ci și pentru că sunt asociate cu accidentele explozive.

Conform Comisiei pentru Siguranța Consumatorului din Statele Unite, cel puțin 11 incendii din 10 state americane au fost asociate cu hoverboardurile. Încă se investighează cauzele. Cea mai răspândită teorie este legată de acumulatorii litiu-ion aflați în carcase de plastic, însă structura este similară celei a laptopurilor și a telefoanelor mobile. Diferența se pare că ar consta în calitatea bateriilor, direct proporțională cu prețul. Astfel, produsele mai ieftine prezintă un risc mai mare de a exploda. Este recomandat ca, atunci când alegi gadgetul, să fii atent și la acumulator, de preferință manufacturat de un nume cunoscut, precum LG sau Samsung.


Ce tip de hoverboard este potrivit pentru copii

Dacă intenționezi să cumperi un hoverboard cadou pentru un copil, nivelul de precauție trebuie să fie cu atât mai mare.

Hoverboardurile destinate copiilor sunt cele cu roți cu diametru de 6,5 inchi, disponibile în mai multe culori. Carcasele de aluminiu se pot adapta lipsei de experiență și de atenție de care dau dovadă cei mici,  de obicei, fără a fi afectate substanțial. De asemenea, există funcții care ar putea completa plăcerea aventurii cu un hoverboard, fie un difuzor wireless activat prin bluetooth, fie un LED care să dea vizibilitate copilului atunci când ajunge, involuntar, în locuri nepermise.

Dacă prichindelul este novice în utilizarea unui hoverboard, mai bine selectează unul cu telecomandă, pentru a-l opri și a-l porni mai ușor.

hoverboard cop

Sperăm că ți-am clarificat nelămuririle legate de hoverboarduri și că vei lua cea mai bună decizie, cu ajutorul informațiilor primite. Prioritizează siguranța ta și a celor din jur și bucură-te de noua ta „jucărie”!

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda