Se spune despre bărbați că sunt sexul puternic – însă acest lucru ar putea avea de-a face mai mult cu aspectul musculos decât cu rezistența în fața unor afecțiuni medicale. De fapt, există mai multe afecțiuni la care bărbații sunt mai predispuși decât femeile, pe lângă bolile care îi afectează în mod exclusiv. Nu e cazul să ai însă o atitudine defetistă. Poți adopta măsuri de prevenție simple, dar eficiente, ca să eviți aceste riscuri pentru sănătate. Uite care sunt afecțiunile care apar mai frecvent la bărbați, dar și ce poți face ca să le eviți:

  1. Hernia de disc

Hernia de disc afectează mai mult bărbații decât femeile: dacă ești bărbat, ai de două ori mai multe șanse să suferi de hernie de disc decât o femeie. Iar simptomele nu sunt deloc plăcute, așa cum arată și acest ghid despre hernia de disc. Ca să o eviți, una dintre cele mai importante măsuri e să înveți să ridici corect greutăți. E greșit să îți folosești spatele; primul pas e să îți îndoi genunchii, să apuci obiectul respectiv, iar apoi să te ridici îndreptând genunchii. Așa că, data viitoare când vrei să te lauzi cu cât de puternic ești în fața unei femei, ai face bine să ridici corect greutatea respectivă, ca să scazi riscul apariției herniei de disc.

  1. Calculi renali (pietre la rinichi)

O altă afecțiune de care va trebui să te ferești mai mult ca bărbat e reprezentată de calculii renali. Spre exemplu, în SUA, aproximativ 11% dintre bărbați dezvoltă de-a lungul vieții pietre la rinichi – în comparație cu  6% dintre femei, potrivit This is Insider. Ca să scazi riscul apariției acestei boli dureroase, cea mai importantă măsură pe care o poți lua este hidratarea. Trebuie să bei suficientă apă zilnic, limitând totodată consumul de băuturi cu cofeină – nu doar cafea, ci și anumite tipuri de ceai și băuturi carbogazoase.

  1. Infarctul miocardic

Mai mulți bărbați decât femei se confruntă cu infarctul miocardic. Totuși, o proporție mai mare de bărbați supraviețuiesc după un atac de cord, deoarece simptomele sunt mai clare în cazul acestora (în special, durere în piept). Având în vedere că cel mai important factor de risc este fumatul, cel mai eficient lucru pe care îl poți face pentru prevenirea infarctului este să nu fumezi (și să te ferești totodată de fumatul pasiv). Statisticile indică faptul că un bărbat care fumează are în medie un risc de 10 ori mai mare de atac de cord decât un nefumător.

  1. Cancerul hepatic

Bărbații au un risc de cel puțin 2 ori mai mare decât femeile să dezvolte cancer de ficat. Explicația stă parțial și în stilul de viață: abuzul de alcool contribuie la declanșarea acestui tip de cancer. Așa că, pentru un risc scăzut, e bine să limitezi cât mai mult consumul de alcool. Însă există o măsură suplimentară foarte simplă pentru a-ți scădea riscul de cancer hepatic: vaccinarea împotriva virusului hepatitei B (VHB). Se estimează că 50% din cazurile de cancer hepatic ar putea fi prevenite astfel. Persoanele cu hepatita B au un risc de 100 de ori mai mare să dezvolte cancer la ficat.

  1. Piciorul de atlet (micoza piciorului)

Bărbații sunt totodată mai predispuși la o infecție comună, dar destul de neplăcută: ciuperca piciorului. Se numește și piciorul de atlet, deoarece apare des și în rândul atleților, însă nu e deloc ceva de dorit. Mâncărimile, senzația de usturime și aspectul neplăcut sunt incluse printre simptomele comune. Ca să eviți micoza piciorului, e important să te ferești de zonele în care s-ar putea transmite. Așa că, dacă mergi la un duș public sau la o piscină, e bine să porți papuci. În restul timpului, păstrează pielea piciorului curată și uscată și optează pentru șosete din bumbac.  

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda